Zeleninový řízek

Zeleninový řízek

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 30 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1025 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 49 g
Tuky 71 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Místo vepřového si v létě udělejte tenhle výborný zeleninový řízek.

Suroviny

zelenina 400 g
kedlubny, mrkev, špenát, květák apod.
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 2 PL
50 g
mléko 250 ml
muškátový květ 1 špetka
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
vejce 1 ks
na obalení
strouhanka
olej
na smažení
brambory
vařené, maštěné
tatarská omáčka
na podávání

1 Zeleninu uvařte v osolené vodě doměkka a umelte najemno. (Pokud chcete, aby víc vynikla struktura zeleniny, umelte naopak nahrubo.) V kastrolu na másle zpěňte mouku a za stálého míchání do jíšky přidávejte mléko.

2 Okořeňte muškátem, osolte, opepřete a míchejte, dokud bešamel nezhoustne. Přimíchejte zeleninu, sejměte z ohně. Po částečném prochladnutí vmíchejte vejce a v chladničce nechte vystydnout.

3 Potom ze ztuhlé hmoty tvořte placičky a obalte je ve vejcích a strouhance. Smažte v rozpáleném oleji a podávejte s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou.

 

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit