Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rebarborovo-jablečný páj se skořicovou krustou
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7013 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 899 g
Tuky 301 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rebarboře svědčí kombinace s ovocem – samozřejmě s jahodami, ale také s broskvemi, nektarinkami, citrusy, jablky, hruškami, meruňkami, slívami i švestkami. Pro tento rebarborovo-jablečný páj se skořicovou krustou z křehkého těsta jsme ji spárovali pikantní rebarboru s jablky a neuvěřitelně si pochutnali. V kombinaci s vanilkovou zmrzlinou je páj naprosto dokonalý. 

Náš tip: Jak na rebarboru?

 
Skryt pre seznam

Suroviny

Na těsto
+ na podsypání
máslo 200 g
studené, nakrájené na kostičky
hnědý cukr 80 g
vejce 1 ks
Na náplň a dokončení
jablko 800 g
kyselkavá jablka – oloupaná, zbavená jádřince a nakrájená na malé kousky
oloupaná a nakrájená na malé kousky
skořice 2 svitky
podélně rozpůlený a dřeň vyškrábnutá
najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
strouhanka 6 PL
vejce 1 ks
prošlehané
hnědý cukr 3 PL
skořice ½ ČL
mletá

Postup

1

Na těsto prohněťte mouku s nakrájeným máslem, krupicovým i vanilkovým cukrem, vejcem a žloutkem na hladké poddajné těsto. Podle potřeby můžete přidat trošku mouky nebo studené vody. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladničce zhruba 1 hodinu odpočívat.

2

Mezitím připravte náplň. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte jablka a cca 5 minut je duste, aby trochu změkla. Pak přidejte cukr, rebarboru, svitky skořice a vanilkový lusk i dřeň. Duste ještě zhruba 7 minut. Pak přidejte pomerančovou kůru i šťávu a přeceďte. Tekutinu zachyťte do pánve. Rebarborovo-jablečnou směs nechte vychladnout, pak odstraňte svitky skořice a vanilkový lusk a vmíchejte strouhanku.

3

Tekutinu v rendlíku svařte na konzistenci sirupu, potom odstavte.

4

Troubu předehřejte na 180°C. Zhruba 2/3 těsta rozválejte na mírně pomoučněné ploše na tenkou kulatou placku o něco větší, než je forma na páj či koláčová forma o průměru cca 22 cm. Plackou vyložte formu a těsto vytáhněte až k okrajům, přitiskněte ke stěnám. Naplňte rebarborovo-jablečnou směsí. Zbývající těsto rozválejte na tenkou kulatou placku zhruba o průměru formy, uprostřed vykrojte otvor o průměru cca 1,5 cm, aby mohla během pečení unikat pára. Okraje těsta ve formě potřete prošlehaným vejcem. Náplň zakryjte rozváleným těstem a okraje pevně přitiskněte vidličkou. Seřízněte přečnívající těsto. Hrubý hnědý krupicový cukru promíchejte s mletou skořicí a posypte jím vršek páje. Pečte 45–60 minut. Servírujte nejlépe zatepla.

5

Podávejte se svařeným ,sirupem‘, popřípadě doplňte vanilkovou omáčkou či zmrzlinou.

Fotografie a recept převzaty z Image Professionals.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

AD
Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou
  • Jak na to

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá...