Příjemně nakyslá rebarbora je do jednoduchých koláčů či buchet na plech jako stvořená. Nejlepší jsou ty, ve kterých ji zkombinujete se sladšími druhy ovoce, třeba šťavnatými jahodami. Luxusní ořechová drobenka dodá rebarborovo-jahodovému koláči na křupavosti. Jednoduše naprosto luxusní moučník z rebarbory...
Náš tip: Jak na rebarboru?
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C; máte-li na výběr, volte horkovzduch. Otevírací dortovou formu o průměru cca 20 cm vyložte pečicím papírem.
Rebarboru a jahody promíchejte v míse se 2 lžícemi krupicového cukru. V míse vyšlehejte máslo s vanilkovým a zbývajícím krupicovým cukrem dokrémova. Po jednom přidejte vejce a vyšlehejte do bledé pěny. Mouku důkladně promíchejte v misce s mletými oříšky a kypřicím práškem a střídavě s podmáslím ji po troškách stěrkou vmíchávejte do vaječné pěny. Zhruba 1/4 směsi rebarbory a jahod zlehka vmíchejte do těsta, pak ho nalijte do připravené formy. Jemně uhlaďte a navrch rozdělte zbývající rebarboru s jahodami.
Na drobenku nasypte do mísy mouku, mleté oříšky, cukr, mletou skořici a máslo. Promněte tak, aby směs připomínala strouhanku, a rovnoměrně nasypte na rebarboru s jahodami, poté posypte mandlovými lupínky či nasekanými oříšky. Pečte v předehřáté troubě cca 50 minut (špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít bez známek syrového těsta). Pokud by koláč moc rychle tmavl, zakryjte ho alobalem. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě, pak vyjměte a krájejte.
Doplnit můžete šlehačkou, crème fraîche či obyčejnou zakysanou smetanou.
Fotografie a recept převzaty z Image Professionals.