0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špenátová rýže z 1 hrnce

Špenátová rýže z 1 hrnce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špenátová rýže z 1 hrnce

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Na 2–3 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2681 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 411 g
Tuky 46 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadné, ale skvělé jídlo ve stylu co dům dal, špenát můžete totiž použít nejen čerstvý, ale i ten, co máte v mrazáku, a stejně jako cizrnu do něj uplatníte i třeba fazole – kombinacím se tady meze nekladou!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
nebo ghí
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
česnek 3 stroužky
nadrobno
rajče 2 ks
nakrájená na kostičky
rýže dlouhozrnná 200 g
propláchnutá a scezená
kari koření 2 ČL
vývar zeleninový 500 ml
nebo kuřecí
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 1 konzerva
400 g, cizrna scezená a propláchnutá
baby špenát 150 g
K podávání
koriandr
čerstvý, lze nahradit jinými čerstvými bylinkami
kešú 1 hrst
nebo jiné ořechy či oříšky
citron
klínky
jogurt bílý
hustý

Postup

1

V hrnci na středním ohni rozehřejte tuk. Vsypte cibuli a opékejte dosklovita. Pak přidejte česnek a opékejte ještě asi půl minuty, aby se rozvoněl. Vložte rajčata a prohřívejte je 3–4 minuty, aby změkla. Pak vsypte rýži a koření podle chuti, pár minut duste/opékejte. Vlijte vývar, osolte a opepřete, přiklopte a přiveďte k varu.

2

Vařte asi 15–20 minut (podle návodu na obalu rýže), asi 5 minut před koncem vmíchejte cizrnu a 2 minuty před koncem i špenát. Podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte posypané bylinkami a nahrubo nasekanými ořechy, doplněné klínky citro- nu a bílým jogurtem podle chuti.

Související články

Jak na to: dokonalá rýže
  • Tipy a triky

Jak na to: dokonalá rýže

Vařená nebo dušená rýže je báječnou přílohou, která snadno vstřebá bohatou omáčku klasiky, jako jsou roštěná nebo játra na cibulce. Poradíme vám jak na ni. ...
Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?
  • Suroviny

Kolik druhů rýže znáte a čím se od sebe liší?

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik druhů rýže existuje? Nebo patříte mezi ty, kteří vybírají podle chuti či ceny? Výběrem špatné rýže ale můžete zkazit celý pokrm. Proto jsme pro vás připravili průvodce světem rýže, díky kterému...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit