Řezy s čokoládou, rumem a lískovými oříšky

Řezy s čokoládou, rumem a lískovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Řezy s čokoládou, rumem a lískovými oříšky

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 20 x 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7783 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 675 g
Tuky 476 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak by chutnal kříženec mezi brownies a třímlékovým koláčem? Božsky! Nemusíte nám ovšem pouze věřit, můžete totiž sami ochutnat... Na první pohled totiž tyhle řezy působí nenápadně, na první ochutnání vám ovšem ukradnou srdce.

Suroviny

máslo
na vymazání formy
kakao holandského typu 50 g
voda 180 ml
horká
slunečnicový olej 160 ml
vejce 4 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
krupicový cukr 165 g
mouka pšeničná hladká 230 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl 1 špetka
kondenzované mléko 180 g
neslazené
hnědý cukr 75 g
jemný
rum 40 ml
třtinový
Na čoko polevu
mléčná čokoláda 200 g
tmavá čokoláda 200 g
zlatý sirup 1 PL
smetana ke šlehání 80 ml
40%
lískové oříšky 100 g
opražených a nasekaných

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem, okraje papíru nechte delší.

2

V misce smíchejte kakao s horkou vodou na hladkou pastu. V míse vyšlehejte olej, vejce, vanilkový extrakt a krupicový cukr. Přidejte kakaovou pastu a znovu prošlehejte. Vmíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek a sůl. Těsto vlijte do formy a pečte 30–35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá.

3

Mezitím do rendlíku nalijte mléko, přidejte jemný hnědý cukr a přiveďte k varu. Vařte asi 3 minuty, až se cukr rozpustí, a odstavte. Přilijte rum a zamíchejte.

4

Upečený korpus vytáhněte z trouby, pomocí pečicího papíru vyjměte z formy, papír opatrně sloupněte a korpus vraťte do formy dnem vzhůru – takto bude více porézní a lépe nasaje připravené mléko. Pak jej propíchejte špejlí a rovnoměrně po lžících prolijte mlékem s rumem – možná část mléka zbude, koláč by neměl v tekutině úplně plavat. Dejte vychladit.

5

Na čoko polevu rozpusťte nad vodní lázní obě čokolády se zlatým sirupem a smetanou a rozmíchejte dohladka. Rozetřete na vychladlé těsto a posypte lískovými oříšky. Krájejte na řezy a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit