0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajská polévka s nočky

Rajská polévka s nočky

4.7 / 5. Počet hodnocení: 23
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1059 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 88 g
Tuky 54 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní, spjaté s vysokou kuchyní, i robustně domácké – ale vždycky dostupné...

Suroviny

Na polévku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar zeleninový 1 l
rajče 250 g
loupaná nebo konzervovaná
rajčatová passata - pyré 200 ml
sůl
pepř
skořice špetka
bazalka 2 snítky
Na nočky
vejce 1 ks
oddělit žloutek a bílek
mouka pšeničná polohrubá 1 PL
mléko 1 PL
sůl špetka
tymián 1 ČL

Postup

1

Máslo rozehřejte v hrnci a osmahněte mouku, stačí dvě až tři minuty.

2

Zalijte studeným vývarem a uveďte do varu. Přidejte rajčata (mimo sezónu jsou konzervovaná lepší!) včetně šťávy, pyré i snítky bazalky, promíchejte a vařte asi čtvrt hodiny. Během varu přidejte skořici.

3

Polévku pak propasírujte nebo rozmixujte.

4

Z uvedených surovin kromě bílku vypracujte těstíčko.

5

Bílek ušlehejte a sníh lehce zatřete do těstíčka. Lžičkou vykrajujte nočky.

6

Rozmixovanou polévku dosolte, opepřete, vyvažte trochou cukru a za mírného varu do ní zavařujte nočky. Hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch, asi po pěti minutách. Podávejte s lístky bazalky.

Související články

Komentáře

Anonym

k čemu hřebíček, ten se hodí tak akorád uhodit na hlavičku :-)

Anonym

Rajská polévka je skvělá, stala se naším oblíbeným rodinným receptem. Nočky jsou nadýchané a kombinace s bazalkou je zajímavá.

Petra Bačová

Pro mě možná trochu víc osladit, než je v receptu, ale jinak je polévka výborná.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit