0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová roláda se švestkovou omáčkou

Vepřová roláda se švestkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5554 kcal
Bílkoviny 282 g
Sacharidy 343 g
Tuky 272 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

vepřová plec 1 kg
sušené
švestková povidla 300 g
suché
vývar ½ l
slanina 300 g
na plátky
cibule 3 ks
sůl
pepř
skořice 1
citron ½ ks
mouka pšeničná hladká 4 PL
sádlo 4 PL
nebo olej

Postup

1

Sušené švestky namočíme alespoň na hodinu co červeného vína.

2

Vepřové plecko rozkrojíme jako knihu, rozklepeme, osolíme a opepříme, potřeme povidly, poklademe plátky slaniny, na ně položíme sušené švestky a vše zavineme do rolády, kterou zpevníme provázkem.

3

Ve velkém hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a roládu na něm opečeme dohněda ze všech stran.

4

Roládu vyndáme a do stejného hrnce vhodíme 3 cibule pokrájené nahrubo, které opečeme dosklovita.

5

Cibuli zaprášíme hladkou moukou a asi 2 minuty opékáme, poté ji zalijeme červeným vínem.

6

Do hrnce vrátíme roládu, přisypeme zbylé sušené švestky, zbylá povidla, přidáme tyčinku skořice a vše dolijeme vývarem tak, aby byla roláda alespoň do poloviny ponořena.

7

Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 2 hodiny. Občas kontrolujeme - roládu obrátíme, případně podlijeme vývarem.

8

Když je roláda měkká, vyjeme ji z hrnce a veškerou máčku propasírujeme přes cedník, získáme krásně krémovou a hladkou omáčku.

9

Omáčku osolíme podle chuti a přidáme šťávu z 1 poloviny citronu.

10

Roládu zbavíme provázku a nakrájíme. Na talíř nalijeme omáčku a na ni položíme roládu. Podáváme se šťouchanými nebo s pečenými bramborami.

11

Pokud se Vám tento recept líbí, navštivte mé facebookové stránky s dalšími recepty s názvem "Benátecká gurmánka".

Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč