Ragú z artyčoků s králíkem

Ragú z artyčoků s králíkem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8420 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 655 g
Tuky 546 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Artyčoky jsou delikatesa! Tvrdí to jejich velký milovník Roman Paulus, šéfkuchař restaurací hotelu Alcron. Vyzkoušejte jeho oblíbený recept!

Suroviny

artyčok 4 ks
čerstvý
citronová štáva
z poloviny citronu
tymián 3 snítka
rozmarýn 3 snítka
nové koření 1 ČL
bobkový list 4 ks
olivový olej 3 PL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
celer 1 plátek
4 cm široký
řapíkatý celer 3 ks
dlouhé 10 cm
mrkev 2 ks
šalotka 1 ks
česnek 2 stroužek
vývar kuřecí 250 ml
sušená rajčata 1 hrst
olivy černé 1 hrst
Na komfitovaná králičí stehna
4 ks
králičí stehno
sůl mořská 50 g
tymián 1 hrst
rozmarýn 1 hrst
nové koření 5 kulička
pepř mletý 5 kulička
bobkový list 2 ks
citronová kůra
nastrouhaná z jendoho biocitronu
olivový olej 500 ml
lze nahradit kachním sádlem
česnek 1
šalotka 4 ks

1
K ragú skvěle pasují konfitovaná (tedy v tuku pomalu pečená) králičí stehna. Maso nejprve důkladně osolte, dejte do misky, přidejte najemno nasekaný rozmarýn a tymián, divoké koření, citronovou kůru. Promíchejte, dejte do ledničky a nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc.


2 Olej nebo kachní sádlo rozehřejte na mírném plameni ve středně velkém pekáčku nebo hrnci. Pak do tuku vložte maso, překrojenou palici česneku a čtyři přepůlené šalotky (i se slupkou). Strčte do trouby a pod pokličkou konfitujte při 130 °C 2–3 hodiny, maso bude šťavnaté a křehké.


3 Půl hodiny před koncem pečení masa okrájejte artyčoky (viz vedlejší strana). Dejte je do hrnce s 500 ml vody, citronovou šťávou (zabrání zhnědnutí artyčoků), 2 snítkami tymiánu a rozmarýnu, lžičkou nového koření, 4 bobkovými listy, 2 lžícemi oleje a lžičkou soli. Přiveďte k varu.


4 Jakmile se artyčoky v bylinkovém nálevu začnou vařit, sejměte hrnec z ohně, přiklopte a nechte je 10–15 minut stát v horké vodě; artyčoky by měly být jen předvařené. Mezitím nakrájejte oba druhy celeru a mrkev na kostky velikosti sousta, šalotku a česnek nasekejte najemno.


5 V čistém hrnci rozpalte jednu lžíci olivového oleje, osmahněte na něm šalotku i česnek a přidejte kořenovou zeleninu. Nakonec vyndejte předvařená artyčoková srdíčka z nálevu, pokrájejte je a vhoďte k zelenině. Krátce orestujte, podlijte vývarem, přidejte zbylé snítky rozmarýnu a tymiánu a pět minut duste.


6 Těsně před koncem vaření přidejte do ragú olivy a sušená rajčata. Krátce prohřejte, případně dosolte. Přidat můžete i hrst nasekané nebo natrhané hladkolisté petrželky. Podávejte s králičími stehny – ta se budou díky konfitování rozpadat. Ragú ale bude vynikající i samotné nebo s kuřetem či jehněčím masem.

Komentáře

Ela Símalová

Tak to vypadá úchvatně. Minulý týden mi přišli titanové hrnce, takže je musím pořádně vyzkoušet.

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit