0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tataráček & hranolky

Tataráček & hranolky

3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1565 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 109 g
Tuky 57 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Steak tartare neboli hovězí tatarák nemusí být jen hospodské jídlo servírované s topinkami. Tahle francouzská klasika se nejčastěji podává v elegantní verzi právě s hranolky! A můžete ho servírovat jako předkrm i jako hlavní chod!

Suroviny

svíčková 600 g
cibule červená 0.5 ks
lze nahradit 1-2 ks šalotky
120 g
naložené okurčičky malých
1 ks
filátka ančoviček
hrst
lístky petrželky
žloutek 1 ks
hořčice dijonská 1 ČL
paprika sladká 1 ČL
koňak
kečup 1 PL
dobrého
kapary 30 g
tabasca
sůl
dle chuti
NA HRANOLKY
brambory 500 g
(varný typ B, C)
rostlinný olej
na smažení
sůl
dle chuti
NA DOKONČENÍ
salát frisée (viz Něco navíc)

1 Na hranolky brambory oloupejte, nakrájejte na tenké hranolky a vložte do studené vody, aby se zbavily škrobu.

2 Maso, cibuli, okurky, ančovičky a petržel nakrájejte nadrobno a dejte do mísy. Přidejte všechny zbylé ingredience a promíchejte. Uložte do lednice.

3 Brambory slijte, pečlivě na papírové utěrce osušte a postupně po dávkách smažte ve vroucím oleji dozlatova (ideální teplota je 170–180°C). Nechte okapat na papírové utěrce a posolte.

4 Tatarák ještě jednou promíchejte a případně dosolte či dochuťte tabascem. Potom pomocí formičky tvořte na talířích úhledná kolečka a tataráček podávejte s hranolky a malým salátkem.

NĚCO NAVÍC
Salátek je dobré vždy promíchat s olejem a solí nebo rovnou se zálivkou. Absolutní klasikou je vinaigrette z 1 lžičky dijonské hořčice, 3 lžic olivového oleje a 1 lžíce bílého nebo červeného vinného octa nebo šťávy z 1/2 citronu, špetky soli a špetky cukru. Stačí všechno jen prošlehat nebo protřepat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit