Pošírované kuře ochucené po čínsku

Pošírované kuře ochucené po čínsku

Hodnocení receptu
Průměr: 2.6 ()
Do 10 minut Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2940 kcal
Bílkoviny 180 g
Cukr 342 g
Tuky 68 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šťavnatému pošírovanému kuřeti voňavé koření a ostrá omáčka nesmírně sluší. Posuďte sami!

Suroviny

česnek 3 stroužek
oloupaný
zázvor (čerstvý) 1 ks
čerstvý 5 cm kousek, nakrájený na plátky
badyán 3 ks
hvězdička
skořice 2 svitky
pepř 1 ČL
celý
1 ČL
koření pětí vůní
chilli paprička 1 ks
červená, rozpůlená
víno bílé 250 g
rýžové, čínské
sójová omáčka 125 g
125 g
ústřicová omáčka
pomeranč 1 ks
strouhaná kůra
cukr 2 PL
třtinový
kuřecí prsa 6 ks
po 200g
Na omáčku
zázvor (čerstvý) 1 ks
5 cm kousek čerstvého a nasekaného
jarní cibulka 4 ks
nasekaná, zelená část nakrájená na proužky na ozdobení
ocet 1 PL
bílý, vinný
sezamový olej 1 PL
nejlépe z praženého sezamu

1 Do hrnce s 2 litry vody vložte česnek, zázvor, badyán, skořici, sečuánský pepř, koření pěti vůní, chilli papričku, rýžové víno, sójovou a ústřicovou omáčku, pomerančovou kůru a cukr. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, vložte kuřecí prsa a ,táhněte‘ pod bodem varu 10 minut. Hrnec uzavřete natěsno poklicí, odstavte a nechte 20 minut dojít. Pak do jiného rendlíku odeberte a nechte zredukovat (svařit) trochu tekutiny z vaření.

2 Mezitím v misce smíchejte suroviny na omáčku. Kuřecí prsa vyjměte, nakrájejte na plátky, naaranžujte na talíř či mísu a přelijte trochou zredukované tekutiny, v němž se vařila. Ozdobte proužky cibulové natě a podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC 
Motýlkem se myslí obě kuřecí prsa v celku na kosti a s kůží. Bývají vysoká, masitá a jdou dobře krájet. Maso vařte s kostí a kůží a pak ho nechte ve vývaru vychladnout. Kosti a kůži odstraňte a maso nakrájejte přes vlákna na plátky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit