Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3128 kcal
Bílkoviny 44 g
Cukr 190 g
Tuky 203 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chléb pita rozpečený dokřupava je základem skvělého libanonského salátu tradičně ochuceného kořením sumah.

Suroviny

pita 2 ks
cca o průměru 20 cm, den staré
olivový olej 60 ml
sůl mořská
rajčata 3 ks
střední, na kostičky
okurka 450 g
rozkrojená podélně na čtvrtky a pak na plátky
jarní cibulka 6 ks
na plátky
3 ks
salát little gem lze nahradit 1 menším římským salátem, na nudličky
petrželka 2 hrnek
máta 1 hrnek
mleté koření sumah lze vynechat
Na zálivku
4 ČL
mletý sumah zalité na 15 min. čtyřmi lžičkami vroucí vody
citronová štáva 3 PL
2 PL
granátový sirup
česnek 2 stroužek
malé, drcené
vinný ocet bílý 2 ČL
olivový olej 150 ml
sůl mořská

1 Na zálivku zalijte koření sumah 4 lžič- kami vroucí vody a nechte 15 minut stát. Pak koření včetně tekutiny smíchejte s citronovou šťávou, granátovým sirupem, česnekem a s vinným octem. Osolte a postupně za stálého šlehání přilévejte olej. Ochutnejte a případně dotáhněte chuť některou z přísad. Dejte stranou. 

2 Chléb pita rozpulte, opečte pod grilem či v toustovači dozlatova a rozlámejte na kousky velikosti sousta. Dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte. 

3 Ve velké míse promíchejte rajčata, okurku, jarní cibulky, salátové listy, petrželku a mátu. Přidejte 3/4 zálivky a promíchejte, pak podle potřeby přilijte zbytek zálivky. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte pitu a už jen jednou zlehka promíchejte. Jestli chcete, posypte dalším sumahem.

KDE SEHNAT KOUZELNÉ PŘÍSADY

  • Sumah je orientální koření se svěží citrusovou chutí. Vyrábí se ze škumpy koželužské, keře rostoucího hlavně ve Středomoří a na Kavkaze. Dřív se jím v některých oblastech nahrazovala sůl, dnes se používá všude tam, kde chcete dosáhnout nakyslé chuti – hodí se například na maso na šašlik a tradičně právě do salátu fatuš. Koupíte ho v orientálních potravinách, například ve Farahu (farahfood.cz) nebo v kořenářstvích (třeba na www. koreni.cz nebo na www.toppotraviny.cz).
  • Granátový sirup (někdy také granátová melasa) je dlouhým vařením zahuštěná granátová šťáva. Má výraznou sladkokyselou chuť, a tak se hodí do salátových zálivek, do marinád na maso či do pilafu. Koupíte ji v prodejnách s arabskými specialitami, například Farah (farahfood.cz). Pozor, nezaměňovat s grenadinou – tato přísada do koktejlů je sirup krátce svařený z granátové šťávy, cukru a vody.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit