Polévka jako stvořená pro chladnější období roku. Ideální doplněk? Čerstvé pečivo.
Suroviny
Postup
Rozpalte olej ve velkém rendlíku a osmažte rozdrcený česnek jen tak, aby nezhnědl. Vsypte pokrájený tuřín či kedlubnu, kousky mrkve a dvě třetiny tymiánu. Zalijte bujonem a mlékem. Uveďte do varu, ztlumte a nechte základ polévky přibližně čtvrt hodiny bublat.
Třetinu polévky rozmixujte dohladka. Přelijte ji zpět do rendlíku a přidejte slité fazole. Dochuťte solí a pepřem a uveďte znovu do varu. Povařte jen chvilku, aby se fazole prohřály. Podávejte se zbytkem tymiánu a s křupavým pečivem.
Seznamte se: tuřín
Tuřín je žlutomasá kořenová zelenina, chutí připomíná kedlubnu. V Čechách se pěstuje poměrně málo, hlavně ve vyšších polohách. Jí se vařený, v polévkách nebo jako příloha.