0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z červené řepy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1101 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 96 g
Tuky 66 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špičkový rakouský šéfkuchař Albert Dschulnigg zkombinoval červenou řepu, portské víno a majoránku. Kombinace je to nevzvyklá, ovšem velmi lahodná. 

Suroviny

máslo 1 PL
šalotka 2 ks
nakrájená na kostičky
celer ks
nakrájená na kostičky
mrkev ½ ks
nakrájená na kostičky
jablko ½ ks
kyselé, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky
nakrájená na cca 1cm kostičky
bílé
vývar zeleninový 500 ml
kmín 1 špetka
drcený
majoránka (drhnutá) ½ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
+ na ozdobení
citronová šťáva 1 PL
ocet 1 ml
malinový
brusinková zavařenina 1,5 PL
nakládané brusinky
tymián
nebo jiné čerstvé bylinky na ozdobení (nemusí být)
Na křenovou pěnu
šalotka 47 g
nakrájená nadrobno
křen 28 g
čerstvě nastrouhaný
bílé
vývar zeleninový 40 ml
mléko 50 ml
máslo 50 g
změklé + na opékání

Postup

1

V hrnci rozehřejte máslo, vsypte šalotky, celer, mrkev a jablko, chvíli opékejte. Přidejte řepu a krátce ji opečte, zalijte portským vínem, nechte krátce odpařit alkohol, přilijte zeleninový vývar a vsypte kmín a majoránku, osolte a opepřete. Vařte 35–40 minut pod pokličkou na středním ohni, až je řepa měkká. 

2

Mezitím na křenovou pěnu opečte v nepřilnavé pánvičce na lžičce másla doměkka šalotky s křenem, podlijte portským, přilijte zeleninový vývar a trochu mléka. Rozmixujte a protřete přes síto. Vyšlehejte do pěny se změklým máslem.

3

Až bude zelenina skoro hotová, vymíchejte v misce crème fraîche s citronem, octem, brusinkami, solí a pepřem dohladka, přidejte do polévky a už nevařte. Polévku rozmixujte, popřípadě i propasírujte přes síto. Před podáváním ozdobte na talíři čepičkou z crème fraîche, křenovou pěnou a popřípadě i bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč