0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3207 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 251 g
Tuky 199 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo se kdy po ránu toulal nějakým španělským městem, určitě poznal churros, prstíčky z jemného odpalovaného těsta vysmaženého v horkém oleji. Namočené do horké čokolády mají moc učinit probouzející se den neobyčejně krásným.

Suroviny

Na prstíky
máslo 75 g
pokojové teploty, nakrájené na kostky
krupicový cukr 1 PL
mouka pšeničná hladká 125 g
vejce 3 ks
velká, jednotlivě ušlehaná
sůl špetka
slunečnicový olej
na fritování
krupicový cukr
na obalování
Na horkou čokoládu
s vysokým obsahem kakaové hmoty
mléko 450 ml
krupicový cukr 4 PL
škrob 1 PL
kukuřičný, tzv. maizena
Na ozdobu
smetana ke šlehání 145 ml

Postup

1

Máslo, cukr a 225 ml vody svařte na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Pak zvyšte příkon tepla a vsypte najednou mouku a sůl. Vařečkou promíchejte, až se těsto přestane lepit na stěny nádoby.

2

Stáhněte z ohně, nechte lehce vychladnout a po jednom vmíchejte vejce, až vznikne lesklé a hladké těsto.

3

Ve fritéze nebo vyšším kastrůlku zahřejte olej na 190° (vhodíte-li do něj kostičku chleba, ihned zezlátne).

4

Zatímco se olej rozpaluje, naplňte těstem cukrářský sáček s hvězdicovou hubičkou (churros při smažení hodně nabývají, proto otvor nemusí být moc velký) a vytlačujte kousky těsta rovnou do horkého oleje. Od stříkací hubičky těsto nejlépe odlepíte vlastním prstem namočeným ve vodě. Smažte dozlatova, v oleji obracejte a přidržujte  pomocí vidličky.

5

Na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný tuk a prstíky obalte v jemných cukrových krystalcích.

6

Na čokoládu svařte polovinu mléka s nastrouhanou čokoládou na mírném ohni, až se čokoláda rozpustí. V druhé polovině mléka rozšlehejte pomocí vidličky škrob a pomalu ji přilijte k teplému čokoládovému mléku. Vmíchejte cukr a pomalu za stálého míchání asi tři minuty vařte, až směs zhoustne. Stáhněte z ohně a dál promíchávejte, až je čokoláda úplně hladká. Podávejte s pěkným kopečkem husté šlehačky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

prstíky jsou výborné, dělám je docela často. čokoláda, ač dělaná podle receptu, nebyla poživatelná - použité suroviny byly přesně takové jako v receptu.

Anonym

Takato husta cokolada nemoze vzniknut zo surovin, ktore su uvedene v recepte. Skuste pouzit puding, do ktoreho vmiesate kusky cokolady a trochu viac mlieka. Podavajte ihned.

Anonym

nejlepsi cokolada je takova, kdyz rozpustite jednu tabulku a rozmichate do ni trosicku mleka nebo smetany..ale fakt jen trosku. sametova a husta;) a kombinace s troskou chili? luxus

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč