0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tataráček & hranolky

Tataráček & hranolky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tataráček & hranolky

3.4/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2064 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 117 g
Tuky 83 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Steak tartare neboli hovězí tatarák nemusí být jen hospodské jídlo servírované s topinkami. Tahle francouzská klasika se nejčastěji podává v elegantní verzi právě s hranolky! A můžete ho servírovat jako předkrm i jako hlavní chod!

Suroviny

svíčková 600 g
cibule červená ½ ks
lze nahradit 1-2 ks šalotky
okurky nakládané 120 g
malých
ančovičky (konzerva) 2
filátka
petrželka hrst
lístky
žloutek 1 ks
hořčice dijonská 1 ČL
paprika mletá sladká 1 ČL
jeden střik
kečup 1 PL
dobrého
kapary 30 g
tabasco
sůl
dle chuti
NA HRANOLKY
(varný typ B, C)
rostlinný olej
na smažení
sůl
dle chuti
NA DOKONČENÍ
salát
frisée (viz Něco navíc)

1 Na hranolky brambory oloupejte, nakrájejte na tenké hranolky a vložte do studené vody, aby se zbavily škrobu.

2 Maso, cibuli, okurky, ančovičky a petržel nakrájejte nadrobno a dejte do mísy. Přidejte všechny zbylé ingredience a promíchejte. Uložte do lednice.

3 Brambory slijte, pečlivě na papírové utěrce osušte a postupně po dávkách smažte ve vroucím oleji dozlatova (ideální teplota je 170–180°C). Nechte okapat na papírové utěrce a posolte.

4 Tatarák ještě jednou promíchejte a případně dosolte či dochuťte tabascem. Potom pomocí formičky tvořte na talířích úhledná kolečka a tataráček podávejte s hranolky a malým salátkem.

NĚCO NAVÍC
Salátek je dobré vždy promíchat s olejem a solí nebo rovnou se zálivkou. Absolutní klasikou je vinaigrette z 1 lžičky dijonské hořčice, 3 lžic olivového oleje a 1 lžíce bílého nebo červeného vinného octa nebo šťávy z 1/2 citronu, špetky soli a špetky cukru. Stačí všechno jen prošlehat nebo protřepat.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...