3.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3128 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 190 g
Tuky 203 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chléb pita rozpečený dokřupava je základem skvělého libanonského salátu tradičně ochuceného kořením sumah.

Suroviny

pita 2 ks
cca o průměru 20 cm, den staré
olivový olej 60 ml
sůl mořská
rajčata 3 ks
střední, na kostičky
okurka 450 g
rozkrojená podélně na čtvrtky a pak na plátky
jarní cibulka 6 ks
na plátky
3 ks
salát little gem lze nahradit 1 menším římským salátem, na nudličky
petrželka 2 hrnek
máta 1 hrnek
mleté koření sumah lze vynechat
Na zálivku
4 ČL
mletý sumah zalité na 15 min. čtyřmi lžičkami vroucí vody
citronová štáva 3 PL
2 PL
granátový sirup
česnek 2 stroužek
malé, drcené
vinný ocet bílý 2 ČL
olivový olej 150 ml
sůl mořská

1 Na zálivku zalijte koření sumah 4 lžič- kami vroucí vody a nechte 15 minut stát. Pak koření včetně tekutiny smíchejte s citronovou šťávou, granátovým sirupem, česnekem a s vinným octem. Osolte a postupně za stálého šlehání přilévejte olej. Ochutnejte a případně dotáhněte chuť některou z přísad. Dejte stranou. 

2 Chléb pita rozpulte, opečte pod grilem či v toustovači dozlatova a rozlámejte na kousky velikosti sousta. Dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte. 

3 Ve velké míse promíchejte rajčata, okurku, jarní cibulky, salátové listy, petrželku a mátu. Přidejte 3/4 zálivky a promíchejte, pak podle potřeby přilijte zbytek zálivky. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte pitu a už jen jednou zlehka promíchejte. Jestli chcete, posypte dalším sumahem.

KDE SEHNAT KOUZELNÉ PŘÍSADY

  • Sumah je orientální koření se svěží citrusovou chutí. Vyrábí se ze škumpy koželužské, keře rostoucího hlavně ve Středomoří a na Kavkaze. Dřív se jím v některých oblastech nahrazovala sůl, dnes se používá všude tam, kde chcete dosáhnout nakyslé chuti – hodí se například na maso na šašlik a tradičně právě do salátu fatuš. Koupíte ho v orientálních potravinách, například ve Farahu (farahfood.cz) nebo v kořenářstvích (třeba na www. koreni.cz nebo na www.toppotraviny.cz).
  • Granátový sirup (někdy také granátová melasa) je dlouhým vařením zahuštěná granátová šťáva. Má výraznou sladkokyselou chuť, a tak se hodí do salátových zálivek, do marinád na maso či do pilafu. Koupíte ji v prodejnách s arabskými specialitami, například Farah (farahfood.cz). Pozor, nezaměňovat s grenadinou – tato přísada do koktejlů je sirup krátce svařený z granátové šťávy, cukru a vody.

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit