Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Zapečené hrušky a ostružiny ve smetanovém krému

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2292 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 233 g
Tuky 108 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Asi by bylo pěkné jíst tuhle dobrotu lehce vychladlou a elegantně – dezertní vidličkou. Ve skutečnosti si na to po prvním přivonění vezmete velkou lžíci a budete každé sousto foukat.

Suroviny

hrušky 3 ks
zralá, velká
citronová štáva 1 PL
ostružiny 150 g
calvados 4 PL
či brandy
máslo 25 g
a další na vymazání formy
Na krém
mléko 150 ml
čerstvé
smetana ke šlehání 150 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 3 ks
krupicový cukr 125 g
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 50 g
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Hrušky přepulte, zbavte jádřinců a nakrájejte na 5mm plátky. V míse promíchejte s citronovou šťávou, ostružinami a alkoholem.

2 Na krém smíchejte mléko, smetanu a vanilku. Ovoce rozprostřete lžící do máslem vymazané formy; šťávu, kterou případně pustilo, přidejte do smetanové směsi.

3 Zvlášť šlehejte vejce, cukr a špetku soli tak dlouho, až směs ztrojnásobí objem, zesvětlá a bude nadýchaná. Zapravte do ní mouku a pak smetanovou směs. Krém opatrně nalijte na ovoce a poklaďte vločkami másla. Pečte 30 minut, až krém ztuhne. Vyjměte a nechte 5 minut odpočinout. Pocukrujte a podávejte horké.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit