Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2956 kcal
Bílkoviny 54 g
Cukr 452 g
Tuky 97 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jedině nákypová rýže dodá tradičnímu pudinku v britském stylu tu správnou konzistenci a chuť. A opravdu jí stačí tak málo na tak velké množství mléka.

Suroviny

kondenzované mléko 400 g
neslazené
600 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 1 ks
dřeň, lze vynechat
rýže 110 g
pudding rice
třtinový cukr 40 g
rozinky 50 g
namočené na 2 - 4 hodiny do tmavého rumu, scezené, najemno
muškátový oříšek 1 ks
malý, nastrouhaný
máslo 25 g
máslo
na vymazání
limetová kůra
nudličky, na ozdobení
pistácie
nasekané, lze nahradit opraženými mandlovými lupínky, na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 150 °C. Kulatou zapékací nádobu o průměru 23 cm a hlubokou 5 cm vymažte máslem. Ve džbánku smíchejte oba druhy mléka s vanilkovou dření, rýži rovnoměrně nasypte do zapékací mísy, posypte cukrem a rozinkami, zalijte tekutinou a pořádně zamíchejte. Na celý povrch nastrouhejte muškátový oříšek a pak jej poklaďte drobnými kousky másla.

2 Nádobu opatrně přemístěte do trouby na prostřední mřížku, nechte půl hodiny péct, pak opatrně vysuňte, zamíchejte, dalších 30 minut pečte, znovu zamíchejte a poté hodinu dopékejte bez míchání. Pudink by měl být hodně vlhký.

3 Podávejte ve skleničkách či miskách (viz Něco navíc), posypané limetovou kůrou a pistáciemi a/nebo mandlemi.

NĚCO NAVÍC

  • Škraloup (kůrka) na nákypu nevypadá nijak vábně, přesto ho mnozí (jistě právem) považují za lahůdku. Zeptejte se proto hostů, mají-li o něj zájem.
  • Sladké pokušení ze staré dobré Anglie. Bez kulatozrnné nákypové (pudinkové, mléčné) rýže pudink neupečete. Má totiž vysoký obsah škrobu a pojme velké množství tekutiny. Pokud ji neseženete, lze použít i rýži na rizoto, počítejte ale s tím, že jí bude třeba o něco víc a výsledek nebude tak lahodně krémový.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit