Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špenátový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 45
Do 75 minut Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3924 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 151 g
Tuky 298 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O tenhle recept na špenátový koláč se se mnou i s vámi podělila kolegyně Káča Švejdová. Stejně jako všechno její slané pohoštění je fantastický. Slaný koláč se špenátem a sýrem servírujte ještě teplý, ale stejně výborný je také zastudena.

Suroviny

máslo 100 g
na kousky
vejce 1 ks
lze nahradit žloutkem
sůl 1 ČL
Na náplň
česnek 2 stroužky
nasekaný
malá sušená, rozlomená
nejlépe celé listy
sůl
vejce 2 ks
na kostky

Postup

1

Chcete-li těsto připravovat v robotu, vsypte mouku prosátou se solí do jeho nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Je-li třeba,  přilévejte po lžících studenou vodu. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. (Při ruční výrobě zapracujte do mouky prosáté se solí pomocí prstů  nebo jídelního nože kousky másla a pak přidejte vejce. Je-li třeba, přilévejte po lžících studenou vodu. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé.)

2

Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

3

Troubu předehřejte na 180 °C.

4

Rozváleným těstem vyložte koláčovou formu včetně okrajů (hodí se hranatá o rozměrech cca 30 x 12 cm nebo kulatá o průměru 22 cm), dno propíchejte hustě vidličkou.

5

Na náplň na másle poduste česnek a sušenou chilli papričku. Přidejte špenát, smetanu ke šlehání, osolte a duste, až špenát povolí. Nechte trochu prochladnout a vmíchejte parmazán a vejce.

6

Náplň rozetřete rovnoměrně na těsto, navrch naskládejte kostky nivy. Pečte asi 35 minut.

NĚCO NAVÍC
Když koupíte křehké těsto hotové, například značka Wewalka ho nabízí už rozválené, bude příprava koláče doslova hračka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...