0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Moravský vrabec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

3.9/5 Počet hodnocení: 48
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3296 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 52 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani moc tučná, ani příliš suchá. Vepřová plec je skvělá na dušení i pečení.

Suroviny

vepřová plec 1 kg
na kostky 3x3 cm
česnek 6 stroužků
drcený
cibule 2 ks
nadrobno
kmín ½ ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1,5 PL
knedlíky bramborové
k podávání
Na špenát
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 4 stroužky
drcený

Postup

1

Maso osolte, opepřete, důkladně potřete ze všech stran rozetřeným česnekem a posypte čerstvě drceným kmínem.

2

Na dno pekáčku rozprostřete cibuli a vložte na ni maso.

3

Podlijte 250 ml vody a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba 2 hodiny, než je maso měkké.

4

Maso občas promíchejte, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibulka během pečení příliš připalovala, přilijte ještě trochu vody.

5

Upečené měkké maso vyndejte z pekáčku a dodělejte šťávu. Pekáč postavte na sporák, nechte z výpeku odvařit vodu, zbylý tuk lehce zaprašte moukou a orestujte dozlatova. Vzniklou jíšku zalijte půllitrem studené vody, promíchejte a nechte za občasného míchání minimálně 20 minut vařit na mírném ohni. 

6

Provařenou šťávu podle potřeby dochuťte a maso vraťte zpět do šťávy.

7

Na špenát na sádle opékejte 5 minut dozlatova cibuli. Přidejte špenát, podlijte jej smetanou, osolte, opepřete a přiklopené zahřívejte, až špenát povolí. Nakonec ochuťte česnekem. Podávejte k masu s knedlíkem. 

NĚCO NAVÍC
Špenát můžete zahustit vajíčkem a strouhankou.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK 

  • Marinování. Kostky vepřové plece přímo vybízejí k přípravě den předem. Na moravské vrabce maso okořeňte, místo vody podlijte pivem, promíchejte v pekáčku s cibulí a česnekem a dobře zakryjte alobalem. V chladu nechte před pečením rozležet do druhého dne.
  • Šťavnatost. Plec není třeba před dušením zprudka opékat, zůstane šťavnatá, i když ji jen obalíte v cibulovém základu a rychle zahřejete nebo dáte rovnou do rozpálené trouby.
  • Upečeno. Jakmile se maso začne rozdělovat na vlákna, je hotové. Také jde snadno překrojit vidličkou. Nesmí být žvýkavé, ale pěkně měkounké.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč