Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polenské mrkvance
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 3
Do 75 minut Pro zkušené Na 25 mrkvanců

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 23151 kcal
Bílkoviny 902 g
Sacharidy 3318 g
Tuky 666 g
Vláknina 766 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mrkvance, specialita z Polné na Vysočině, jsou spjaté se zdejší poutí. Základem úspěchu je nešetřit na surovinách: másle do těsta a sladké mrkvi do náplně, aby byly buchtičky pořádně šťavnaté, a cukru s pravou vanilkou, aby byly voňavé.

Suroviny

+ navíc na poprášení těsta
mléko 200 ml
plnotučné, vlažné
droždí čerstvé 42 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
máslo 100 g
rozpuštěné a vychladlé + navíc na potření
sádlo ½ PL
rozpuštěné a vychladlé + navíc na vymazání plechu
sůl
mák celý
na posypání
smíchaný s vanilkou nebo vanilkovým cukrem – na poprášení
Na mrkvovou náplň
mrkev 750 g
očištěná a nastrouhaná najemno
fenyklová semínka 50 ks
podrcená

Postup

1

Do mísy prosejte obě mouky a uprostřed udělejte důlek. Nalijte do něj 150 ml vlažného mléka, přidejte špetku krupicového cukru, rozdrobte droždí, promíchejte s trochou mouky z okrajů důlku a nechte vzejít kvásek.

2

Pak přidejte zbylý cukr, žloutky, máslo i sádlo a špetku soli a podle potřeby zbylé vlažné mléko. Vypracujte pružné hladké nelepivé těsto. Poprašte je trochou hladké mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

3

Mezitím připravte mrkvovou náplň. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte najemno nastrouhanou mrkev, oba druhy cukru a podrcený fenykl. Duste na mírném ohni asi 10 minut. Pokud mrkev pustí šťávu, lehce ji vymačkejte a slijte. Nechte vychladnout.

4

Vykynuté těsto rozdělte na 25 stejných dílů. Ty roztlačte na placičky, hojně naplňte mrkvovou náplní a dobře zabalte, jako buchty. Skládejte je spojem dolů na sádlem vymazaný plech s dostatečným rozestupem, aby se nespekly k sobě. Přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě 15 minut dokynout. Pak je lehce zmáčkněte, potřete rozšlehanými bílky a vršky posypte celým mákem.

5

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova. Upečené mrkvance potřete rozpuštěným máslem a poprašte směsí moučkového
a vanilkového cukru.

NĚCO NAVÍC
Každá rodina v Polné má svůj recept na mrkvance, který se liší hlavně ochucením mrkvové náplně. Někde do ní přidávají mletý mák a rum či rozinky, jinde volí odlišné koření, než je výrazný a ne všemi oblíbený fenykl. V rodinných receptech se tak objevuje najemno nastrouhaná citronová kůra, vanilka a mleté koření jako skořice, hřebíček, muškátový oříšek, badyán, anýz, ale i černý pepř a nové koření.

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč