Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z čeho připravit dokonalý štrúdl a jak ho zabalit

bramborovy zavin
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Tažený závin platí za klasiku a patří k nejoblíbenějším. Jeho těsto je totiž tenounké skoro jako papír. Na jeho výrobu nepotřebujete nic než pár běžných surovin, tajemství tkví v technice přípravy. Pamatujte, že těsto na tažený závin potřebuje při odpočinku teplo. Použít však můžete i jiná snadná těsta, pojďte si přečíst, jaká!

Sepsali jsme pro vás vše, co je dobré o štrúdlech vědět,ať už budete přemýšlet o tom, jaké těsto zadělat, nebo čím ho naplnit. 

Jaké těsto na štrúdl použít?

Variant je poměrně široká nabídka

  • LISTOVÉ těsto je nejjednodušší varianta, která vám ušetří spoustu času i práce. Zvláště pokud koupíte již vyválené.
  • TAŽENÉ chce trochu cviku, ale s naším návodem jej hravě zvládnete.
  • TVAROHOVÉ je křehké, snadné na přípravu a dobře se s ním pracuje. Je křupavé i vláčné.
  • TUKOVÉ patří mezi velmi jednoduchá těsta, nejčastěji v receptech narazíte na rostlinný tuk, ale dobře funguje i máslo nebo kombinace se sádlem
  • JOGURTOVÉ je obdobně křehké jako těsto tvarohové. Jogurt dodá na šťavnatosti i trvanlivosti.
  • PIVNÍ těsto patří mezi velmi oblíbené. Pivo totiž dokáže těsto krásně nakypřit, to je pak lehké a křupavé.

Jaké náplně zvolit?

Tvaroh – doporučujeme použít farmářský nebo ve fólii. Máte-li po ruce jen ve vaničce, nechte jej vykapat v plátýnku nebo v jemném cedníku. Připravte z něj náplň tak, že tvaroh osladíte a přidáte do něj vejce, případně rozinky a citronovou kůru

Mák stačí jej povařit s mlékem a máte hotovo. Ochutit jej můžete tuzemákem nebo jiným tmavým rumem, povidly nebo kyselým džemem (rybízovým), případně zahustit piškoty, ty jej také dosladí. Nebo si připravte skvělou makovou  náplň. 

Ořechy se většinou používají spíše jako doplněk, protože ořechová náplň je chuťově intenzivní. Hodí se spíše do kynutých štrúdlů.

Jablka a hrušky jsou absolutní klasika. Můžete je krájet na plátky, na kostičky, strouhat... V závislosti na zpracování a odrůdě budou pouštět vodu, doporučujeme je proto podsypat. Čím menší kousky, tím víc šťávy. 

Ostatní. směs lesních plodů, švestky, meruňky, višně, hroznové víno... Ovoce můžete kombinovat mezi sebou i s ostatními náplněmi.

Aby šťáva nevytékala

Jednoduché řešení, jak zahustit náplň, je použít strouhanku. A bez cukru. Drcené piškoty nejen pojmou tekutinu, ale zároveň náplň dosladí. Je třeba na to při odměřování cukru myslet. Pudink nebo škrob je také skvělý na zahuštění – pojme tekutinu a udělá s ní to samé, co v hrnci, zahustí ji. Strouhaný tvrdý perník je perfektní, výrazně náplň dochutí – je třeba s tím počítat.

Dokončení závinu

  • Zavinování. pokud nemáte rádi těsto uvnitř štrúdlu, které je spíše vařené než pečené, nanášejte náplň tak, aby se těsto zavinulo okolo náplně.
  • Poslední pomazání. Na výběr máte prošlehané vejce (žloutek i bílek), mléko či smetanu, ale i máslo. Záleží na těstě.
  • Zdobení. Hotový štrúdl můžete ozdobit odkrojky těsta (vykrájet se z nich dají nejrůznější tvary), ale také jej můžete posypat nemletým mákem, mandlemi, perlovým cukrem...
  • Naříznutí pomáhá odcházet páře z náplně. Tak se těsto nenafoukne a následně nesplaskne. Při pečení se díky tomu nepotrhá.
  1. Těsto tahejte pomalu, nespěchejte. Při vyvalování může být trochu pružné a vracet se, ale po chvíli se poddá a při vytahování rukama bude nádherně povolovat. Musí být opravdu průhledné, čím tenčí, tím lepší. Pokud někde praskne, tolik to nevadí, štrúdl bude mít mnoho vrstev, které jej podrží.
  2. Těsto na 1 nohu štrúdlu vytáhnete přes celý jídelní stůl, bude-li někde přečnívat přes okraje, odstřihněte jej (tak se zbavíte i silnějších krajů). Na zabalení náplně použijte opravdu celou plochu těsta na stole, cílem je, aby štrúdl měl mnoho vrstev.

Zdroj informací: časopis Apetit

 
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín