Základ chuti tu tvoří trojice cibule-mrkev-celer; ostatní už můžete dodávat podle vlastní fantazie a stavu zásob. Hustá zeleninová minestrone vás v zimě zahřejte a dodá potřebné vitamíny. Pokud máte rádi pikantní chutě, recept si vylepšete o mletou pálivou papriku nebo špetku sušeného chilli.
Suroviny
Postup
Olivový olej rozehřejte v hrnci, vsypte cibuli a slaninu. Smažte asi pět minut, až slanina začne zlátnout. Vsypte očištěné a pokrájené mrkve, celer, bramboru a oloupaný nasekaný česnek. Důkladně promíchejte a asi pět minut smažte.
Přidejte rajčata, zalijte vývarem, vsypte šalvěj (máte-li sušenou, rozemněte ji) a uveďte do varu. Promíchejte, snižte plamen a vařte asi půl hodiny; po patnácti minutách přidejte pokrájenou kapustu.
Nakonec vmíchejte scezené propláchnuté fazolky a petrželku, osolte a opepřete podle chuti. Polévku podávejte s krutonky nebo pečivem.