Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem
Moravský vrabec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

3.9/5 Počet hodnocení: 54
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3296 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 52 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani moc tučná, ani příliš suchá. Vepřová plec je skvělá na dušení i pečení.

Suroviny

na kostky 3x3 cm
česnek 6 stroužků
drcený
nadrobno
kmín ½ ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na špenát
nadrobno
česnek 4 stroužky
drcený

Postup

1

Maso osolte, opepřete, důkladně potřete ze všech stran rozetřeným česnekem a posypte čerstvě drceným kmínem.

2

Na dno pekáčku rozprostřete cibuli a vložte na ni maso.

3

Podlijte 250 ml vody a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba 2 hodiny, než je maso měkké.

4

Maso občas promíchejte, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibulka během pečení příliš připalovala, přilijte ještě trochu vody.

5

Upečené měkké maso vyndejte z pekáčku a dodělejte šťávu. Pekáč postavte na sporák, nechte z výpeku odvařit vodu, zbylý tuk lehce zaprašte moukou a orestujte dozlatova. Vzniklou jíšku zalijte půllitrem studené vody, promíchejte a nechte za občasného míchání minimálně 20 minut vařit na mírném ohni. 

6

Provařenou šťávu podle potřeby dochuťte a maso vraťte zpět do šťávy.

7

Na špenát na sádle opékejte 5 minut dozlatova cibuli. Přidejte špenát, podlijte jej smetanou, osolte, opepřete a přiklopené zahřívejte, až špenát povolí. Nakonec ochuťte česnekem. Podávejte k masu s knedlíkem. 

NĚCO NAVÍC
Špenát můžete zahustit vajíčkem a strouhankou.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK 

  • Marinování. Kostky vepřové plece přímo vybízejí k přípravě den předem. Na moravské vrabce maso okořeňte, místo vody podlijte pivem, promíchejte v pekáčku s cibulí a česnekem a dobře zakryjte alobalem. V chladu nechte před pečením rozležet do druhého dne.
  • Šťavnatost. Plec není třeba před dušením zprudka opékat, zůstane šťavnatá, i když ji jen obalíte v cibulovém základu a rychle zahřejete nebo dáte rovnou do rozpálené trouby.
  • Upečeno. Jakmile se maso začne rozdělovat na vlákna, je hotové. Také jde snadno překrojit vidličkou. Nesmí být žvýkavé, ale pěkně měkounké.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...