0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1101 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 96 g
Tuky 66 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špičkový rakouský šéfkuchař Albert Dschulnigg zkombinoval červenou řepu, portské víno a majoránku. Kombinace je to nevzvyklá, ovšem velmi lahodná. 

Suroviny

máslo 1 PL
šalotka 2 ks
nakrájená na kostičky
celer 0.33 ks
nakrájená na kostičky
mrkev 0.5 ks
nakrájená na kostičky
jablko 0.5 ks
kyselé, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky
červená řepa 250 g
nakrájená na cca 1cm kostičky
víno portské 66 ml
bílé
vývar zeleninový 500 ml
kmín 1 špetka
drcený
majoránka (drhnutá) 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
crème fraîche 33 g
+ na ozdobení
citronová štáva 1 PL
ocet 1 ml
malinový
brusinková zavařenina 1.5 PL
nakládané brusinky
tymián
nebo jiné čerstvé bylinky na ozdobení (nemusí být)
Na křenovou pěnu
šalotka 47 g
nakrájená nadrobno
křen 28 g
čerstvě nastrouhaný
víno portské 50 ml
bílé
vývar zeleninový 40 ml
mléko 50 ml
máslo 50 g
změklé + na opékání

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte šalotky, celer, mrkev a jablko, chvíli opékejte. Přidejte řepu a krátce ji opečte, zalijte portským vínem, nechte krátce odpařit alkohol, přilijte zeleninový vývar a vsypte kmín a majoránku, osolte a opepřete. Vařte 35–40 minut pod pokličkou na středním ohni, až je řepa měkká. 

2

Mezitím na křenovou pěnu opečte v nepřilnavé pánvičce na lžičce másla doměkka šalotky s křenem, podlijte portským, přilijte zeleninový vývar a trochu mléka. Rozmixujte a protřete přes síto. Vyšlehejte do pěny se změklým máslem.

3

Až bude zelenina skoro hotová, vymíchejte v misce crème fraîche s citronem, octem, brusinkami, solí a pepřem dohladka, přidejte do polévky a už nevařte. Polévku rozmixujte, popřípadě i propasírujte přes síto. Před podáváním ozdobte na talíři čepičkou z crème fraîche, křenovou pěnou a popřípadě i bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit