Pozvěte přátele na velkolepou party u grilu! Po tortillách s vepřovou plecí se jenom zapráší!
Suroviny
Postup
Maso položte do velkého kastrolu tučnou stranou dolů. Na několika místech ho shora nařízněte ostrým nožem. Promíchejte pomerančovou kůru a šťávu s limetovou šťávou a kořením a pořádnou špetkou soli. Pak směs vmasírujte do masa. Zakryjte a nechte v chladničce přes noc odležet.
Druhý den maso v kastrolu obraťte, aby bylo tučnou stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Postavte na vařič a podlijte pivem. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na minimum, přiklopte a zvolna duste 4 hodiny (občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte dalším pivem nebo horkou vodou).
Na salsu rozehřejte středně gril (můžete použít i grilovací pánev nebo pánev s těžkým dnem) a opečte na něm papričky jalapeño, aby ze všech stran zčernaly. Pak je opatrně přeneste
na velký kus alobalu a zabalte je do něj. Po jednom druhu zeleniny zopakujte s cibulí, česnekem a rajčaty, přidávejte je do balíčku a vždy znovu uzavřete, aby zůstaly horké. Nechte všechno zabalené úplně vychladnout, pak zbavte papričky stopek, oloupejte česnek a vykrájejte (a vyhoďte) vnitřky rajčat a zbytek nakrájejte nahrubo. Všechno dejte do mixéru, přidejte cukr, koriandr a limetovou šťávu. Rozmixujte nahrubo.
Maso po 4 hodinách dušení vyjměte a odložte. Pokud tekutina není zredu- kovaná, svařte ji doleskla na plotně a odložte.
Okapané maso dopékejte zhruba 1/2–1 hodinu pod poklopem na středně až silně rozehřátém grilu, za občasného obracení a potírání výpekem. Ogrilované maso vložte do prohřátého zbylého výpeku a natrhejte ho na velké kusy. Promíchejte.
Promíchejte všechny suroviny na salát a podávejte k trhanému vepřovému masu společně s rajčatovou salsou, tortillami, zakysanou smetanou a dalším koriandrem a limetami na pokapání.
KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA
VEPŘOVÁ PLEC Druhý den předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Maso obraťte, aby bylo vnější stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Podlijte pivem. Zakryjte dvěma vrstvami alobalu a pečte 4 hodiny. Teplotu v troubě zvyšte na 200/180°C, maso odkryjte a dopékejte ještě hodinu.