Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Turecká vejce se slanou granolou
Turecká vejce se slanou granolou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Turecká vejce se slanou granolou

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 1–2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3173 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 215 g
Tuky 206 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K tureckým vejcím, tedy vejcím v jogurtu, můžete podávat světlé pečivo, my jsme se ale rozhodli pro slanou granolu – to je geniální vynález, který využijete do salátů i do polévek.

Suroviny

Na slanou granolu (na sklenici 500 ml)
pohankové vločky 100 g
dýňová semínka 35 g
slunečnicová semínka 35 g
ořechy 100 g
libovolná směs mandlí, vlašských, piniových či kešú ořechů
tymián sušený 1 PL
italské bylinky 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 4 PL
nebo medu
sušená rajčata 40 g
ne v oleji, nakrájená na kousky
Na vejce a jogurt
ocet 1 PL
vejce 2 ks
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
kopr 1 hrst
nasekaný
pažitka 1 hrst
nasekaná
rukola 1 hrst
či jiné zelené lístky k podávání
olivový olej
na pokapání

Postup

1

Připravte granolu. Předehřejte troubu na 160 °C. V míse smíchejte vločky, semínka a ořechy. Přidejte koření, sůl a pepř, přilijte olivový olej a javorový sirup. Dobře promíchejte a směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

2

Vložte do trouby a pečte 30–40 minut, během pečení několikrát promíchejte. Dozlatova upečenou granolu vyndejte a vmíchejte sušená rajčata. Nechte vychladnout na plechu. Granola vydrží až 4 týdny ve vzduchotěsné nádobě. 

3

Připravte pošírovaná vejce. Naplňte široký rendlík vodou, přilijte ocet a přiveďte k varu. Vejce rozklepněte každé zvlášť do mističky. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby se udělala jen sem tam bublinka. Pak vytvořte ve vodě vír a nechte do něj opatrně sklouznout vejce. Vařte 3–4 minuty, pak vyjměte děrovanou lžící. Postup zopakujte s druhým vejcem.

4

Jogurt promíchejte se solí a rozprostřete jej na talíř, na jogurt položte pošírovaná vejce. Posypte granolou, pepřem a bylinkami. Navrch zakápněte olivovým olejem a ihned podávejte se zelenými lístky.

NĚCO NAVÍC
Místo olivového oleje můžete pokrm pokapat i horkým rozpuštěným máslem, ochuceným drcenými chilli vločkami nebo mletou paprikou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín