0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Florentský rýžový koláč

Florentský rýžový koláč

4 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6565 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 738 g
Tuky 295 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koláče se obvykle sypou moučkovým cukrem a nabízejí se teplé i studené – skvělé jsou, jako většina italských dezertů, s kávou. A až recept zkusíte, určitě přijdete na to, že nejlíp dopadne, když rýžový pudink uděláte den dopředu. P. S. Až budete dělat těsto, zkuste dát místo citronové kůru z ½ pomeranče.

Suroviny

Na těsto
máslo 125 g
moučkový cukr 100 g
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 255 g
vanilkový lusk 1 ks
citronová kůra
z poloviny citronu
žloutek 2 ks
větší
mléko 2 PL
nebo voda
Na náplň
máslo 55 g
vanilkový lusk 2 ks
rýže 325 g
na risotto
cukr 3 PL
pomerančová kůra
ze 3 pomerančů
víno bílé 1
mléko 1 l
vejce 3 ks
větší, rozšlehaná
moučkový cukr 2 PL

1Nejdřív si kouskem másla vymažte rozkládací koláčovou formu o průměru 28 cm. Na těsto utřete máslo s moučkovým cukrem a solí a vhněťte mouku, zrníčka z vanilky, citronovou kůru a žloutky – jde to rukou nebo v robotu. Když směs vypadá jako hrubá drobenka, přilijte trochu vody nebo mléka. Těsto pak promačkávejte a mírně hněťte, až drží v kouli. Pak ho trochu poprašte moukou. Ale s tím hnětením to nepřežeňte, těsto by bylo elastické a tuhé, ne křehké a drobivé, jak má být. Těsto zabalte do fólie a nejmíň na hodinu ho strčte do ledničky. Pak ho rozválejte a rozložte do formy. Na hodinu strčte do mrazáku.

2Troubu vyhřejte na 180 °C a korpus pečte asi 12 minut, mírně dozlatova. Formu vyndejte z trouby, odložte a troubu zesilte na 200 °C.

3Vezměte si vhodně velký, vyšší kastrol se silným dnem a poklicí a pomalu v něm rozpusťte máslo. Vanilkové lusky po délce nařízněte a nožem z nich vyškrábněte zrníčka. (Prázdné lusky můžete strčit do plechovky s cukrem, cukr se krásně navoní.) Vyškrábnutou vanilku přidejte k máslu a zamíchejte. Minutu hřejte na nízkém ohni, pak přisypte rýži, cukr a pomerančovou kůru. Plamen zesilte na střední výkon, všechno dobře promíchejte a přilijte víno. Pořád míchejte, až se víno skoro odvaří.

4Teď po troškách přilijte mléko. Rýži asi 15 minut udržujte v hodně mírném varu, co nejčastěji míchejte. Neměla by se uvařit úplně doměkka, protože dojde v troubě, ale kaše by měla být dost řídká.

5Rýžový pudink nechte trochu zchladnout, pak do něj vmíchejte rozšlehaná vejce. Pudink nalijte do korpusu, zaprašte moučkovým cukrem a pečte asi 20 minut, až těsto zezlátne. Koláč je skvělý s crème fraîche, posypaný pomerančovou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit