0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tsoureki
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5729 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 596 g
Tuky 238 g
Vláknina 106 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Načerveno obarvená vajíčka na řeckém velikonočním tsoureki symbolizují nový život. Na koho vyjde kousek s vejcem, toho prý čeká šťastný rok.

Suroviny

vejce 9 ks
z toho 6 ks uvařených natvrdo a obarvených načerveno
mouka pšeničná hladká 750 g
krupicový cukr 75 g
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
máslo 80 g
mléko 380 ml
droždí čerstvé 35 g
mandle plátky 90 g
slunečnicový olej
na vytření mísy
sůl 1 špetka

1 Ohřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Smíchejte 120 g mouky, pomerančovou kůru, 1 lžičku cukru a droždí. Přilijte mléko s máslem a promíchejte dohladka. Nechte přikryté dvacet minut kynout.

2 Přidejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, pomerančovou šťávu a dvě čerstvá vejce. Poprašte si vál a těsto rukama asi pět minut hněťte, až přestane lepit. Přeneste do mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě dvě hodiny kynout.

3 Potom těsto rukama promačkejte, aby unikl vzduch, a rozdělte ho na šest dílů. Z kousků vyválejte válečky a upleťte dva copy. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení, vložte do plastového pytle, nafoukněte ho, uzavřete a nechte kynout dalších 40 minut. Pak plech  vyjměte, copy potřete zbylým rozšlehaným vejcem a vtlačte do každého po třech obarvených vajíčkách. Posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč