0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tsoureki
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené Pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5729 kcal
Bílkoviny 248 g
Sacharidy 596 g
Tuky 238 g
Vláknina 106 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Načerveno obarvená vajíčka na řeckém velikonočním tsoureki symbolizují nový život. Na koho vyjde kousek s vejcem, toho prý čeká šťastný rok.

Suroviny

vejce 9 ks
z toho 6 ks uvařených natvrdo a obarvených načerveno
mouka pšeničná hladká 750 g
krupicový cukr 75 g
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
máslo 80 g
mléko 380 ml
droždí čerstvé 35 g
mandle plátky 90 g
slunečnicový olej
na vytření mísy
sůl 1 špetka

1 Ohřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Smíchejte 120 g mouky, pomerančovou kůru, 1 lžičku cukru a droždí. Přilijte mléko s máslem a promíchejte dohladka. Nechte přikryté dvacet minut kynout.

2 Přidejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, pomerančovou šťávu a dvě čerstvá vejce. Poprašte si vál a těsto rukama asi pět minut hněťte, až přestane lepit. Přeneste do mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě dvě hodiny kynout.

3 Potom těsto rukama promačkejte, aby unikl vzduch, a rozdělte ho na šest dílů. Z kousků vyválejte válečky a upleťte dva copy. Přeneste je na plech vyložený papírem na pečení, vložte do plastového pytle, nafoukněte ho, uzavřete a nechte kynout dalších 40 minut. Pak plech  vyjměte, copy potřete zbylým rozšlehaným vejcem a vtlačte do každého po třech obarvených vajíčkách. Posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit