K tureckým vejcím, tedy vejcím v jogurtu, můžete podávat světlé pečivo, my jsme se ale rozhodli pro slanou granolu – to je geniální vynález, který využijete do salátů i do polévek.
Suroviny
Postup
Připravte granolu. Předehřejte troubu na 160 °C. V míse smíchejte vločky, semínka a ořechy. Přidejte koření, sůl a pepř, přilijte olivový olej a javorový sirup. Dobře promíchejte a směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Vložte do trouby a pečte 30–40 minut, během pečení několikrát promíchejte. Dozlatova upečenou granolu vyndejte a vmíchejte sušená rajčata. Nechte vychladnout na plechu. Granola vydrží až 4 týdny ve vzduchotěsné nádobě.
Připravte pošírovaná vejce. Naplňte široký rendlík vodou, přilijte ocet a přiveďte k varu. Vejce rozklepněte každé zvlášť do mističky. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby se udělala jen sem tam bublinka. Pak vytvořte ve vodě vír a nechte do něj opatrně sklouznout vejce. Vařte 3–4 minuty, pak vyjměte děrovanou lžící. Postup zopakujte s druhým vejcem.
Jogurt promíchejte se solí a rozprostřete jej na talíř, na jogurt položte pošírovaná vejce. Posypte granolou, pepřem a bylinkami. Navrch zakápněte olivovým olejem a ihned podávejte se zelenými lístky.
NĚCO NAVÍC
Místo olivového oleje můžete pokrm pokapat i horkým rozpuštěným máslem, ochuceným drcenými chilli vločkami nebo mletou paprikou.