Nejspíš nic nedodá sušenkám takovou křehkost jako sádlo. A tyhle s voňavým kořením, rozinkami a vlašskými ořechy jsou žhavými kandidátkami na nový – nejen masopustní – hit!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190°C. Do mísy prosejte mouku s kořením a solí. V jiné míse smíchejte vločky, cukr, rozehřáté sádlo, teplou vodu a jedlou sodu. Nechte stát asi minutu, pak vmíchejte vejce a následně prosáté sypké suroviny. Pokud by vám směs připadala řídká, přisypte ještě trochu mouky. Vmíchejte rozinky a ořechy podle chuti (část ořechů můžete odložit a posypat jimi sušenky až před pečením). Nechte 30 minut stát, aby vločky nabobtnaly.
Odebírejte po 1 vrchovaté lžíci těsta, namočenýma rukama jej zplošťujte a pokládejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 10 minut. Pokračujte do spotřebování těsta.
NĚCO NAVÍC
Těsto na sušenky můžete připravit i v robotu.