V Thajsku byste se v tomto receptu setkali se zeleným nezralým mangem. U nás poslouží jako hodnotný zástupce dostupnější jablka. Salát sklidí úspěch i jako zajímavá příloha.
Suroviny
jarní cibulka
2
ks
nejlépe šalotky, na jemné plátky
rostlinný olej
1
PL
jablko
5
ks
kyselejší, rozčtvrcených, na tenké plátky
1
PL
limetková šťáva
rajčata cherry
6
ks
nakrájené na klínky
arašídy
2
PL
nasucho opražené, nadrcené
koriandr čerstvý
hrst
nasekané listy
Na zálivku
česnek
1
stroužek
nasekaný
chilli paprička
1
ks
čerstvá, bez semínek, na jemno
krupicový cukr
1
ČL
rybí omáčka
1
PL
limetková šťáva ze dvou limet
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Plátky jablek promíchejte v míse s limetkovou šťávou; díky tomu nezhnědnou. Na zálivku rozmixujte česnek, chilli papričku a cukr, aby vznikla hustší kašička. Přimíchejte do ní rybí omáčku i limetkovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete.
2. V pánvi na oleji smažte asi pět minut cibuli, aby byla křupavá a zlatohnědá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou a nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk.
3. K jablkům přimíchejte rajčata a zálivku. Rozdělte na talíře a posypte oříšky, opraženou cibulkou i koriandrem.