Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fondue: sýrové nebe

Fondue: sýrové nebe
sdílet:

Představte si lahodný sýr v jedné z jeho nejlepších podob – jemné sýrové omáčce rozpouštějící se na jazyku. Fondue dává jídlu nový rozměr. Vybírejte z oblíbených sýrů a připravte si nevšední večeři dle své chuti. Sýrové fondue si nejlépe vychutnáte s rodinou či přáteli, patří totiž ke společenským pokrmům, u kterých zažijete spoustu zábavy.

Sýrové fondue patří mezi národní jídla Švýcarska – země, kterou můžeme označit za sýrovou velmoc. Švýcaři používají pro fondue své lokální sýry (např. gruyère nebo appenzeller), proto se v receptech na tuto pochoutku setkáváme hlavně se švýcarskými sýry. Na vynalezení této dobroty si však dělají nárok také Francouzi, proto se můžeme setkat i s recepty na fondue s francouzskými sýry (např. comté).

Co je to fondue?

Tradiční sýrové fondue je připravováno z několika druhů sýru, které jsou rozpuštěny v bílém víně. S přidáním česneku, pepře a muškátového oříšku vás tento pokrm vynese do učiněného sýrového nebe. Fondue se zpravidla připravuje v kameninovém hrnci, ve kterém se rovněž servíruje. Pod hrncem je nezbytné zachovávat teplo, aby sýr neztuhl a nebyl příliš hutný, k tomu slouží malý hořák. Do připraveného sýrového fondue se pak za pomoci napichovátka nebo dlouhé vidličky namáčejí kousky chleba či jiného pečiva, delikatesu tvoří také například s růžičkovou kapustou. Fantazii a vaší chuti se meze nekladou.

Co budete k přípravě fondue potřebovat?

Při přípravě fondue se neobejdete bez žáruvzdorné nádoby na sýrovou omáčku, pod kterou je nutné nepřetržitě udržovat vysokou teplotu. Ideálním pomocníkem je sada na přípravu fondue, kterou nabízí například společnost Orion. Pravé fondue vyžaduje kvalitní sýry, a to alespoň dva druhy. Dokonalý chuťový zážitek skvěle doplní ideální poměr bílého vína, česneku a muškátového oříšku.

Pusťte se do toho! 

Se správným náčiním a kvalitními ingrediencemi je příprava fondue hračka. Na výsledné chuti se nejvíce podepíše kvalita sýra, proto sáhněte po těch nejlepších. Vyzkoušejte recepty inspirované Švýcarskem na sýrové fondue ze sýra gruyère a ementálu nebo výbornou kombinaci sýra vacherin a appenzeller. Jelikož se o původ fondue přou dva národy, nesmí chybět ani recept inspirovaný francouzským fondue se sýrem comté. Vyzkoušet však můžete i jiné své oblíbené kvalitní sýry.  

Sladký tip: Náš dnešní sladký tip nemá sice se sýrem nic společného, avšak název fondue jako společný znak postačí. Vybavení pro přípravu fondue vám skvěle poslouží pro přípravu zábavného dezertu z čokolády! Připravte si čokoládové fondue s čerstvým ovocem a ořechy a užijte si společné chvíle s rodinou v duchu čokoládové lázně. Tuto pochoutku si zamilují zejména děti.  

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč