Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 23035 kcal
Bílkoviny 922 g
Sacharidy 3106 g
Tuky 452 g
Vláknina 194 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozvěte přátele na velkolepou party u grilu! Po tortillách s vepřovou plecí se jenom zapráší!

Suroviny

vykoštěná, pokud možno s tukovým krytím
kůra a šťáva
šťáva
římský kmín 2 ČL
mletý
chilli sušené 2 PL
středně pálivé
oregano 2 ČL
mletá
paprika mletá uzená 1 ČL
česnek sušený 2 ČL
jemné
sůl vločková 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
pale ale + na podlévání
Na rajčatovou salsu
oloupaná, na čtvrtky
česnek 2 stroužky
neoloupané
rajče 300 g
nejlépe zelené
koriandr čerstvý 1 svazek
nasekaný
šťáva
Na salát z černých fazolí
nadrobno
fazole černé 2 konzervy
vařené, po 400 g
na kostičky
ředkvičky 10 ks
na kolečka
šťáva
K podávání
nejlépe kukuřičné
koriandr čerstvý
lístky
klínky, na pokapání

Postup

1

Maso položte do velkého kastrolu tučnou stranou dolů. Na několika místech ho shora nařízněte ostrým nožem. Promíchejte pomerančovou kůru a šťávu s limetovou šťávou a kořením a pořádnou špetkou soli. Pak směs vmasírujte do masa. Zakryjte a nechte v chladničce přes noc odležet.

2

Druhý den maso v kastrolu obraťte, aby bylo tučnou stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Postavte na vařič a podlijte pivem. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na minimum, přiklopte a zvolna duste 4 hodiny (občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte dalším pivem nebo horkou vodou).

3

Na salsu rozehřejte středně gril (můžete použít i grilovací pánev nebo pánev s těžkým dnem) a opečte na něm papričky jalapeño, aby ze všech stran zčernaly. Pak je opatrně přeneste
na velký kus alobalu a zabalte je do něj. Po jednom druhu zeleniny zopakujte s cibulí, česnekem a rajčaty, přidávejte je do balíčku a vždy znovu uzavřete, aby zůstaly horké. Nechte všechno zabalené úplně vychladnout, pak zbavte papričky stopek, oloupejte česnek a vykrájejte (a vyhoďte) vnitřky rajčat a zbytek nakrájejte nahrubo. Všechno dejte do mixéru, přidejte cukr, koriandr a limetovou šťávu. Rozmixujte nahrubo.

4

Maso po 4 hodinách dušení vyjměte a odložte. Pokud tekutina není zredu- kovaná, svařte ji doleskla na plotně a odložte.

5

Okapané maso dopékejte zhruba 1/2–1 hodinu pod poklopem na středně až silně rozehřátém grilu, za občasného obracení a potírání výpekem. Ogrilované maso vložte do prohřátého zbylého výpeku a natrhejte ho na velké kusy. Promíchejte.

6

Promíchejte všechny suroviny na salát a podávejte k trhanému vepřovému masu společně s rajčatovou salsou, tortillami, zakysanou smetanou a dalším koriandrem a limetami na pokapání.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

VEPŘOVÁ PLEC Druhý den předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Maso obraťte, aby bylo vnější stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Podlijte pivem. Zakryjte dvěma vrstvami alobalu a pečte 4 hodiny. Teplotu v troubě zvyšte na 200/180°C, maso odkryjte a dopékejte ještě hodinu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč