Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené těstoviny se zeleným lupením
Zapečené těstoviny se zeleným lupením
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Zapečené těstoviny se zeleným lupením

4.2/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3693 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 284 g
Tuky 196 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší zimní jídla jsou ta, která se dají jíst lžící, ideálně na gauči, zachumlaní v dece... A přesně takové tyhle zapečené těstoviny jsou. Mají neodolatelnou sýrovou kůrčičku vypečenou pěkně dozlatova a jsou dokonale krémové. Ale nebojte, celý pokrm jsme vyvážili poctivou porcí zeleného lupení, která se skrývá uvnitř.

Suroviny

+ na vymazání formy
makarony 350 g
krátké (nebo jiné obdobné těstoviny)
jarní cibulka 1 svazek
nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
drcený
nebo jiné zelené lupení - např. mangold, případně i zelený chřest či lusky cukrového hrášku
vejce 3 ks
prošlehaná
mléko 200 ml
nastrouhaný
čedar 100 g
vyzrálý
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. Máslem vymažte rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm (nebo libovolnou zapékací misku).

2

Těstoviny uvařte v osolené vodě a slijte je ještě před tím, než budou al dente – v troubě ještě dojdou. Propláchněte je studenou vodou a dejte stranou.

3

V pánvi rozehřejte máslo a zvolna na něm opékejte jarní cibulky, aby změkly. Přidejte česnek, 2 minuty opékejte, vmíchejte lupení (nebo chřest či lusky), podlijte trochou vody a nechte zavadnout.

4

V míse prošlehejte vejce, smetanu a mléko a přidejte polovinu parmazánu. Čedar a gruyère nastrouhejte nahrubo a přisypte. Osolte a štědře opepřete. Vmíchejte těstoviny a lupení.

5

Vše přesuňte do dortové formy nebo do zapékací misky, uhlaďte, posypte zbylým parmazánem a dejte zapéct do trouby na 20–30 minut. Podávejte ještě horké, nebo nechte půl hodinky odstát, aby všechno zpevnilo.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín