Přidání sádla k pečenému kuřeti je trikem, který na první pohled budí podezření, ale ve skutečnosti vede k neuvěřitelně šťavnatému výsledku. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Brambory, kapustičky a salát z červeného zelí dovádí jídlo jako stvořené k nedělnímu obědu k absolutní dokonalosti.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 260°C či na maximum, pokud vaše trouba tolik neumožňuje. Kuře důkladně osušte zvenčí i zevnitř papírovými utěrkami. Nasekejte nadrobno sádlo a 2 stroužky odebrané z paličky česneku a obojí dohromady rozsekejte v sekáčku či tyčovým mixérem najemno. Odložte na chvilku do chladničky či mrazáku, aby sádlo mírně ztuhlo. Pak ho promíchejte s odrhnutými lístky ze 3/4 snítek tymiánu, 1 lžící olivového oleje, 1/2 lžičky vločkové soli a citronovou kůrou, opepřete.
Prsty uvolněte kůži na prsou a stehnech kuřete od masa. Tři čtvrtiny ochuceného sádla nasuňte pod kůži na prsa a zbývající čtvrtinu na stehna. Kuře potřete zbývající lžící olivového oleje a velkoryse osolte vločkovou solí a opepřete. Z citronu okrájejte kůru až na dužinu a nakrájejte ho na čtvrtky. Spolu se zbývajícími snítkami tymiánu ho dejte na dno velkého pekáče či na hluboký plech a promíchejte s brambůrkami.
Do pekáče přeneste kuře a dejte péct do trouby. Po 25 minutách snižte teplotu v troubě na 190°C, mezi brambůrky opatrně vsuňte rozdělené, ale neoloupané zbývající stroužky česneku. Pečte zhruba další hodinu, aby kůže na kuřeti byla krásně tmavě zlatá a křupavá a maso bylo propečené (teploměr zapíchnutý do nejsilnější části stehna by měl ukazovat 74°C). Přibližně 15 minut před koncem pečení přidejte očištěné kapustičky a promíchejte je s výpekem.
Po upečení kuře vyjměte na mřížku a nechte 15 minut odpočívat, pak naporcujte. Podávejte teplé s výpekem a vymačkanými stroužky česneku, brambůrkami a teplým zelným salátem, který připravíte mezitím.
Na salát nakrájejte či nakrouhejte zelí co nejvíc natenko. Řepu oloupejte a nakrájejte na sirky nebo nastrouhejte nahrubo. Totéž udělejte s hruškou, ale tu netřeba loupat. Ve velkém rendlíku rozehřejte 1,5 lžíce oleje. Vsypte zelí, řepu a hrušku, přidejte ocet, kmín, celý hřebíček a velkorysou špetku soli. Přiklopte našikmo a duste na mírném ohni asi 15 minut, aby zelenina zkřehla. Čas od času promíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, pokud by se směs příliš vysušila nebo se přichytávala ke dnu rendlíku. Až bude zelí hotové, odstavte. Podle chuti přidejte trochu čerstvého křenu a vmíchejte zakysanou smetanu. Dolaďte ochucení, pokud možno vyjměte hřebíčky. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Syrové sádlo je tady lepší než škvařené, ale nemáte-li jinou možnost, použijte dobře vychlazené voňavé škvařené sádlo a rovnou ho smíchejte s ochucujícími přísadami.