Kdo se kdy po ránu toulal nějakým španělským městem, určitě poznal churros, prstíčky z jemného odpalovaného těsta vysmaženého v horkém oleji. Namočené do horké čokolády mají moc učinit probouzející se den neobyčejně krásným.
Suroviny
Postup
Máslo, cukr a 225 ml vody svařte na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Pak zvyšte příkon tepla a vsypte najednou mouku a sůl. Vařečkou promíchejte, až se těsto přestane lepit na stěny nádoby.
Stáhněte z ohně, nechte lehce vychladnout a po jednom vmíchejte vejce, až vznikne lesklé a hladké těsto.
Ve fritéze nebo vyšším kastrůlku zahřejte olej na 190° (vhodíte-li do něj kostičku chleba, ihned zezlátne).
Zatímco se olej rozpaluje, naplňte těstem cukrářský sáček s hvězdicovou hubičkou (churros při smažení hodně nabývají, proto otvor nemusí být moc velký) a vytlačujte kousky těsta rovnou do horkého oleje. Od stříkací hubičky těsto nejlépe odlepíte vlastním prstem namočeným ve vodě. Smažte dozlatova, v oleji obracejte a přidržujte pomocí vidličky.
Na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný tuk a prstíky obalte v jemných cukrových krystalcích.
Na čokoládu svařte polovinu mléka s nastrouhanou čokoládou na mírném ohni, až se čokoláda rozpustí. V druhé polovině mléka rozšlehejte pomocí vidličky škrob a pomalu ji přilijte k teplému čokoládovému mléku. Vmíchejte cukr a pomalu za stálého míchání asi tři minuty vařte, až směs zhoustne. Stáhněte z ohně a dál promíchávejte, až je čokoláda úplně hladká. Podávejte s pěkným kopečkem husté šlehačky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší smažené dezerty z celého světa: Vyzkoušíte churros, donuty nebo pączki?(15 receptů )
- Mexické menu: Tortilly, tacos a další mexické pochoutky 16x jinak(21 receptů )
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů )
- Odpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících(30 receptů )
Komentáře