0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sýrové větrníčky

Sýrové větrníčky

4.4/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Pro zkušené Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1765 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 65 g
Tuky 129 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Větrníčky nemusí být pouze sladké! Slané mají stejné kouzlo. Vyzkoušejte třeba tyto sýrové, plněné bylinkovou náplní.

Suroviny

máslo 65 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 90 g
vejce 3 ks
velikosti M
nastrouhaný najemno
Na náplň
trocha, podle potřeby
mléko
pár lžic
bylinky 1 hrst
nasekané, podle chuti – pažitka, petrželka, kopr...

Postup

1

Do rendlíku nalijte 145 ml vody, přidejte máslo, špetku soli a pepře. Zahřívejte na středním ohni a míchejte, až se máslo rozpustí.

2

Poté zvyšte plamen a uveďte směs do mírného varu. Pak ihned sundejte rendlík z plotny a pomocí vařečky vmíchejte mouku. Míchejte asi 2 minuty do pastovité konzistence.

3

Vraťte na sporák, plotýnku zapněte na střední plamen a intenzivně míchejte 1 minutu, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a dna hrnce – těsto by mělo být lesklé a hladké, ale ne vysušené.

4

Těsto ihned překlopte do mísy od robotu se šlehací metlou (nemáte-li robot, použijte šlehač) a šlehejte 5 minut na nízkou rychlost. Po jednom přidejte vejce, počkejte vždy, dokud se předchozí zcela nezapracuje.

5

Jakmile jsou vejce zapracovaná, zvyšte rychlost a těsto ještě chviličku míchejte. Pak přidejte nastrouhaný sýr a již jen krátce vmíchejte.

6

Předehřejte troubu na 190°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkejte na plech v rozestupech drobnější kuličky – případně je můžete na plech vytvarovat lžičkou. Větrníčky na plechu jemně postříkejte vodou z rozprašovače.

7

Plechy se sýrovými bochánky dejte do rozpálené trouby a teplotu hned snižte na 180°C. Pečte 15–20 minut. Po 20 minutách pečení snižte teplotu na 160°C (pokud pečete dva plechy najednou, po 20 minutách prohoďte jejich pozici v troubě) a dopékejte ještě 10 minut – bochánky by měly být nafouklé a uvnitř duté. Nechte zcela vychladnout.

8

Mezitím připravte náplň. Rozmixujte krémový sýr s několika lžícemi bílého jogurtu a mléka, aby vznikla pomazánka. Vmíchejte do pomazánky nasekané bylinky podle chuti.

9

Zcela vychladlé větrníčky rozřízněte, na polovinu nastříkejte nebo natřete pomazánku, přiklopte horní částí a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Větrníčky můžete před upečením zmrazit. V mrazáku vydrží měsíc a před pečením není potřeba je rozmrazovat – vložte je do trouby předehřáté na 190°C a postupujte podle receptu výše, jen upravte dobu pečení: 25–30 minut na 180°C, pak dopékejte ještě 10 minut na 160°C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč