Ředkvičková polévka

Ředkvičková polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1377 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 105 g
Tuky 91 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato polévka nás nadchla. Přidávají se do ní i ředkvičkové listy, takže nic nepřijde nazmar.

Suroviny

máslo 2 PL
cibule 1 ks
oloupaná, najemno
1
ředkvičkové listy mladé, asi ze dvou svazků ředkviček
ředkvičky 2 svazky
1 svazek do polévky, 1 na ozdobu (omyté a očištěné)
brambory 3 ks
střední, moučné, varný typ C, oloupané a na kostky
vývar zeleninový 800 ml
smetana ke šlehání 200 ml
40% tuk
sůl
a čerstvě drcený černý pepř
kerblík
či výhonky řeřichy na ozdobu

1 V hrnci rozpusťte máslo, vsypte do něj cibuli, po chvíli přidejte jemně pokrájené ředkvičky a vše nechte na mírném ohni zesklovatět a změknout. Potom přihoďte omyté a okapané ředkvičkové listy a míchejte do zavadnutí; trvá to asi 4 minuty. Přidejte brambory, zalijte je horkým vývarem a vařte asi 20 minut doměkka.

2 Hrnec odstavte a polévku rozmixujte. Přeceďte přes jemné síto zpět do hrnce, vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a prohřejte. Při podávání ozdobte jemně pokrájenými zbylými ředkvičkami a kerblíkem nebo výhonky řeřichy.

NĚCO NAVÍC

  • Na zjemnění můžete použít i běžnou třicetiprocentní smetanu ke šlehání, ale smetana s vyšším obsahem tuku dodá polévce naprosto dokonalou chuť i konzistenci.
  • Na polévku použijte jen nepoškozené mladé a nezavadlé listy ředkviček od osvědčeného pěstitele nebo z vlastní zahrádky.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit