Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ragú z artyčoků s králíkem
Ragú z artyčoků s králíkem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ragú z artyčoků s králíkem

5/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9029 kcal
Bílkoviny 180 g
Sacharidy 653 g
Tuky 577 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Artyčoky jsou delikatesa! Tvrdí to jejich velký milovník Roman Paulus, šéfkuchař restaurací hotelu Alcron. Vyzkoušejte jeho oblíbený recept!

Suroviny

čerstvý
z poloviny citronu
tymián 3 snítka
rozmarýn 3 snítky
olivový olej 3 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
celer 1 plátek
4 cm široký
řapíkatý celer 3 ks
dlouhé 10 cm
mrkev 2 ks
česnek 2 stroužek
vývar kuřecí 250 ml
sušená rajčata 1 hrst
Na komfitovaná králičí stehna
stehno
sůl mořská 50 g
tymián 1 hrst
rozmarýn 1 hrst
nové koření 5 kulička
pepř mletý 5 kulička
nastrouhaná z jendoho biocitronu
olivový olej 500 ml
lze nahradit kachním sádlem
palice

Postup

1

K ragú skvěle pasují konfitovaná (tedy v tuku pomalu pečená) králičí stehna. Maso nejprve důkladně osolte, dejte do misky, přidejte najemno nasekaný rozmarýn a tymián, divoké koření, citronovou kůru. Promíchejte, dejte do ledničky a nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc.

makládání masa

2

Olej nebo kachní sádlo rozehřejte na mírném plameni ve středně velkém pekáčku nebo hrnci. Pak do tuku vložte maso, překrojenou palici česneku a čtyři přepůlené šalotky (i se slupkou). Strčte do trouby a pod pokličkou konfitujte při 130 °C 2–3 hodiny, maso bude šťavnaté a křehké.

pečení masa

3

Půl hodiny před koncem pečení masa okrájejte artyčoky (viz vedlejší strana). Dejte je do hrnce s 500 ml vody, citronovou šťávou (zabrání zhnědnutí artyčoků), 2 snítkami tymiánu a rozmarýnu, lžičkou nového koření, 4 bobkovými listy, 2 lžícemi oleje a lžičkou soli. Přiveďte k varu.

příprava artičoků

4

Jakmile se artyčoky v bylinkovém nálevu začnou vařit, sejměte hrnec z ohně, přiklopte a nechte je 10–15 minut stát v horké vodě; artyčoky by měly být jen předvařené. Mezitím nakrájejte oba druhy celeru a mrkev na kostky velikosti sousta, šalotku a česnek nasekejte najemno.

příprava celeru

5

V čistém hrnci rozpalte jednu lžíci olivového oleje, osmahněte na něm šalotku i česnek a přidejte kořenovou zeleninu. Nakonec vyndejte předvařená artyčoková srdíčka z nálevu, pokrájejte je a vhoďte k zelenině. Krátce orestujte, podlijte vývarem, přidejte zbylé snítky rozmarýnu a tymiánu a pět minut duste.

osmahnutí zeleniny

6

Těsně před koncem vaření přidejte do ragú olivy a sušená rajčata. Krátce prohřejte, případně dosolte. Přidat můžete i hrst nasekané nebo natrhané hladkolisté petrželky. Podávejte s králičími stehny – ta se budou díky konfitování rozpadat. Ragú ale bude vynikající i samotné nebo s kuřetem či jehněčím masem.

dokončení ragú

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Komentáře

23.08.2020 10:20

Tak to vypadá úchvatně. Minulý týden mi přišli titanové hrnce, takže je musím pořádně vyzkoušet.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...