Suroviny
Postup
Sušené švestky namočíme alespoň na hodinu co červeného vína.
Vepřové plecko rozkrojíme jako knihu, rozklepeme, osolíme a opepříme, potřeme povidly, poklademe plátky slaniny, na ně položíme sušené švestky a vše zavineme do rolády, kterou zpevníme provázkem.
Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a roládu na něm opečeme dohněda ze všech stran.
Roládu vyndáme a do stejného hrnce vhodíme 3 cibule pokrájené nahrubo, které opečeme dosklovita.
Cibuli zaprášíme hladkou moukou a asi 2 minuty opékáme, poté ji zalijeme červeným vínem.
Do hrnce vrátíme roládu, přisypeme zbylé sušené švestky, zbylá povidla, přidáme tyčinku skořice a vše dolijeme vývarem tak, aby byla roláda alespoň do poloviny ponořena.
Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 2 hodiny. Občas kontrolujeme - roládu obrátíme, případně podlijeme vývarem.
Když je roláda měkká, vyjeme ji z hrnce a veškerou máčku propasírujeme přes cedník, získáme krásně krémovou a hladkou omáčku.
Omáčku osolíme podle chuti a přidáme šťávu z 1 poloviny citronu.
Roládu zbavíme provázku a nakrájíme. Na talíř nalijeme omáčku a na ni položíme roládu. Podáváme se šťouchanými nebo s pečenými bramborami.
Pokud se Vám tento recept líbí, navštivte mé facebookové stránky s dalšími recepty s názvem "Benátecká gurmánka".
Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com