0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ragú z artyčoků s králíkem

Ragú z artyčoků s králíkem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Ragú z artyčoků s králíkem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9029 kcal
Bílkoviny 180 g
Sacharidy 653 g
Tuky 577 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Artyčoky jsou delikatesa! Tvrdí to jejich velký milovník Roman Paulus, šéfkuchař restaurací hotelu Alcron. Vyzkoušejte jeho oblíbený recept!

Suroviny

artyčok 4 ks
čerstvý
citronová štáva
z poloviny citronu
tymián 3 snítka
rozmarýn 3 snítky
nové koření 1 ČL
bobkový list 4 ks
olivový olej 3 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
celer 1 plátek
4 cm široký
řapíkatý celer 3 ks
dlouhé 10 cm
mrkev 2 ks
šalotka 1 ks
česnek 2 stroužek
vývar kuřecí 250 ml
sušená rajčata 1 hrst
olivy černé 1 hrst
Na komfitovaná králičí stehna
králičí maso 4 ks
stehno
sůl mořská 50 g
tymián 1 hrst
rozmarýn 1 hrst
nové koření 5 kulička
pepř mletý 5 kulička
bobkový list 2 ks
citronová kůra
nastrouhaná z jendoho biocitronu
olivový olej 500 ml
lze nahradit kachním sádlem
česnek 1 ks
palice
šalotka 4 ks

Postup

1

K ragú skvěle pasují konfitovaná (tedy v tuku pomalu pečená) králičí stehna. Maso nejprve důkladně osolte, dejte do misky, přidejte najemno nasekaný rozmarýn a tymián, divoké koření, citronovou kůru. Promíchejte, dejte do ledničky a nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc.

makládání masa

2

Olej nebo kachní sádlo rozehřejte na mírném plameni ve středně velkém pekáčku nebo hrnci. Pak do tuku vložte maso, překrojenou palici česneku a čtyři přepůlené šalotky (i se slupkou). Strčte do trouby a pod pokličkou konfitujte při 130 °C 2–3 hodiny, maso bude šťavnaté a křehké.

pečení masa

3

Půl hodiny před koncem pečení masa okrájejte artyčoky (viz vedlejší strana). Dejte je do hrnce s 500 ml vody, citronovou šťávou (zabrání zhnědnutí artyčoků), 2 snítkami tymiánu a rozmarýnu, lžičkou nového koření, 4 bobkovými listy, 2 lžícemi oleje a lžičkou soli. Přiveďte k varu.

příprava artičoků

4

Jakmile se artyčoky v bylinkovém nálevu začnou vařit, sejměte hrnec z ohně, přiklopte a nechte je 10–15 minut stát v horké vodě; artyčoky by měly být jen předvařené. Mezitím nakrájejte oba druhy celeru a mrkev na kostky velikosti sousta, šalotku a česnek nasekejte najemno.

příprava celeru

5

V čistém hrnci rozpalte jednu lžíci olivového oleje, osmahněte na něm šalotku i česnek a přidejte kořenovou zeleninu. Nakonec vyndejte předvařená artyčoková srdíčka z nálevu, pokrájejte je a vhoďte k zelenině. Krátce orestujte, podlijte vývarem, přidejte zbylé snítky rozmarýnu a tymiánu a pět minut duste.

osmahnutí zeleniny

6

Těsně před koncem vaření přidejte do ragú olivy a sušená rajčata. Krátce prohřejte, případně dosolte. Přidat můžete i hrst nasekané nebo natrhané hladkolisté petrželky. Podávejte s králičími stehny – ta se budou díky konfitování rozpadat. Ragú ale bude vynikající i samotné nebo s kuřetem či jehněčím masem.

dokončení ragú

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Komentáře

Ela Símalová

Tak to vypadá úchvatně. Minulý týden mi přišli titanové hrnce, takže je musím pořádně vyzkoušet.

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč