Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Turecká vejce se slanou granolou

Turecká vejce se slanou granolou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Turecká vejce se slanou granolou

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 1–2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K tureckým vejcím, tedy vejcím v jogurtu, můžete podávat světlé pečivo, my jsme se ale rozhodli pro slanou granolu – to je geniální vynález, který využijete do salátů i do polévek.

Suroviny

Na slanou granolu (na sklenici 500 ml)
pohankové vločky 100 g
dýňová semínka 35 g
slunečnicová semínka 35 g
ořechy 100 g
libovolná směs mandlí, vlašských, piniových či kešú ořechů
tymián sušený 1 PL
italské bylinky 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 4 PL
nebo medu
sušená rajčata 40 g
ne v oleji, nakrájená na kousky
Na vejce a jogurt
ocet 1 PL
vejce 2 ks
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
kopr 1 hrst
nasekaný
pažitka 1 hrst
nasekaná
rukola 1 hrst
či jiné zelené lístky k podávání
olivový olej
na pokapání

Postup

1

Připravte granolu. Předehřejte troubu na 160 °C. V míse smíchejte vločky, semínka a ořechy. Přidejte koření, sůl a pepř, přilijte olivový olej a javorový sirup. Dobře promíchejte a směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

2

Vložte do trouby a pečte 30–40 minut, během pečení několikrát promíchejte. Dozlatova upečenou granolu vyndejte a vmíchejte sušená rajčata. Nechte vychladnout na plechu. Granola vydrží až 4 týdny ve vzduchotěsné nádobě. 

3

Připravte pošírovaná vejce. Naplňte široký rendlík vodou, přilijte ocet a přiveďte k varu. Vejce rozklepněte každé zvlášť do mističky. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby se udělala jen sem tam bublinka. Pak vytvořte ve vodě vír a nechte do něj opatrně sklouznout vejce. Vařte 3–4 minuty, pak vyjměte děrovanou lžící. Postup zopakujte s druhým vejcem.

4

Jogurt promíchejte se solí a rozprostřete jej na talíř, na jogurt položte pošírovaná vejce. Posypte granolou, pepřem a bylinkami. Navrch zakápněte olivovým olejem a ihned podávejte se zelenými lístky.

NĚCO NAVÍC
Místo olivového oleje můžete pokrm pokapat i horkým rozpuštěným máslem, ochuceným drcenými chilli vločkami nebo mletou paprikou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč