Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

Pozvěte přátele na velkolepou party u grilu! Po tortillách s vepřovou plecí se jenom zapráší!

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování a odležení + grilování 1:00
PT4H
Pečení 4:00
Maso Mexická

Ingredience

    • 1,5 kg vykostěné vepřové plece, pokud možno s 1/2cm tukovým krytím
    • 1 pomeranč, kůra najemno nastrouhaná a šťáva vymačkaná
    • šťáva z 1 limety
    • 2 lžičky mletého římského kmínu
    • 2 lžíce středně pálivého chilli koření
    • 2 lžičky sušeného oregana
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička mleté uzené papriky
    • 2 lžičky jemných česnekových granulí
    • 1 lžička vločkové mořské soli
    • čerstvě mletý pepř
    • cca 200 ml piva pale ale + další na případné podlévání

    NA RAJČATOVOU SALSU

    • 4 papričky jalapeño
    • 1 červená cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
    • 2 stroužky česneku, neoloupané
    • 300 g zelených rajčat (pokud je nemáte k dispozici, použijte běžná červená rajčata nebo nějakou žíhanou odrůdu)
    • 1 lžička krupicového cukru
    • malý svazek koriandru, nasekaný
    • šťáva ze 2 limet

    NA SALÁT Z ČERNÝCH FAZOLÍ

    • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
    • 2x 400g konzerva černých fazolí, propláchnutá a scezená
    • 2 avokáda, nakrájená na kostičky
    • 10 ředkviček, nakrájených na kolečka
    • šťáva z 1 limety

    K PODÁVÁNÍ

    • 16 tortill, nejlépe kukuřičných
    • 200 g zakysané smetany
    • lístky koriandru
    • klínky limety na pokapání

Příprava jídla

1 Maso položte do velkého kastrolu tučnou stranou dolů. Na několika místech ho shora nařízněte ostrým nožem. Promíchejte pomerančovou kůru a šťávu s limetovou šťávou a kořením a pořádnou špetkou soli. Pak směs vmasírujte do masa. Zakryjte a nechte v chladničce přes noc odležet.

2 Druhý den maso v kastrolu obraťte, aby bylo tučnou stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Postavte na vařič a podlijte pivem. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na minimum, přiklopte a zvolna duste 4 hodiny (občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte dalším pivem nebo horkou vodou).

3 Na salsu rozehřejte středně gril (můžete použít i grilovací pánev nebo pánev s těžkým dnem) a opečte na něm papričky jalapeño, aby ze všech stran zčernaly. Pak je opatrně přeneste
na velký kus alobalu a zabalte je do něj. Po jednom druhu zeleniny zopakujte s cibulí, česnekem a rajčaty, přidávejte je do balíčku a vždy znovu uzavřete, aby zůstaly horké. Nechte všechno zabalené úplně vychladnout, pak zbavte papričky stopek, oloupejte česnek a vykrájejte (a vyhoďte) vnitřky rajčat a zbytek nakrájejte nahrubo. Všechno dejte do mixéru, přidejte cukr, koriandr a limetovou šťávu. Rozmixujte nahrubo.

Maso po 4 hodinách dušení vyjměte a odložte. Pokud tekutina není zredu- kovaná, svařte ji doleskla na plotně a odložte.

5 Okapané maso dopékejte zhruba 1/2–1 hodinu pod poklopem na středně až silně rozehřátém grilu, za občasného obracení a potírání výpekem. Ogrilované maso vložte do prohřátého zbylého výpeku a natrhejte ho na velké kusy. Promíchejte.

5 Promíchejte všechny suroviny na salát a podávejte k trhanému vepřovému masu společně s rajčatovou salsou, tortillami, zakysanou smetanou a dalším koriandrem a limetami na pokapání.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • VEPŘOVÁ PLEC Druhý den předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Maso obraťte, aby bylo vnější stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Podlijte pivem. Zakryjte dvěma vrstvami alobalu a pečte 4 hodiny. Teplotu v troubě zvyšte na 200/180°C, maso odkryjte a dopékejte ještě hodinu.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem

Tandoori květák s rýžovým salátem

Kuře v buffalo omáčce s klínkovým salátem

Mezze s ožehnutými baby lilky

REKLAMA

Přidat komentář