Fondue: sýrové nebe

Fondue: sýrové nebe
sdílet:
Představte si lahodný sýr v jedné z jeho nejlepších podob – jemné sýrové omáčce rozpouštějící se na jazyku. Fondue dává jídlu nový rozměr. Vybírejte z oblíbených sýrů a připravte si nevšední večeři dle své chuti. Sýrové fondue si nejlépe vychutnáte s rodinou či přáteli, patří totiž ke společenským pokrmům, u kterých zažijete spoustu zábavy.

Sýrové fondue patří mezi národní jídla Švýcarska – země, kterou můžeme označit za sýrovou velmoc. Švýcaři používají pro fondue své lokální sýry (např. gruyère nebo appenzeller), proto se v receptech na tuto pochoutku setkáváme hlavně se švýcarskými sýry. Na vynalezení této dobroty si však dělají nárok také Francouzi, proto se můžeme setkat i s recepty na fondue s francouzskými sýry (např. comté).

 

Co je to fondue?

Tradiční sýrové fondue je připravováno z několika druhů sýru, které jsou rozpuštěny v bílém víně. S přidáním česneku, pepře a muškátového oříšku vás tento pokrm vynese do učiněného sýrového nebe. Fondue se zpravidla připravuje v kameninovém hrnci, ve kterém se rovněž servíruje. Pod hrncem je nezbytné zachovávat teplo, aby sýr neztuhl a nebyl příliš hutný, k tomu slouží malý hořák. Do připraveného sýrového fondue se pak za pomoci napichovátka nebo dlouhé vidličky namáčejí kousky chleba či jiného pečiva, delikatesu tvoří také například s růžičkovou kapustou. Fantazii a vaší chuti se meze nekladou.

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Více

Co budete k přípravě fondue potřebovat?

Při přípravě fondue se neobejdete bez žáruvzdorné nádoby na sýrovou omáčku, pod kterou je nutné nepřetržitě udržovat vysokou teplotu. Ideálním pomocníkem je sada na přípravu fondue, kterou nabízí například společnost Orion. Pravé fondue vyžaduje kvalitní sýry, a to alespoň dva druhy. Dokonalý chuťový zážitek skvěle doplní ideální poměr bílého vína, česneku a muškátového oříšku.

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Více

Pusťte se do toho! 

Se správným náčiním a kvalitními ingrediencemi je příprava fondue hračka. Na výsledné chuti se nejvíce podepíše kvalita sýra, proto sáhněte po těch nejlepších. Vyzkoušejte recepty inspirované Švýcarskem na sýrové fondue ze sýra gruyère a ementálu nebo výbornou kombinaci sýra vacherin a appenzeller. Jelikož se o původ fondue přou dva národy, nesmí chybět ani recept inspirovaný francouzským fondue se sýrem comté. Vyzkoušet však můžete i jiné své oblíbené kvalitní sýry.  

Sladký tip: Náš dnešní sladký tip nemá sice se sýrem nic společného, avšak název fondue jako společný znak postačí. Vybavení pro přípravu fondue vám skvěle poslouží pro přípravu zábavného dezertu z čokolády! Připravte si čokoládové fondue s čerstvým ovocem a ořechy a užijte si společné chvíle s rodinou v duchu čokoládové lázně. Tuto pochoutku si zamilují zejména děti.  

Související recepty

Související články

Na nákupu: sýry na raclette a fondue
  • Tipy a triky

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

RACLETTE Sýr raclette je polotvrdý, plnotučný, dobře vyzrálý, aromatický s kořeněnou příchutí. Vyrábí se jako velký kulatý...
Aby ve fondue nebyly hrudky
  • Tipy a triky

Aby ve fondue nebyly hrudky

Sýr zašlehávejte po hrstech. Postupně přidávejte i víno a za stálého míchání ho nechte na mírném plameni zcela rozpustit.  ...
Pusťte se do fondue!
  • Novinky a zajímavosti

Pusťte se do fondue!

Fondue se připravuje ze dvou druhů sýra a trochy vína ve speciálním kotlíku, do kterého se namáčí chléb. Tento ‚kotlík plný voňavého sýra‘ vznikl ve Švýcarsku v 18. století a pochutnávali si na něm skoro v každé průměrné domácnosti. ...
Raclette a fondue na zahrádce
  • Novinky a zajímavosti

Raclette a fondue na zahrádce

Co: Degustace vín, večeřeKdy: 29. 6. 2010 od 19 hodinKde: Dům vína U Závoje, Havelská 25/500, Praha 1 Za kolik: 600 KčInfo: www.uzavoje.cz ...
Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů
  • Tipy a triky

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette...
Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry
  • Novinky a zajímavosti

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Jak poznat zralý sýrPojmenování „zralý” získává sýr na základě doby, po kterou odpočívá ve speciálních podmínkách. Právě čas dodává sýru tu správnou požadovanou zralost, která se projeví jak v konzistenci, tak samozřejmě i v...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Připravit sýrové prkénko znamená vynaložit minimum námahy s maximálním efektem. Kupte tři až čtyři  druhy sýrů podle chuti a sortimentu v obchodě, od každého tak 150 g. Doporučujeme vzít po jednom z kategorií uvedených níže. Doplňte hrstí...
Sýrová večeře o pěti chodech
  • Novinky a zajímavosti

Sýrová večeře o pěti chodech

Co: Večeře, degustace vínaKdy: 27. 7. 2010 od 19 hodinKde: Dům vína U Závoje, Havelská 25, Praha 1Za kolik: 790 KčInfo: www.uzavoje.cz ...
Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů
  • Tipy a triky

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody. Vynikají specifickou vůní i chutí, jsou vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, a mají dokonce i spoustu zdravotních...
Dobroty z českých i zahraničních hor
  • Novinky a zajímavosti

Dobroty z českých i zahraničních hor

Poklady z českých horDovolená na horách neznamená jen lyžování, snowboarding a sáňkování, ale také dobré jídlo a pití. Horská kuchyně nabízí jednoduché pokrmy z kvalitních surovin, které pořádně zahřejí a zasytí, ...

Obchod Apetit