5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3240 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 479 g
Tuky 109 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedině nákypová rýže dodá tradičnímu pudinku v britském stylu tu správnou konzistenci a chuť. A opravdu jí stačí tak málo na tak velké množství mléka.

Suroviny

kondenzované mléko 400 g
neslazené
mléko 600 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
dřeň, lze vynechat
rýže kulatozrnná 110 g
nákypová rýže – pudding rice (prodává např. Marks & Spencer, více viz Něco navíc)
třtinový cukr 40 g
rozinky 50 g
namočené na 2 - 4 hodiny do tmavého rumu, scezené, nakrájené najemno
muškátový oříšek 1 ks
malý, nastrouhaný
máslo 25 g
+ na vymazání
limetová kůra
nudličky, na ozdobení
pistácie
nasekané, lze nahradit opraženými mandlovými lupínky, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C. Kulatou zapékací nádobu o průměru 23 cm a hlubokou 5 cm vymažte máslem.

    2

    Ve džbánku smíchejte oba druhy mléka s vanilkovou dření, rýži rovnoměrně nasypte do zapékací mísy, posypte cukrem a rozinkami, zalijte tekutinou a pořádně zamíchejte. Na celý povrch nastrouhejte muškátový oříšek a pak jej poklaďte drobnými kousky másla.

      3

      Nádobu opatrně přemístěte do trouby na prostřední mřížku, nechte půl hodiny péct, pak opatrně vysuňte, zamíchejte, dalších 30 minut pečte, znovu zamíchejte a poté hodinu dopékejte bez míchání. Pudink by měl být hodně vlhký.

        4

        Podávejte ve skleničkách či miskách (viz Něco navíc), posypané limetovou kůrou a pistáciemi a/nebo mandlemi.

        NĚCO NAVÍC

        • Škraloup (kůrka) na nákypu nevypadá nijak vábně, přesto ho mnozí (jistě právem) považují za lahůdku. Zeptejte se proto hostů, mají-li o něj zájem.
           
        • Sladké pokušení ze staré dobré Anglie. Bez kulatozrnné nákypové (pudinkové, mléčné) rýže pudink neupečete. Má totiž vysoký obsah škrobu a pojme velké množství tekutiny. Pokud ji neseženete, lze použít i rýži na rizoto, počítejte ale s tím, že jí bude třeba o něco víc a výsledek nebude tak lahodně krémový.

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2014/3

        Apetit magazín

        KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
        • Kvízy

        KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

        Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
        Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
        • Tipy a triky

        Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

        Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

        Obchod Apetit