,Námořnická‘ pizza opravdu pochází z lodních kuchyní. Česnek a olivový olej jsou vítány – sýr už méně, protože se příliš nehodí k rybám, nejčastější stravě námořníků.
Suroviny
rajče
750
g
oloupaná, na čtvrtky nebo konzervovaná
olivový olej
3
PL
+ trocha na pokapání pizzy
sůl
podle základního receptu
česnek
6
stroužků
oloupaný, na velmi tenké plátky
kapary
hrst
mozzarella
400
g
ančovičky (konzerva)
12
oregano
1
ČL
čerstvé, lze nahradit 0,5 lžičkou sušeného
1Rajčata dejte na pánev s rozpáleným olejem, dvě minuty poduste pod pokličkou a pak nechte za občasného míchání 6 až 7 minut bublat. Směs rozdělte na těsto, osolte, navrch rozhoďte plátky česneku, kapary, polovinu mozzarelly a ančoviček.
2Čtvrt hodiny pečte, pak pizzu posypte zbytkem mozzarelly i ančoviček a pět minut dopékejte, aby se sýr roztekl. Pokapejte olejem, posypte oreganem a podávejte.
Těsto na pizzu
- 30 g droždí rozmíchejte v troše vlažné vody, přidejte 1 lžičku cukru, asi 2 lžíce hladké mouky a zamíchejte.
- Po čtvrthodině přilijte 1 lžíci olivového oleje, přibližně 200 ml vlažné vody, ½ lžíce soli a postupně přisypávejte 500 g hladké mouky tak, abyste získali měkké, nelepkavé těsto.
- Deset minut ho hněťte a pak jej vložte do misky vymazané olivovým olejem.
- Zakryjte ji fólií a nechte těsto kynout (nejlépe přes noc v lednici) na dvojnásobný objem. Pak ho rozválejte – buď na dvě pizzy o průměru asi 30 cm, nebo na velikost pečicího plechu.
- Poklaďte surovinami a pečte asi dvacet minut při 200/180 °C.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak používat ančovičky plus 15 receptů(26 receptů)
- Rybičky z konzervy: 39 snadných jídel (39 receptů)
- 46 receptů na pizzu všech druhů, barev i tvarů(46 receptů)