Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2956 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 452 g
Tuky 97 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedině nákypová rýže dodá tradičnímu pudinku v britském stylu tu správnou konzistenci a chuť. A opravdu jí stačí tak málo na tak velké množství mléka.

Související recepty

Gumbo

Gumbo je kreolské jídlo z jižní Louisiany, pořádná...

Džuveč

Džuveč je původně turecký pokrm, dnes rozšířený v ...

Biryani

Biryani (v překladu něco jako pečená nebo smažená ...

Suroviny

kondenzované mléko 400 g
neslazené
600 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 1 ks
dřeň, lze vynechat
rýže 110 g
pudding rice
třtinový cukr 40 g
rozinky 50 g
namočené na 2 - 4 hodiny do tmavého rumu, scezené, najemno
muškátový oříšek 1 ks
malý, nastrouhaný
máslo 25 g
máslo
na vymazání
limetová kůra
nudličky, na ozdobení
pistácie
nasekané, lze nahradit opraženými mandlovými lupínky, na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 150 °C. Kulatou zapékací nádobu o průměru 23 cm a hlubokou 5 cm vymažte máslem. Ve džbánku smíchejte oba druhy mléka s vanilkovou dření, rýži rovnoměrně nasypte do zapékací mísy, posypte cukrem a rozinkami, zalijte tekutinou a pořádně zamíchejte. Na celý povrch nastrouhejte muškátový oříšek a pak jej poklaďte drobnými kousky másla.

2 Nádobu opatrně přemístěte do trouby na prostřední mřížku, nechte půl hodiny péct, pak opatrně vysuňte, zamíchejte, dalších 30 minut pečte, znovu zamíchejte a poté hodinu dopékejte bez míchání. Pudink by měl být hodně vlhký.

3 Podávejte ve skleničkách či miskách (viz Něco navíc), posypané limetovou kůrou a pistáciemi a/nebo mandlemi.

NĚCO NAVÍC

  • Škraloup (kůrka) na nákypu nevypadá nijak vábně, přesto ho mnozí (jistě právem) považují za lahůdku. Zeptejte se proto hostů, mají-li o něj zájem.
  • Sladké pokušení ze staré dobré Anglie. Bez kulatozrnné nákypové (pudinkové, mléčné) rýže pudink neupečete. Má totiž vysoký obsah škrobu a pojme velké množství tekutiny. Pokud ji neseženete, lze použít i rýži na rizoto, počítejte ale s tím, že jí bude třeba o něco víc a výsledek nebude tak lahodně krémový.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit