Špenátová rýže z 1 hrnce

Špenátová rýže z 1 hrnce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Špenátová rýže z 1 hrnce

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Na 2–3 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2681 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 411 g
Tuky 46 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadné, ale skvělé jídlo ve stylu co dům dal, špenát můžete totiž použít nejen čerstvý, ale i ten, co máte v mrazáku, a stejně jako cizrnu do něj uplatníte i třeba fazole – kombinacím se tady meze nekladou!

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
nebo ghí
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
česnek 3 stroužky
nadrobno
rajčata 2 ks
nakrájená na kostičky
rýže dlouhozrnná 200 g
propláchnutá a scezená
kari koření 2 ČL
vývar zeleninový 500 ml
nebo kuřecí
sůl
pepř
čerstvě mletý
cizrna 1 konzerva
400 g, cizrna scezená a propláchnutá
baby špenát 150 g
K podávání
koriandr
čerstvý, lze nahradit jinými čerstvými bylinkami
kešú 1 hrst
nebo jiné ořechy či oříšky
citron
klínky
jogurt bílý
hustý

Postup

1

V hrnci na středním ohni rozehřejte tuk. Vsypte cibuli a opékejte dosklovita. Pak přidejte česnek a opékejte ještě asi půl minuty, aby se rozvoněl. Vložte rajčata a prohřívejte je 3–4 minuty, aby změkla. Pak vsypte rýži a koření podle chuti, pár minut duste/opékejte. Vlijte vývar, osolte a opepřete, přiklopte a přiveďte k varu.

2

Vařte asi 15–20 minut (podle návodu na obalu rýže), asi 5 minut před koncem vmíchejte cizrnu a 2 minuty před koncem i špenát. Podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte posypané bylinkami a nahrubo nasekanými ořechy, doplněné klínky citro- nu a bílým jogurtem podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit