Pečený bůček s bochánky vařenými v páře

Pečený bůček s bochánky vařenými v páře

Hodnocení receptu
Průměr: 1.8 ()
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7162 kcal
Bílkoviny 196 g
Cukr 658 g
Tuky 363 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Číně sice nemají knedlo-zelo-vepřo, ale zato mají skvělé bochánky s pečeným bůčkem a zeleninou! 

Suroviny

česnek 3 stroužky
drcený
zázvor (čerstvý) 1 ks
5cm kousek, oloupaný a nasekaný
125 ml
hoisin omáčka
víno rýžové 500 ml
shaoxing
třtinový cukr 50 g
skořice 4 svitky
badyán 4 ks
hvězdičky badyánu
bůček 800 g
bez kosti a kůže
pórek 1 ks
menší, nakrájený na tenké delší proužky, lze nahradit zelenou částí jarních cibulek
okurka 1 ks
salátová, nakrájená na tenké proužky
chilli paprička 2 ks
dlouhá, červená, nakrájená na tenké proužky
BBQ omáčka čínská char siu sauce, k dostání v asijských obchodech, k podávání
Na bochánky
3 ČL
sušené droždí
mouka pšeničná hladká 300 g
krupicový cukr 1.5 PL
rostlinný olej 1 PL
jarní cibulka 2 ks
jen bílá část, nakrájená nadrobno
bílek 1 ks
prošlehaný
sezamová semínka 1.5 PL
opražená

1 Do pekáčku či zapékací mísy nalijte 500ml vody, přidejte česnek, zázvor, omáčku hoisin, víno, cukr, skořici a badyán. Vložte bůček kůží dolů a nejméně hodinu marinujte.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček s bůčkem zakryjte poklicí či alobalem a pečte 2 hodiny. Odkryjte, maso otočte kůží nahoru a 30 minut dopékejte.

3 Mezitím připravte bochánky. V míse rozmíchejte sušené droždí, 3 lžíce hladké mouky a 125ml vlažné vody. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut vzcházet na teplém místě. V jiné misce rozmíchejte cukr a olej v 60ml horké vody. Vlažnou směs vlijte ke vzešlému kvásku, přidejte zbylou mouku a bílou část jarní cibulky a dobře promíchejte. Vyklopte na pomoučněný vál a vypracujte hladké pružné těsto. Dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na dvojnásobný objem.

4 Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a z každého vytvarujte kulatý bochánek. Potřete je prošlehaným bílkem a posypte sezamem. Položte je na (bambusový) pařák vyložený pečicím papírem a vložte do hrnce s vroucí vodou. Vařte 20–25 minut. Uvařený bochánek při stlačení pruží.

5 Bochánky v půlce prokrojte a naplňte plátky bůčku, pórkem či zelenou částí cibulky, okurkou, chilli papričkou a podávejte s omáčkou char siu.

NĚCO NAVÍC
Bochánky s masem lze doplnit i kvašenými okurkami, zelím či jinou nakládanou zeleninou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit