Gremolata je voňavá směs z citronové kůry, česneku, petrželky a dalších přísad. Hodí se na všechna jídla, která potřebujete na závěr rozvonět.
Suroviny
chleba bílý
6
plátků
Na gremolatu
česnek
1
stroužek
nadrobno
citronová kůra
2
ČL
z bio citronu
petrželka
4
PL
hladkolistá, nadrobno
olivy zelené
16
ks
nadrobno
Na houby
houby
500
g
ze 2/3 velké žampiony, z 1/3 hlíva ústřičná
olivový olej
3
PL
šalotka
3
ks
na plátky
česnek
2
stroužky
nadrobno
víno bílé
5
PL
petrželka
hrst
nasekaná hladkolistá
sůl
pepř mletý
čerstvý
Postup
1
Promíchejte přísady na gremolatu, zakryjte a dejte do chladničky.
2
Očištěné houby nakrájejte na plátky. Na oleji zpěňte dosklovita šalotku a česnek; stačí 2 minuty. Přidejte houby a míchejte další minutu. Podlijte vínem, osolte, opepřete a na silném plameni vařte, až se víno vstřebá.
3
Pak přimíchejte petrželku a navršte na opečené chleby. Posypte připravenou gremolatou.