0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Moravský vrabec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

3.9 / 5. Počet hodnocení: 48
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3296 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 52 g
Tuky 244 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani moc tučná, ani příliš suchá. Vepřová plec je skvělá na dušení i pečení.

Suroviny

vepřová plec 1 kg
na kostky 3x3 cm
česnek 6 stroužků
drcený
cibule 2 ks
nadrobno
kmín 0.5 ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 1.5 PL
knedlíky bramborové
k podávání
Na špenát
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mražený listový špenát 500 g
smetana ke šlehání 100 ml
česnek 4 stroužky
drcený

Postup

1

Maso osolte, opepřete, důkladně potřete ze všech stran rozetřeným česnekem a posypte čerstvě drceným kmínem.

2

Na dno pekáčku rozprostřete cibuli a vložte na ni maso.

3

Podlijte 250 ml vody a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba 2 hodiny, než je maso měkké.

4

Maso občas promíchejte, aby se jednotlivé kousky opekly rovnoměrně. Kdyby se cibulka během pečení příliš připalovala, přilijte ještě trochu vody.

5

Upečené měkké maso vyndejte z pekáčku a dodělejte šťávu. Pekáč postavte na sporák, nechte z výpeku odvařit vodu, zbylý tuk lehce zaprašte moukou a orestujte dozlatova. Vzniklou jíšku zalijte půllitrem studené vody, promíchejte a nechte za občasného míchání minimálně 20 minut vařit na mírném ohni. 

6

Provařenou šťávu podle potřeby dochuťte a maso vraťte zpět do šťávy.

7

Na špenát na sádle opékejte 5 minut dozlatova cibuli. Přidejte špenát, podlijte jej smetanou, osolte, opepřete a přiklopené zahřívejte, až špenát povolí. Nakonec ochuťte česnekem. Podávejte k masu s knedlíkem. 

NĚCO NAVÍC
Špenát můžete zahustit vajíčkem a strouhankou.

PRAVIDLA PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK 

  • Marinování. Kostky vepřové plece přímo vybízejí k přípravě den předem. Na moravské vrabce maso okořeňte, místo vody podlijte pivem, promíchejte v pekáčku s cibulí a česnekem a dobře zakryjte alobalem. V chladu nechte před pečením rozležet do druhého dne.
  • Šťavnatost. Plec není třeba před dušením zprudka opékat, zůstane šťavnatá, i když ji jen obalíte v cibulovém základu a rychle zahřejete nebo dáte rovnou do rozpálené trouby.
  • Upečeno. Jakmile se maso začne rozdělovat na vlákna, je hotové. Také jde snadno překrojit vidličkou. Nesmí být žvýkavé, ale pěkně měkounké.

Související články

KVÍZ: Která prostá jídla se vaří jako krajové speciality?
  • Kvízy

KVÍZ: Která prostá jídla se vaří jako krajové speciality?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
3 způsoby, jak tepelně upravit špenát
  • Tipy a triky

3 způsoby, jak tepelně upravit špenát

Pokud máte v oblibě jednoduchou a nekomplikovanou přípravu jídel, špenát by ve vaší lednici neměl chybět. Stačí mu jen pár minut na pánvi či v hrnci a máte skvělý základ k těstovinám, do brambor, na slané palačinky, k omeletám i do salátu....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit