Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát fatuš

Chléb pita rozpečený dokřupava je základem skvělého libanonského salátu tradičně ochuceného kořením sumah.

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Opékání 0:10
Balkánská

Ingredience

    • 2 chleby pita (zhruba o průměru 20 cm), den staré
    • 60 ml panenského olivového oleje 
    • mořská sůl
    • 3 střední rajčata, nakrájená na kostičky 
    • 450 g salátové okurky, rozkrojené podélně na čtvrtky a pak na plátky
    • 6 jarních cibulek, nakrájených na plátky 
    • 3 saláty little gem nebo 1 menší římský salát, nakrájené na nudličky
    • 2 hrnky lístků hladkolisté petrželky
    • 1 hrnek lístků máty
    • mleté koření sumah (nemusí být) 

    NA ZÁLIVKU

    • 4 lžičky mletého sumahu (viz Kde sehnat...), zalitých na 15 minut 4 lžičkami vroucí vody 
    • 3 lžíce citronové šťávy
    • 2 lžíce granátového sirupu (viz Kde sehnat...)
    • 2 malé stroužky česneku, drcené 
    • 2 lžičky bílého vinného octa 
    • 150 ml panenského olivového oleje 
    • mořská sůl

     

Příprava jídla

1 Na zálivku zalijte koření sumah 4 lžič- kami vroucí vody a nechte 15 minut stát. Pak koření včetně tekutiny smíchejte s citronovou šťávou, granátovým sirupem, česnekem a s vinným octem. Osolte a postupně za stálého šlehání přilévejte olej. Ochutnejte a případně dotáhněte chuť některou z přísad. Dejte stranou. 

2 Chléb pita rozpulte, opečte pod grilem či v toustovači dozlatova a rozlámejte na kousky velikosti sousta. Dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte a promíchejte. 

3 Ve velké míse promíchejte rajčata, okurku, jarní cibulky, salátové listy, petrželku a mátu. Přidejte 3/4 zálivky a promíchejte, pak podle potřeby přilijte zbytek zálivky. Ochutnejte a případně dosolte. Přidejte pitu a už jen jednou zlehka promíchejte. Jestli chcete, posypte dalším sumahem.

KDE SEHNAT KOUZELNÉ PŘÍSADY

  • Sumah je orientální koření se svěží citrusovou chutí. Vyrábí se ze škumpy koželužské, keře rostoucího hlavně ve Středomoří a na Kavkaze. Dřív se jím v některých oblastech nahrazovala sůl, dnes se používá všude tam, kde chcete dosáhnout nakyslé chuti – hodí se například na maso na šašlik a tradičně právě do salátu fatuš. Koupíte ho v orientálních potravinách, například ve Farahu (farahfood.cz) nebo v kořenářstvích (třeba na www. koreni.cz nebo na www.toppotraviny.cz).
  • Granátový sirup (někdy také granátová melasa) je dlouhým vařením zahuštěná granátová šťáva. Má výraznou sladkokyselou chuť, a tak se hodí do salátových zálivek, do marinád na maso či do pilafu. Koupíte ji v prodejnách s arabskými specialitami, například Farah (farahfood.cz). Pozor, nezaměňovat s grenadinou – tato přísada do koktejlů je sirup krátce svařený z granátové šťávy, cukru a vody.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tyrolské knedlíčky se špenátem a gruyérem

Zapečená brokolice s chlebem a slaninou

Salát panzanella

Pizza bagety

Toskánská rajčatovo-chlebová polévka

Syté & pestré saláty

40 skvělých salátů

Přidat komentář