Nejlepší zimní jídla jsou ta, která se dají jíst lžící, ideálně na gauči, zachumlaní v dece... A přesně takové tyhle zapečené těstoviny jsou. Mají neodolatelnou sýrovou kůrčičku vypečenou pěkně dozlatova a jsou dokonale krémové. Ale nebojte, celý pokrm jsme vyvážili poctivou porcí zeleného lupení, která se skrývá uvnitř.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190°C. Máslem vymažte rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm (nebo libovolnou zapékací misku).
Těstoviny uvařte v osolené vodě a slijte je ještě před tím, než budou al dente – v troubě ještě dojdou. Propláchněte je studenou vodou a dejte stranou.
V pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm opékejte jarní cibulky, aby změkly. Přidejte česnek, 2 minuty opékejte, vmíchejte lupení (nebo chřest či lusky), podlijte trochou vody a nechte zavadnout.
V míse prošlehejte vejce, smetanu a mléko a přidejte polovinu parmazánu. Čedar a gruyère nastrouhejte nahrubo a přisypte. Osolte a štědře opepřete. Vmíchejte těstoviny a lupení.
Vše přesuňte do dortové formy nebo do zapékací misky, uhlaďte, posypte zbylým parmazánem a dejte zapéct do trouby na 20–30 minut. Podávejte ještě horké, nebo nechte půl hodinky odstát, aby všechno zpevnilo.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 35x zapečené těstoviny: Nostalgie v moderním kabátu(36 receptů )