Valašská kyselica potěší milovníky hustých polévek. Je z kysaného zelí, brambor a také v ní nesmí chybět dobrá klobása. Zkrátka nejlepší recept na sychravé podzimní dny, kdy se potřebujete zahřát na těle i duši. Tato zelná polévka je bez hub, ale na nich přeci jen trváte, přidejte je. O to víc bude kyselica sytější a získá další chuťový rozměr.
Suroviny
Postup
Do většího hrnce dejte vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody. Ve druhém uvařte v osolené vodě s kmínem na kostičky pokrájené brambory.
Do hrnce se zelím přidejte ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidejte je i s vodou do většího hrnce k zelí.
Na másle orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu.
V troše mléka rozkvedlejte lžíci mouky, vlijte do hrnce a důkladně rozmíchejte.
Pak přidejte osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání nechte probublávat asi čtvrt hodiny.
Nakonec odstavte z plotýnky a dochuťte zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.