Špičkový rakouský šéfkuchař Albert Dschulnigg zkombinoval červenou řepu, portské víno a majoránku. Kombinace je to nevzvyklá, ovšem velmi lahodná.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte máslo, vsypte šalotky, celer, mrkev a jablko, chvíli opékejte. Přidejte řepu a krátce ji opečte, zalijte portským vínem, nechte krátce odpařit alkohol, přilijte zeleninový vývar a vsypte kmín a majoránku, osolte a opepřete. Vařte 35–40 minut pod pokličkou na středním ohni, až je řepa měkká.
Mezitím na křenovou pěnu opečte v nepřilnavé pánvičce na lžičce másla doměkka šalotky s křenem, podlijte portským, přilijte zeleninový vývar a trochu mléka. Rozmixujte a protřete přes síto. Vyšlehejte do pěny se změklým máslem.
Až bude zelenina skoro hotová, vymíchejte v misce crème fraîche s citronem, octem, brusinkami, solí a pepřem dohladka, přidejte do polévky a už nevařte. Polévku rozmixujte, popřípadě i propasírujte přes síto. Před podáváním ozdobte na talíři čepičkou z crème fraîche, křenovou pěnou a popřípadě i bylinkami.