0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4828 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 369 g
Tuky 292 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkou palačinku můžete podávat kdykoli, pokaždé zařídí blažený úsměv na tváři...

Suroviny

vejce 4 ks
žloutek 2 ks
mléko 470 ml
smetana ke šlehání 120 ml
30%
mouka pšeničná hladká 145 g
lískové oříšky 90 g
velmi jemně mleté nebo lépe mouka z lískových oříšků
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
máslo 50 g
+ další na opékání
Na hrušky
máslo 1 PL
hruška 5 ks
oloupané, zbavené jadřinců, nakrájené na plátky
skořice 1 špetka
kardamom 1 špetka
hnědý cukr 2 PL
Na omáčku
krupicový cukr 0.25 hrnku
máslo 1.5 PL
kondenzované mléko 0.33 hrnku
rum 50 ml
tmavý, lze nahradit brandy
Na dokončení
lískové oříšky
nasucho opečené a nasekané nahrubo, lze nahradit vlašskými
smetana ke šlehání
33%, ušlehaná
moučkový cukr
na poprášení

1 Na palačinky dejte do mixéru všechny ingredience, rozmixujte a hotové těsto nechte odpočinout. Potom na pánvi vytřené máslem opékejte palačinky dozlatova z obou stran.

2 Na hrušky rozpusťte v pánvi lžíci másla, přidejte hrušky, koření a cukr, lehce promíchejte a nechte zkaramelizovat. Trvá to zhruba 3–5 minut.

3 Na omáčku vsypte do menšího hrnce cukr a počkejte, až začne karamelizovat, zamíchejte a hlídejte barvu karamelu, měla by být krásně zlatavá. Přidejte máslo, počkejte, až se zcela rozpustí, a přilijte kondenzované mléko. Nakonec vmíchejte alkohol a odstavte z plotny.

4 Palačinky naplňte hruškami, přelijte karamelovou omáčkou a ozdobte šlehačkou a ořechy. Lehce pocukrujte, chcete-li. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit