0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rebarborovo-jablečný páj se skořicovou krustou
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7013 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 899 g
Tuky 301 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rebarboře svědčí kombinace s ovocem – samozřejmě s jahodami, ale také s broskvemi, nektarinkami, citrusy, jablky, hruškami, meruňkami, slívami i švestkami. Pro tento koláč z křehkého těsta jsme ji spárovali s jablky a neuvěřitelně si pochutnali. V kombinaci s vanilkovou zmrzlinou je páj naprosto dokonalý. 

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 400 g
+ na podsypání
máslo 200 g
studené, nakrájené na kostičky
hnědý cukr 80 g
vanilkový cukr 2 PL
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
Na náplň a dokončení
máslo 80 g
jablko 800 g
kyselkavá jablka – oloupaná, zbavená jádřince a nakrájená na malé kousky
krupicový cukr 250 g
oloupaná a nakrájená na malé kousky
skořice 2 svitky
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený a dřeň vyškrábnutá
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
strouhanka 6 PL
vejce 1 ks
prošlehané
hnědý cukr 3 PL
skořice ½ ČL
mletá

Postup

1

Na těsto prohněťte mouku s nakrájeným máslem, krupicovým i vanilkovým cukrem, vejcem a žloutkem na hladké poddajné těsto. Podle potřeby můžete přidat trošku mouky nebo studené vody. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladničce zhruba 1 hodinu odpočívat.

2

Mezitím připravte náplň. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte jablka a cca 5 minut je duste, aby trochu změkla. Pak přidejte cukr, rebarboru, svitky skořice a vanilkový lusk i dřeň. Duste ještě zhruba 7 minut. Pak přidejte pomerančovou kůru i šťávu a přeceďte. Tekutinu zachyťte do pánve. Rebarborovo-jablečnou směs nechte vychladnout, pak odstraňte svitky skořice a vanilkový lusk a vmíchejte strouhanku.

3

Tekutinu v rendlíku svařte na konzistenci sirupu, potom odstavte.

4

Troubu předehřejte na 180°C. Zhruba 2/3 těsta rozválejte na mírně pomoučněné ploše na tenkou kulatou placku o něco větší, než je forma na páj či koláčová forma o průměru cca 22 cm. Plackou vyložte formu a těsto vytáhněte až k okrajům, přitiskněte ke stěnám. Naplňte rebarborovo-jablečnou směsí. Zbývající těsto rozválejte na tenkou kulatou placku zhruba o průměru formy, uprostřed vykrojte otvor o průměru cca 1,5 cm, aby mohla během pečení unikat pára. Okraje těsta ve formě potřete prošlehaným vejcem. Náplň zakryjte rozváleným těstem a okraje pevně přitiskněte vidličkou. Seřízněte přečnívající těsto. Hrubý hnědý krupicový cukru promíchejte s mletou skořicí a posypte jím vršek páje. Pečte 45–60 minut. Servírujte nejlépe zatepla.

5

Podávejte se svařeným ,sirupem‘, popřípadě doplňte vanilkovou omáčkou či zmrzlinou.

Fotografie a recept převzaty z Image Professionals.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč