Těstoviny primavera

Těstoviny primavera

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2374 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 283 g
Tuky 92 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle populární americko–italské jídlo vymyslel v 70. letech minulého století jeden newyorský šéfkuchař. A jeho recept dodnes patří mezi základní kameny v dětském repertoáru. Je plný čerstvé zeleniny – podle sezony můžete využít cuketu nebo špičky chřestu.

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
fazolky zelené 225 g
(mohou být mražené)
brokolice 170 g
rozebrané na drobné růžičky
mražený hrášek 120 g
těstoviny 450 g
krátkých, (penne, fusilli...)
máslo 2 PL
mrkev 1 ks
větší, nakrájená na sirky (julienne)
zakysaná smetana 170 ml
citronová štáva 1 ČL
parmazán
strouhaný na posypání
bazalka
na posypání

1 Dejte vařit ve velkém hrnci osolenou vodu a do vroucí vody postupně vhazujte fazolky, brokolici a hrášek podle velikosti, nejmenší kousky jako poslední. Vařte asi 2–3 minuty, pak slijte, vodu uchovejte a zeleninu prudce zchlaďte v ledové vodě a nechte důkladně okapat.

2 Vodu po zelenině vraťte do hrnce a přiveďte ji k varu. Vsypte těstoviny a uvařte podle návodu na obalu. Než se dovaří, rozehřejte ve velké pánvi máslo a na něm opékejte asi 1 minutu mrkev, pak vhoďte zblanšírovanou zeleninu a nechte ji obalit v másle.

3 Těstoviny slijte, uchovejte však trošku vody, ve kterých se vařily. Těstoviny vsypte do pánve k zelenině, přidejte crème fraîche a citronovou šťávu a trochu vody z vaření těstovin. Zvyšte plamen, prohřívejte pár minut a prohazujte, dokud se zelenina neobalí v omáčce.

4 Odstavte z ohně a posypte štědrou dávkou parmazánu a lístky bazalky, starším stolovníkům můžete i opepřit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit