Jak by chutnal kříženec mezi brownies a třímlékovým koláčem? Božsky! Nemusíte nám ovšem pouze věřit, můžete totiž sami ochutnat... Na první pohled totiž tyhle čokoládové řezy působí nenápadně, na první ochutnání vám ovšem ukradnou srdce.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte slabě máslem a vyložte pečicím papírem, okraje papíru nechte delší.
V misce smíchejte kakao s horkou vodou na hladkou pastu. V míse vyšlehejte olej, vejce, vanilkový extrakt a krupicový cukr. Přidejte kakaovou pastu a znovu prošlehejte. Vmíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek a sůl. Těsto vlijte do formy a pečte 30–35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá.
Mezitím do rendlíku nalijte mléko, přidejte jemný hnědý cukr a přiveďte k varu. Vařte asi 3 minuty, až se cukr rozpustí, a odstavte. Přilijte rum a zamíchejte.
Upečený korpus vytáhněte z trouby, pomocí pečicího papíru vyjměte z formy, papír opatrně sloupněte a korpus vraťte do formy dnem vzhůru – takto bude více porézní a lépe nasaje připravené mléko. Pak jej propíchejte špejlí a rovnoměrně po lžících prolijte mlékem s rumem – možná část mléka zbude, koláč by neměl v tekutině úplně plavat. Dejte vychladit.
Na čoko polevu rozpusťte nad vodní lázní obě čokolády se zlatým sirupem a smetanou a rozmíchejte dohladka. Rozetřete na vychladlé těsto a posypte lískovými oříšky. Krájejte na řezy a podávejte.