Rajská polévka s nočky

Rajská polévka s nočky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 (21)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1069 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 88 g
Tuky 54 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní, spjaté s vysokou kuchyní, i robustně domácké – ale vždycky dostupné...

Suroviny

Na polévku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar zeleninový 1 l
rajčata 250 g
loupaná nebo konzervovaná
rajčatové pyré 200 ml
sůl
pepř
skořice špetka
bazalka 2 snítky
Na nočky
vejce 1 ks
oddělit žloutek a bílek
mouka pšeničná polohrubá 1 PL
mléko 1 PL
sůl špetka
tymián 1 ČL
1.  Máslo rozehřejte v hrnci a osmahněte mouku, stačí dvě až tři minuty. Zalijte studeným vývarem a uveďte do varu. Přidejte rajčata (mimo sezónu jsou konzervovaná lepší!) včetně šťávy, pyré i snítky bazalky, promíchejte a vařte asi čtvrt hodiny. Během varu přidejte skořici. Polévku pak propasírujte nebo rozmixujte.

2.  Z uvedených surovin kromě bílku vypracujte těstíčko. Bílek ušlehejte a sníh lehce zatřete do těstíčka. Lžičkou vykrajujte nočky. Rozmixovanou polévku dosolte, opepřete, vyvažte trochou cukru a za mírného varu do ní zavařujte nočky. Hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch, asi po pěti minutách. Podávejte s lístky bazalky.

Komentáře

Anonym

k čemu hřebíček, ten se hodí tak akorád uhodit na hlavičku :-)

Anonym

Rajská polévka je skvělá, stala se naším oblíbeným rodinným receptem. Nočky jsou nadýchané a kombinace s bazalkou je zajímavá.

Petra Bačová

Pro mě možná trochu víc osladit, než je v receptu, ale jinak je polévka výborná.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit