Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sýrové větrníčky

Větrníčky nemusí být pouze sladké! Slané mají stejné kouzlo. Vyzkoušejte třeba tyto sýrové, plněné bylinkovou náplní.

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Pečení 0:40
Chuťovka Francouzská

Ingredience

    • 65 g másla
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 90 g hladké mouky
    • 3 vejce velikosti M
    • 65 g sýra gruyère, nastrouhaného najemno

    NA NÁPLŇ

    • 175 g krémového sýra + podle potřeby trocha bílého jogurtu + pár lžic mléka
    • hrst nasekaných jemných bylinek podle chuti (pažitka, petrželka, kopr...)

Příprava jídla

1 Do rendlíku nalijte 145 ml vody, přidejte máslo, špetku soli a pepře. Zahřívejte na středním ohni a míchejte, až se máslo rozpustí. Poté zvyšte plamen a uveďte směs do mírného varu. Pak ihned sundejte rendlík z plotny a pomocí vařečky vmíchejte mouku. Míchejte asi 2 minuty do pastovité konzistence. Vraťte na sporák, plotýnku zapněte na střední plamen a intenzivně míchejte 1 minutu, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a dna hrnce – těsto by mělo být lesklé a hladké, ale ne vysušené.

2 Těsto ihned překlopte do mísy od robotu se šlehací metlou (nemáte-li robot, použijte šlehač) a šlehejte 5 minut na nízkou rychlost. Po jednom přidejte vejce, počkejte vždy, dokud se předchozí zcela nezapracuje. Jakmile jsou vejce zapracovaná, zvyšte rychlost a těsto ještě chviličku míchejte. Pak přidejte nastrouhaný sýr a již jen krátce vmíchejte.

3 Předehřejte troubu na 190°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkejte na plech v rozestupech drobnější kuličky – případně je můžete na plech vytvarovat lžičkou. Větrníčky na plechu jemně postříkejte vodou z rozprašovače.

Plechy se sýrovými bochánky dejte do rozpálené trouby a teplotu hned snižte na 180°C. Pečte 15–20 minut. Po 20 minutách pečení snižte teplotu na 160°C (pokud pečete dva plechy najednou, po 20 minutách prohoďte jejich pozici v troubě) a dopékejte ještě 10 minut – bochánky by měly být nafouklé a uvnitř duté. Nechte zcela vychladnout.

5 Mezitím připravte náplň. Rozmixujte krémový sýr s několika lžícemi bílého jogurtu a mléka, aby vznikla pomazánka. Vmíchejte do pomazánky nasekané bylinky podle chuti.

6 Zcela vychladlé větrníčky rozřízněte, na polovinu nastříkejte nebo natřete pomazánku, přiklopte horní částí a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Větrníčky můžete před upečením zmrazit. V mrazáku vydrží měsíc a před pečením není potřeba je rozmrazovat – vložte je do trouby předehřáté na 190°C a postupujte podle receptu výše, jen upravte dobu pečení: 25–30 minut na 180°C, pak dopékejte ještě 10 minut na 160°C.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké linecké karty

Slané koláčky s rajčaty a pestem

Pruhovaný dort s mašlí

Čokoládové cupcaky s ciferníkem

Růžové obláčky

Palačinkové špízy

Dětská oslava jako vystřižená z Alenky v říši divů

Čaj o páté

REKLAMA

Přidat komentář