Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3207 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 251 g
Tuky 199 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo se kdy po ránu toulal nějakým španělským městem, určitě poznal churros, prstíčky z jemného odpalovaného těsta vysmaženého v horkém oleji. Namočené do horké čokolády mají moc učinit probouzející se den neobyčejně krásným.

Suroviny

Na prstíky
pokojové teploty, nakrájené na kostky
vejce 3 ks
velká, jednotlivě ušlehaná
sůl špetka
slunečnicový olej
na fritování
na obalování
Na horkou čokoládu
s vysokým obsahem kakaové hmoty
mléko 450 ml
škrob 1 PL
kukuřičný, tzv. maizena
Na ozdobu

Postup

1

Máslo, cukr a 225 ml vody svařte na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Pak zvyšte příkon tepla a vsypte najednou mouku a sůl. Vařečkou promíchejte, až se těsto přestane lepit na stěny nádoby.

2

Stáhněte z ohně, nechte lehce vychladnout a po jednom vmíchejte vejce, až vznikne lesklé a hladké těsto.

3

Ve fritéze nebo vyšším kastrůlku zahřejte olej na 190° (vhodíte-li do něj kostičku chleba, ihned zezlátne).

4

Zatímco se olej rozpaluje, naplňte těstem cukrářský sáček s hvězdicovou hubičkou (churros při smažení hodně nabývají, proto otvor nemusí být moc velký) a vytlačujte kousky těsta rovnou do horkého oleje. Od stříkací hubičky těsto nejlépe odlepíte vlastním prstem namočeným ve vodě. Smažte dozlatova, v oleji obracejte a přidržujte  pomocí vidličky.

5

Na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný tuk a prstíky obalte v jemných cukrových krystalcích.

6

Na čokoládu svařte polovinu mléka s nastrouhanou čokoládou na mírném ohni, až se čokoláda rozpustí. V druhé polovině mléka rozšlehejte pomocí vidličky škrob a pomalu ji přilijte k teplému čokoládovému mléku. Vmíchejte cukr a pomalu za stálého míchání asi tři minuty vařte, až směs zhoustne. Stáhněte z ohně a dál promíchávejte, až je čokoláda úplně hladká. Podávejte s pěkným kopečkem husté šlehačky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

19.03.2008 00:32
nejlepsi cokolada je takova, kdyz rozpustite jednu tabulku a rozmichate do ni trosicku mleka nebo smetany..ale fakt jen trosku. sametova a husta;) a kombinace s troskou chili? luxus
09.02.2008 18:40
Takato husta cokolada nemoze vzniknut zo surovin, ktore su uvedene v recepte. Skuste pouzit puding, do ktoreho vmiesate kusky cokolady a trochu viac mlieka. Podavajte ihned.
19.07.2007 20:17
prstíky jsou výborné, dělám je docela často. čokoláda, ač dělaná podle receptu, nebyla poživatelná - použité suroviny byly přesně takové jako v receptu.

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...