0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fondue: sýrové nebe

Fondue: sýrové nebe
sdílet:

Představte si lahodný sýr v jedné z jeho nejlepších podob – jemné sýrové omáčce rozpouštějící se na jazyku. Fondue dává jídlu nový rozměr. Vybírejte z oblíbených sýrů a připravte si nevšední večeři dle své chuti. Sýrové fondue si nejlépe vychutnáte s rodinou či přáteli, patří totiž ke společenským pokrmům, u kterých zažijete spoustu zábavy.

Sýrové fondue patří mezi národní jídla Švýcarska – země, kterou můžeme označit za sýrovou velmoc. Švýcaři používají pro fondue své lokální sýry (např. gruyère nebo appenzeller), proto se v receptech na tuto pochoutku setkáváme hlavně se švýcarskými sýry. Na vynalezení této dobroty si však dělají nárok také Francouzi, proto se můžeme setkat i s recepty na fondue s francouzskými sýry (např. comté).

Co je to fondue?

Tradiční sýrové fondue je připravováno z několika druhů sýru, které jsou rozpuštěny v bílém víně. S přidáním česneku, pepře a muškátového oříšku vás tento pokrm vynese do učiněného sýrového nebe. Fondue se zpravidla připravuje v kameninovém hrnci, ve kterém se rovněž servíruje. Pod hrncem je nezbytné zachovávat teplo, aby sýr neztuhl a nebyl příliš hutný, k tomu slouží malý hořák. Do připraveného sýrového fondue se pak za pomoci napichovátka nebo dlouhé vidličky namáčejí kousky chleba či jiného pečiva, delikatesu tvoří také například s růžičkovou kapustou. Fantazii a vaší chuti se meze nekladou.

Co budete k přípravě fondue potřebovat?

Při přípravě fondue se neobejdete bez žáruvzdorné nádoby na sýrovou omáčku, pod kterou je nutné nepřetržitě udržovat vysokou teplotu. Ideálním pomocníkem je sada na přípravu fondue, kterou nabízí například společnost Orion. Pravé fondue vyžaduje kvalitní sýry, a to alespoň dva druhy. Dokonalý chuťový zážitek skvěle doplní ideální poměr bílého vína, česneku a muškátového oříšku.

Pusťte se do toho! 

Se správným náčiním a kvalitními ingrediencemi je příprava fondue hračka. Na výsledné chuti se nejvíce podepíše kvalita sýra, proto sáhněte po těch nejlepších. Vyzkoušejte recepty inspirované Švýcarskem na sýrové fondue ze sýra gruyère a ementálu nebo výbornou kombinaci sýra vacherin a appenzeller. Jelikož se o původ fondue přou dva národy, nesmí chybět ani recept inspirovaný francouzským fondue se sýrem comté. Vyzkoušet však můžete i jiné své oblíbené kvalitní sýry.  

Sladký tip: Náš dnešní sladký tip nemá sice se sýrem nic společného, avšak název fondue jako společný znak postačí. Vybavení pro přípravu fondue vám skvěle poslouží pro přípravu zábavného dezertu z čokolády! Připravte si čokoládové fondue s čerstvým ovocem a ořechy a užijte si společné chvíle s rodinou v duchu čokoládové lázně. Tuto pochoutku si zamilují zejména děti.  

Související články

Na nákupu: sýry na raclette a fondue
  • Tipy a triky

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Sýry, které chcete rozpouštět, musejí mít dostatečný obsah tuku v sušině. A pokud budete kombinovat různé druhy, neměly by se chuťově přebíjet....
Aby ve fondue nebyly hrudky
  • Tipy a triky

Aby ve fondue nebyly hrudky

Tato pochoutka z několika druhů sýra a vína je oblíbená zejména při setkání s přáteli a pro slavnostní chvíle. Jak postupovat, aby se sýr krásně rozpustil a v hrnci nevznikly hrudky?   ...
Pusťte se do fondue!
  • Zajímavosti

Pusťte se do fondue!

Chystáte oslavu a nevíte, co připravit, aby pohoštění bylo chutné a zároveň zábavné? Originálním pohoštěním je zcela jistě fondue. A pokud si snad nevíte rady s jeho přípravou, Pražský kulinářský institut vám poradí, jak na to. Vše vás zde...
Raclette a fondue na zahrádce
  • Zajímavosti

Raclette a fondue na zahrádce

Co: Degustace vín, večeřeKdy: 29. 6. 2010 od 19 hodinKde: Dům vína U Závoje, Havelská 25/500, Praha 1 Za kolik: 600 KčInfo: www.uzavoje.cz ...
Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů
  • Tipy a triky

Raclette: objevte kouzlo tavených švýcarských sýrů

Raclette patří k tradičním pokrmům švýcarské kuchyně. Můžete ho kombinovat s různými přílohami a pokaždé si výtečně pochutnáte. Jak si tahle sýrová pochoutka získala přízeň gurmánů po celé Evropě? Prozradíme vám, jaká byla historie raclette...
Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry
  • Zajímavosti

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Jak poznat zralý sýrPojmenování „zralý” získává sýr na základě doby, po kterou odpočívá ve speciálních podmínkách. Právě čas dodává sýru tu správnou požadovanou zralost, která se projeví jak v konzistenci, tak samozřejmě i v...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako chuťovku na party. ...
Sýrová večeře o pěti chodech
  • Zajímavosti

Sýrová večeře o pěti chodech

Co: Večeře, degustace vína Kdy: 27. 7. 2010 od 19 hodin Kde: Dům vína U Závoje, Havelská 25, Praha 1 Za kolik: 790 Kč Info: www.uzavoje.cz   ...
Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů
  • Tipy a triky

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody. Vynikají specifickou vůní i chutí, jsou vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, a mají dokonce i spoustu zdravotních...
Dobroty z českých i zahraničních hor
  • Zajímavosti

Dobroty z českých i zahraničních hor

Slunce pomalu zapadá za horizont a vy naposledy sjíždíte kopec na lyžích nebo snowboardu těšíce se na skvělou zelňačku, která vás zahřeje, sladký germknödel a panáka horkého bombardina na závěr. Podle našich receptů si je můžete hravě...

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit