Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5732 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 593 g
Tuky 237 g
Vláknina 106 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Načerveno obarvená vajíčka na řeckém velikonočním tsoureki symbolizují nový život . Na koho vyjde kousek s vejcem, toho prý čeká šťastný rok.

Suroviny

vejce 9 ks
6 ks uvařených natvrdo a obarvených načerveno
mouka pšeničná hladká 750 g
krupicový cukr 75 g
pomeranč 1 ks
bio, kůra a šťáva
máslo 80 g
mléko 380 ml
droždí čerstvé 35 g
mandle 90 g
na plátky
slunečnicový olej
na vytření mísy
sůl 1 špetka
1 Ohřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Smíchejte 120 g mouky, pomerančovou kůru, 1 lžičku cukru a droždí. Přilijte mléko s máslem a promíchejte dohladka. Nechte přikryté dvacet minut kynout.

2 Přidejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, pomerančovou šťávu a dvě čerstvá vejce. Poprašte si vál a těsto rukama asi pět minut hněťte, až přestane lepit. Přeneste do mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě dvě hodiny kynout.

3 Potom těsto rukama promačkejte, aby unikl vzduch, a rozdělte ho na šest dílů. Z kousků vyválejte válečky a upleťte dva copy. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení, vložte do plastového pytle, nafoukněte ho, uzavřete a nechte kynout dalších 40 minut. Pak plech  vyjměte, copy potřete zbylým rozšlehaným vejcem a vtlačte do každého po třech obarvených vajíčkách. Posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit