O tenhle recept na špenátový koláč se se mnou i s vámi podělila kolegyně Káča Švejdová. Stejně jako všechno její slané pohoštění je fantastický. Slaný koláč se špenátem a sýrem servírujte ještě teplý, ale stejně výborný je také zastudena.
Suroviny
Postup
Chcete-li těsto připravovat v robotu, vsypte mouku prosátou se solí do jeho nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Je-li třeba, přilévejte po lžících studenou vodu. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. (Při ruční výrobě zapracujte do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože kousky másla a pak přidejte vejce. Je-li třeba, přilévejte po lžících studenou vodu. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé.)
Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Rozváleným těstem vyložte koláčovou formu včetně okrajů (hodí se hranatá o rozměrech cca 30 x 12 cm nebo kulatá o průměru 22 cm), dno propíchejte hustě vidličkou.
Na náplň na másle poduste česnek a sušenou chilli papričku. Přidejte špenát, smetanu ke šlehání, osolte a duste, až špenát povolí. Nechte trochu prochladnout a vmíchejte parmazán a vejce.
Náplň rozetřete rovnoměrně na těsto, navrch naskládejte kostky nivy. Pečte asi 35 minut.
NĚCO NAVÍC
Když koupíte křehké těsto hotové, například značka Wewalka ho nabízí už rozválené, bude příprava koláče doslova hračka.