Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1101 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 96 g
Tuky 66 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špičkový rakouský šéfkuchař Albert Dschulnigg zkombinoval červenou řepu, portské víno a majoránku. Kombinace je to nevzvyklá, ovšem velmi lahodná. 

Související recepty

Suroviny

nakrájená na kostičky
celer ks
nakrájená na kostičky
mrkev ½ ks
nakrájená na kostičky
jablko ½ ks
kyselé, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky
nakrájená na cca 1cm kostičky
bílé
vývar zeleninový 500 ml
kmín 1 špetka
drcený
majoránka (drhnutá) ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
+ na ozdobení
ocet 1 ml
malinový
brusinková zavařenina 1,5 PL
nakládané brusinky
tymián
nebo jiné čerstvé bylinky na ozdobení (nemusí být)
Na křenovou pěnu
nakrájená nadrobno
křen 28 g
čerstvě nastrouhaný
bílé
vývar zeleninový 40 ml
mléko 50 ml
změklé + na opékání

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte šalotky, celer, mrkev a jablko, chvíli opékejte. Přidejte řepu a krátce ji opečte, zalijte portským vínem, nechte krátce odpařit alkohol, přilijte zeleninový vývar a vsypte kmín a majoránku, osolte a opepřete. Vařte 35–40 minut pod pokličkou na středním ohni, až je řepa měkká. 

2

Mezitím na křenovou pěnu opečte v nepřilnavé pánvičce na lžičce másla doměkka šalotky s křenem, podlijte portským, přilijte zeleninový vývar a trochu mléka. Rozmixujte a protřete přes síto. Vyšlehejte do pěny se změklým máslem.

3

Až bude zelenina skoro hotová, vymíchejte v misce crème fraîche s citronem, octem, brusinkami, solí a pepřem dohladka, přidejte do polévky a už nevařte. Polévku rozmixujte, popřípadě i propasírujte přes síto. Před podáváním ozdobte na talíři čepičkou z crème fraîche, křenovou pěnou a popřípadě i bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...