Hodnocení receptu
Průměr: 3 (4)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3335 kcal
Bílkoviny 150 g
Cukr 239 g
Tuky 193 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S přípravou přísad na závěrečné plnění palačinek je víc práce, ale věřte, že se vyplatí. Navíc si vše můžete připravit den předem a večer jen šoupnete zapékací misku do trouby, nebo na ni jednoduše nalepíte vzkaz: „Jdu do baru, dopečte si sami...“

Suroviny

mražený listový špenát 300 g
prolitý horkou vodou, důkladně vymačkaný, nahrubo
mozzarella 100 g
na kostičky
gorgonzola 100 g
lze nahradit jiným sýrem s modrou plísní
parmazán 30 g
strouhaný
muškátový oříšek špetka
strouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka 1 svazek
nasekané
palačinka 8 ks
menší, slané
máslo
na vymazání pekáčku
Na omáčku
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 35 g
smetana na vaření 250 ml
+ případně na finální doředění
sýr 200 g
strouhaný (eidam, ementál)
Na posypání
mozzarella 100 g
parmazán 20 g
strouhaný

1 Nejprve uvařte omáčku. Na pánvi rozpusťte máslo, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Přilijte smetanu, osolte, opepřete, přidejte třetinu strouhaného sýra. Za stálého míchání prohřívejte, ale nenechte přijít k varu. Postupně přidejte zbývající sýr, nechte rozpustit a vše vymíchejte dohladka. Pokud vám přijde omáčka příliš hustá, ještě trochu ji nařeďte smetanou. Odložte.

2 Do špenátu přidejte mozzarellu, gorgonzolu a parmazán, ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, důkladně promíchejte. Přidejte jarní cibulky a 3 lžíce omáčky. Palačinky prohřejte na nepřilnavé pánvi a rozdělte na ně špenátovou směs, okraje ponechte volné, zabalte a přimáčkněte.

Do zapékací misky (či pekáčku) přiměřené velikosti důkladně vymazané máslem vlijte zbývající omáčku, vložte palačinky, posypte mozzarellou a parmazánem. Zapékejte v troubě při 200°C asi 25–30 minut. Povrch by měl začít lehce hnědnout a tvořit bubliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Anonym

Postupovala jsem podle receptu, ale podle mého názoru je chuť tepelně neupravené cibulky v náplni příliš ostrá. Také úplně nerozumím, proč se palačinky sýrovou omáčkou také nezalevaji. Nicméně je to fajn recept a výsledek byl příjemný.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit