Místo vepřového si v létě udělejte tenhle výborný zeleninový řízek. Na zeleninové placičky použijte jakoukoliv zeleninu, zužitkujete tak podzimní úrodu i zbytky z ledničky. Rychlá bezmasá večeře nebo oběd za pár korun! Zeleninové řízečky servírujte s vařenými brambory a tatarkou, nebo si je vychutnejte studené. Stanou se tak skvělou svačinou klidně i na výlet či do práce.
Suroviny
Postup
Zeleninu uvařte v osolené vodě doměkka a umelte najemno. (Pokud chcete, aby víc vynikla struktura zeleniny, umelte naopak nahrubo.) V kastrolu na másle zpěňte mouku a za stálého míchání do jíšky přidávejte mléko.
Okořeňte muškátem, osolte, opepřete a míchejte, dokud bešamel nezhoustne. Přimíchejte zeleninu, sejměte z ohně. Po částečném prochladnutí vmíchejte vejce a v chladničce nechte vystydnout.
Potom ze ztuhlé hmoty tvořte placičky a obalte je ve vejcích a strouhance. Smažte v rozpáleném oleji a podávejte s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou.