Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sýrové větrníčky

Větrníčky nemusí být pouze sladké! Slané mají stejné kouzlo. Vyzkoušejte třeba tyto sýrové, plněné bylinkovou náplní.

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Pečení 0:40
Chuťovka Francouzská

Ingredience

    • 65 g másla
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 90 g hladké mouky
    • 3 vejce velikosti M
    • 65 g sýra gruyère, nastrouhaného najemno

    NA NÁPLŇ

    • 175 g krémového sýra + podle potřeby trocha bílého jogurtu + pár lžic mléka
    • hrst nasekaných jemných bylinek podle chuti (pažitka, petrželka, kopr...)

Příprava jídla

1 Do rendlíku nalijte 145 ml vody, přidejte máslo, špetku soli a pepře. Zahřívejte na středním ohni a míchejte, až se máslo rozpustí. Poté zvyšte plamen a uveďte směs do mírného varu. Pak ihned sundejte rendlík z plotny a pomocí vařečky vmíchejte mouku. Míchejte asi 2 minuty do pastovité konzistence. Vraťte na sporák, plotýnku zapněte na střední plamen a intenzivně míchejte 1 minutu, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a dna hrnce – těsto by mělo být lesklé a hladké, ale ne vysušené.

2 Těsto ihned překlopte do mísy od robotu se šlehací metlou (nemáte-li robot, použijte šlehač) a šlehejte 5 minut na nízkou rychlost. Po jednom přidejte vejce, počkejte vždy, dokud se předchozí zcela nezapracuje. Jakmile jsou vejce zapracovaná, zvyšte rychlost a těsto ještě chviličku míchejte. Pak přidejte nastrouhaný sýr a již jen krátce vmíchejte.

3 Předehřejte troubu na 190°C. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkejte na plech v rozestupech drobnější kuličky – případně je můžete na plech vytvarovat lžičkou. Větrníčky na plechu jemně postříkejte vodou z rozprašovače.

Plechy se sýrovými bochánky dejte do rozpálené trouby a teplotu hned snižte na 180°C. Pečte 15–20 minut. Po 20 minutách pečení snižte teplotu na 160°C (pokud pečete dva plechy najednou, po 20 minutách prohoďte jejich pozici v troubě) a dopékejte ještě 10 minut – bochánky by měly být nafouklé a uvnitř duté. Nechte zcela vychladnout.

5 Mezitím připravte náplň. Rozmixujte krémový sýr s několika lžícemi bílého jogurtu a mléka, aby vznikla pomazánka. Vmíchejte do pomazánky nasekané bylinky podle chuti.

6 Zcela vychladlé větrníčky rozřízněte, na polovinu nastříkejte nebo natřete pomazánku, přiklopte horní částí a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Větrníčky můžete před upečením zmrazit. V mrazáku vydrží měsíc a před pečením není potřeba je rozmrazovat – vložte je do trouby předehřáté na 190°C a postupujte podle receptu výše, jen upravte dobu pečení: 25–30 minut na 180°C, pak dopékejte ještě 10 minut na 160°C.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké linecké karty

Slané koláčky s rajčaty a pestem

Pruhovaný dort s mašlí

Čokoládové cupcaky s ciferníkem

Růžové obláčky

Palačinkové špízy

Dětská oslava jako vystřižená z Alenky v říši divů

Čaj o páté

REKLAMA

Přidat komentář