Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžový pudink

Jedině nákypová rýže dodá tradičnímu pudinku v britském stylu tu správnou konzistenci a chuť. A opravdu jí stačí tak málo na tak velké množství mléka.

Vydání: 2014/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT2H
Pečení 2:00
Chuťovka Britská

Ingredience

    • asi 400 g kondenzovaného mléka (neslazeného)
    • 600 ml plnotučného mléka
    • dřeň z 1 vanilkového lusku (nemusí být)
    • 110 g nákypové rýže (pudding rice, prodává Marks&Spencer, více viz Něco navíc)
    • 40 g třtinového cukru
    • 50 g rozinek, namočených na 2–4 hodiny do tmavého rumu, scezených a nakrájených najemno
    • 1 malý muškátový oříšek, nastrouhaný
    • 25 g másla + na vymazání
    • nudličky biolimetové kůry, nasekané pistácie a/nebo opražené mandlové lupínky na ozdobení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 150 °C. Kulatou zapékací nádobu o průměru 23 cm a hlubokou 5 cm vymažte máslem. Ve džbánku smíchejte oba druhy mléka s vanilkovou dření, rýži rovnoměrně nasypte do zapékací mísy, posypte cukrem a rozinkami, zalijte tekutinou a pořádně zamíchejte. Na celý povrch nastrouhejte muškátový oříšek a pak jej poklaďte drobnými kousky másla.

2 Nádobu opatrně přemístěte do trouby na prostřední mřížku, nechte půl hodiny péct, pak opatrně vysuňte, zamíchejte, dalších 30 minut pečte, znovu zamíchejte a poté hodinu dopékejte bez míchání. Pudink by měl být hodně vlhký.

3 Podávejte ve skleničkách či miskách (viz Něco navíc), posypané limetovou kůrou a pistáciemi a/nebo mandlemi.

NĚCO NAVÍC

  • Škraloup (kůrka) na nákypu nevypadá nijak vábně, přesto ho mnozí (jistě právem) považují za lahůdku. Zeptejte se proto hostů, mají-li o něj zájem.
  • Sladké pokušení ze staré dobré Anglie. Bez kulatozrnné nákypové (pudinkové, mléčné) rýže pudink neupečete. Má totiž vysoký obsah škrobu a pojme velké množství tekutiny. Pokud ji neseženete, lze použít i rýži na rizoto, počítejte ale s tím, že jí bude třeba o něco víc a výsledek nebude tak lahodně krémový.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rizoto s pečeným česnekem a pestem

Plněné vinné listy z trouby

Gumbo

Džuveč

Biryani

Přidat komentář