
Rychlé kedgeree
Kořeněná rýže (původem z Indie) je skvělá sama o sobě, zvláště v kombinaci se sladkým hráškem. Pokud neholdujete uzené rybě, vyměňte ji v rámci dodržení vyváženosti stravy za jinou bílkovinu – tuňák z konzervy, trhané či pečené kuřecí maso nebo třeba za sýr.
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 zelená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
- 1,5cm kousek zázvoru, nakrájený
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička garam masaly
- poctivá špetka mleté kurkumy
- 1 lžička hořčičných semínek (nemusí být)
- 200 g rýže basmati
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 vejce
- 150 g mraženého hrášku, povoleného
- maso z 1 uzené makrely
- menší svazek pažitky, nakrájené nadrobno
- 100 g bílého jogurtu
- 1/2 citronu, na klínky
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 V široké pánvi rozpalte olej a opečte na něm cibuli dosklovita. Poté přidejte chilli papričku, zázvor, kari koření, garam masalu, kurkumu, a pokud chcete, i hořčičná semínka, a nechte vše rozvonět. Vsypte rýži, promíchejte a vlijte vývar. Přiveďte k varu, poté ihned ztlumte plamen, zakryjte pokličkou a vařte na velmi mírném plameni asi 15 minut, aby rýže byla hotová a vstřebala vývar.
2 Mezitím uvařte vejce tak, jak je máte rádi, zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte. Když je rýže hotová, vmíchejte do ní hrášek, sejměte z plotny, zakryjte a nechte ještě 5 minut stát.
3 Z makrely oberte maso a část zlehka vmíchejte do rýže. Rýžovou směs rozdělte na talíře, navrch rozdělte zbylé maso, vejce nakrájené na čtvrtky nebo osminky, posypte pažitkou a zakápněte jogurtem. Podávejte s klínky citronu.
Přidat komentář