Rebarboře svědčí kombinace s ovocem – samozřejmě s jahodami, ale také s broskvemi, nektarinkami, citrusy, jablky, hruškami, meruňkami, slívami i švestkami. Pro tento rebarborovo-jablečný páj se skořicovou krustou z křehkého těsta jsme ji spárovali pikantní rebarboru s jablky a neuvěřitelně si pochutnali. V kombinaci s vanilkovou zmrzlinou je páj naprosto dokonalý.
Náš tip: Jak na rebarboru?
Suroviny
Postup
Na těsto prohněťte mouku s nakrájeným máslem, krupicovým i vanilkovým cukrem, vejcem a žloutkem na hladké poddajné těsto. Podle potřeby můžete přidat trošku mouky nebo studené vody. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladničce zhruba 1 hodinu odpočívat.
Mezitím připravte náplň. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte jablka a cca 5 minut je duste, aby trochu změkla. Pak přidejte cukr, rebarboru, svitky skořice a vanilkový lusk i dřeň. Duste ještě zhruba 7 minut. Pak přidejte pomerančovou kůru i šťávu a přeceďte. Tekutinu zachyťte do pánve. Rebarborovo-jablečnou směs nechte vychladnout, pak odstraňte svitky skořice a vanilkový lusk a vmíchejte strouhanku.
Tekutinu v rendlíku svařte na konzistenci sirupu, potom odstavte.
Troubu předehřejte na 180°C. Zhruba 2/3 těsta rozválejte na mírně pomoučněné ploše na tenkou kulatou placku o něco větší, než je forma na páj či koláčová forma o průměru cca 22 cm. Plackou vyložte formu a těsto vytáhněte až k okrajům, přitiskněte ke stěnám. Naplňte rebarborovo-jablečnou směsí. Zbývající těsto rozválejte na tenkou kulatou placku zhruba o průměru formy, uprostřed vykrojte otvor o průměru cca 1,5 cm, aby mohla během pečení unikat pára. Okraje těsta ve formě potřete prošlehaným vejcem. Náplň zakryjte rozváleným těstem a okraje pevně přitiskněte vidličkou. Seřízněte přečnívající těsto. Hrubý hnědý krupicový cukru promíchejte s mletou skořicí a posypte jím vršek páje. Pečte 45–60 minut. Servírujte nejlépe zatepla.
Podávejte se svařeným ,sirupem‘, popřípadě doplňte vanilkovou omáčkou či zmrzlinou.
Fotografie a recept převzaty z Image Professionals.