0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 23035 kcal
Bílkoviny 922 g
Sacharidy 3106 g
Tuky 452 g
Vláknina 194 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pozvěte přátele na velkolepou party u grilu! Po tortillách s vepřovou plecí se jenom zapráší!

Suroviny

vepřová plec 1.5 kg
vykoštěná, pokud možno s tukovým krytím
pomeranč 1 ks
kůra a šťáva
limeta 1 ks
šťáva
římský kmín 2 ČL
mletý
chilli sušené 2 PL
středně pálivé
oregano 2 ČL
skořice 1 ČL
mletá
paprika uzená 1 ČL
česnek sušený 2 ČL
jemné
sůl vločková 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
pivo světlé 200 ml
pale ale + na podlévání
Na rajčatovou salsu
jalapeño 4 ks
cibule červená 1 ks
oloupaná, na čtvrtky
česnek 2 stroužky
neoloupané
rajče 300 g
nejlépe zelené
krupicový cukr 1 ČL
koriandr 1 svazek
nasekaný
limeta 2 ks
šťáva
Na salát z černých fazolí
cibule červená 1 ks
nadrobno
fazole černé 2 konzervy
vařené, po 400 g
avokádo 2 ks
na kostičky
ředkvičky 10 ks
na kolečka
limeta 1 ks
šťáva
K podávání
tortilla 16 ks
nejlépe kukuřičné
zakysaná smetana 200 g
koriandr
lístky
limeta
klínky, na pokapání

1 Maso položte do velkého kastrolu tučnou stranou dolů. Na několika místech ho shora nařízněte ostrým nožem. Promíchejte pomerančovou kůru a šťávu s limetovou šťávou a kořením a pořádnou špetkou soli. Pak směs vmasírujte do masa. Zakryjte a nechte v chladničce přes noc odležet.

2 Druhý den maso v kastrolu obraťte, aby bylo tučnou stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Postavte na vařič a podlijte pivem. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň na minimum, přiklopte a zvolna duste 4 hodiny (občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte dalším pivem nebo horkou vodou).

3 Na salsu rozehřejte středně gril (můžete použít i grilovací pánev nebo pánev s těžkým dnem) a opečte na něm papričky jalapeño, aby ze všech stran zčernaly. Pak je opatrně přeneste
na velký kus alobalu a zabalte je do něj. Po jednom druhu zeleniny zopakujte s cibulí, česnekem a rajčaty, přidávejte je do balíčku a vždy znovu uzavřete, aby zůstaly horké. Nechte všechno zabalené úplně vychladnout, pak zbavte papričky stopek, oloupejte česnek a vykrájejte (a vyhoďte) vnitřky rajčat a zbytek nakrájejte nahrubo. Všechno dejte do mixéru, přidejte cukr, koriandr a limetovou šťávu. Rozmixujte nahrubo.

Maso po 4 hodinách dušení vyjměte a odložte. Pokud tekutina není zredu- kovaná, svařte ji doleskla na plotně a odložte.

5 Okapané maso dopékejte zhruba 1/2–1 hodinu pod poklopem na středně až silně rozehřátém grilu, za občasného obracení a potírání výpekem. Ogrilované maso vložte do prohřátého zbylého výpeku a natrhejte ho na velké kusy. Promíchejte.

5 Promíchejte všechny suroviny na salát a podávejte k trhanému vepřovému masu společně s rajčatovou salsou, tortillami, zakysanou smetanou a dalším koriandrem a limetami na pokapání.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • VEPŘOVÁ PLEC Druhý den předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Maso obraťte, aby bylo vnější stranou nahoru. Pořádně osolte a opepřete. Podlijte pivem. Zakryjte dvěma vrstvami alobalu a pečte 4 hodiny. Teplotu v troubě zvyšte na 200/180°C, maso odkryjte a dopékejte ještě hodinu.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit