Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Pro zkušené Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1765 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 65 g
Tuky 129 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Větrníčky nemusí být pouze sladké! Slané mají stejné kouzlo. Vyzkoušejte třeba tyto sýrové, plněné bylinkovou náplní.

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 3 ks
velikosti M
nastrouhaný najemno
Na náplň
trocha, podle potřeby
pár lžic
bylinky 1 hrst
nasekané, podle chuti – pažitka, petrželka, kopr...

Postup

1

Do rendlíku nalijte 145 ml vody, přidejte máslo, špetku soli a pepře. Zahřívejte na středním ohni a míchejte, až se máslo rozpustí.

2

Poté zvyšte plamen a uveďte směs do mírného varu. Pak ihned sundejte rendlík z plotny a pomocí vařečky vmíchejte mouku. Míchejte asi 2 minuty do pastovité konzistence.

3

Vraťte na sporák, plotýnku zapněte na střední plamen a intenzivně míchejte 1 minutu, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a dna hrnce – těsto by mělo být lesklé a hladké, ale ne vysušené.

4

Těsto ihned překlopte do mísy od robotu se šlehací metlou (nemáte-li robot, použijte šlehač) a šlehejte 5 minut na nízkou rychlost. Po jednom přidejte vejce, počkejte vždy, dokud se předchozí zcela nezapracuje.

5

Jakmile jsou vejce zapracovaná, zvyšte rychlost a těsto ještě chviličku míchejte. Pak přidejte nastrouhaný sýr a již jen krátce vmíchejte.

6

Předehřejte troubu na 190°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkejte na plech v rozestupech drobnější kuličky – případně je můžete na plech vytvarovat lžičkou. Větrníčky na plechu jemně postříkejte vodou z rozprašovače.

7

Plechy se sýrovými bochánky dejte do rozpálené trouby a teplotu hned snižte na 180°C. Pečte 15–20 minut. Po 20 minutách pečení snižte teplotu na 160°C (pokud pečete dva plechy najednou, po 20 minutách prohoďte jejich pozici v troubě) a dopékejte ještě 10 minut – bochánky by měly být nafouklé a uvnitř duté. Nechte zcela vychladnout.

8

Mezitím připravte náplň. Rozmixujte krémový sýr s několika lžícemi bílého jogurtu a mléka, aby vznikla pomazánka. Vmíchejte do pomazánky nasekané bylinky podle chuti.

9

Zcela vychladlé větrníčky rozřízněte, na polovinu nastříkejte nebo natřete pomazánku, přiklopte horní částí a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Větrníčky můžete před upečením zmrazit. V mrazáku vydrží měsíc a před pečením není potřeba je rozmrazovat – vložte je do trouby předehřáté na 190°C a postupujte podle receptu výše, jen upravte dobu pečení: 25–30 minut na 180°C, pak dopékejte ještě 10 minut na 160°C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...