Rychlé kedgeree

Rychlé kedgeree

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2076 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 267 g
Tuky 66 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kořeněná rýže (původem z Indie) je skvělá sama o sobě, zvláště v kombinaci se sladkým hráškem. Pokud neholdujete uzené rybě, vyměňte ji v rámci dodržení vyváženosti stravy za jinou bílkovinu – tuňák z konzervy, trhané či pečené kuřecí maso nebo třeba za sýr.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
chilli paprička 1 ks
zelená, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
zázvor (čerstvý) 1.5 cm
kousek, nakrájený
kari koření 1 PL
garam masala 1 PL
kurkuma (mletá) špetka
mletá
hořčičné semínko 1 ČL
nemusí být
rýže 200 g
basmati
vývar zeleninový 600 ml
vejce 2 ks
hrášek 150 g
mražený, povolený
makrela 1 ks
uzená makrela pouze maso z ní
K podávání
pažitka 1 svazek
menší svazek, nakrájený nadrobno
jogurt bílý 100 g
citron 0.5 ks
na klínky

1 V široké pánvi rozpalte olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Poté přidejte chilli papričku, zázvor, kari koření, garam masalu, kurkumu, a pokud chcete, i hořčičná semínka, a nechte vše rozvonět. Vsypte rýži, promíchejte a vlijte vývar. Přiveďte k varu, poté ihned ztlumte plamen, zakryjte pokličkou a vařte na velmi mírném plameni asi 15 minut, aby rýže byla hotová a vstřebala vývar.

2 Mezitím uvařte vejce tak, jak je máte rádi, zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte. Když je rýže hotová, vmíchejte do ní hrášek, sejměte z plotny, zakryjte a nechte ještě 5 minut stát.

3 Z makrely oberte maso a část zlehka vmíchejte do rýže. Rýžovou směs rozdělte na talíře, navrch rozdělte zbylé maso, vejce nakrájené na čtvrtky nebo osminky, posypte pažitkou a zakápněte jogurtem. Podávejte s klínky citronu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit