
Pečený bůček s bochánky vařenými v páře
V Číně sice nemají knedlo-zelo-vepřo, ale zato mají skvělé bochánky s pečeným bůčkem a zeleninou!
Ingredience
- 6 stroužků česneku, drcených
- 5cm kus zázvoru, oloupaný a nasekaný
- 125ml omáčky hoisin
- 500ml rýžového vína shaoxing
- 50g třtinového cukru
- 4 svitky skořice
- 4 hvězdičky badyánu
- 800g vepřového bůčku bez kosti s kůží
- 1 menší pórek, na tenké delší proužky (nebo zelená část jarních cibulek)
- 1 salátová okurka, na tenké proužky
- 2 dlouhé červené chilli papričky, na tenké proužky
- čínská BBQ omáčka (char siu sauce; k dostání v obchodech s asijskými specialitami) k podávání
- 3 lžičky sušeného droždí
- 300g hladké mouky
- 1,5 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2–3 jarní cibulky, jen bílá část, nadrobno
- 1 bílek, prošlehaný
- 1,5 lžíce sezamových semínek, opražených
NA BOCHÁNKY
Příprava jídla
1 Do pekáčku či zapékací mísy nalijte 500ml vody, přidejte česnek, zázvor, omáčku hoisin, víno, cukr, skořici a badyán. Vložte bůček kůží dolů a nejméně hodinu marinujte.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček s bůčkem zakryjte poklicí či alobalem a pečte 2 hodiny. Odkryjte, maso otočte kůží nahoru a 30 minut dopékejte.
3 Mezitím připravte bochánky. V míse rozmíchejte sušené droždí, 3 lžíce hladké mouky a 125ml vlažné vody. Zakryjte utěrkou a nechte 30 minut vzcházet na teplém místě. V jiné misce rozmíchejte cukr a olej v 60ml horké vody. Vlažnou směs vlijte ke vzešlému kvásku, přidejte zbylou mouku a bílou část jarní cibulky a dobře promíchejte. Vyklopte na pomoučněný vál a vypracujte hladké pružné těsto. Dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na dvojnásobný objem.
4 Vykynuté těsto rozdělte na 12 dílů a z každého vytvarujte kulatý bochánek. Potřete je prošlehaným bílkem a posypte sezamem. Položte je na (bambusový) pařák vyložený pečicím papírem a vložte do hrnce s vroucí vodou. Vařte 20–25 minut. Uvařený bochánek při stlačení pruží.
5 Bochánky v půlce prokrojte a naplňte plátky bůčku, pórkem či zelenou částí cibulky, okurkou, chilli papričkou a podávejte s omáčkou char siu.
NĚCO NAVÍC
Bochánky s masem lze doplnit i kvašenými okurkami, zelím či jinou nakládanou zeleninou.
Přidat komentář