0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4828 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 369 g
Tuky 292 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkou palačinku můžete podávat kdykoli, pokaždé zařídí blažený úsměv na tváři...

Suroviny

vejce 4 ks
žloutek 2 ks
mléko 470 ml
mouka pšeničná hladká 145 g
lískové oříšky 90 g
velmi jemně mleté nebo lépe mouka z lískových oříšků
krupicový cukr 50 g
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
máslo 50 g
+ další na opékání
Na hrušky
máslo 1 PL
oloupané, zbavené jadřinců, nakrájené na plátky
skořice 1 špetka
kardamom 1 špetka
hnědý cukr 2 PL
Na omáčku
krupicový cukr ¼ hrnku
máslo 1,5 PL
rum 50 ml
tmavý, lze nahradit brandy
Na dokončení
lískové oříšky
nasucho opečené a nasekané nahrubo, lze nahradit vlašskými
33%, ušlehaná
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Na palačinky dejte do mixéru všechny ingredience, rozmixujte a hotové těsto nechte odpočinout. Potom na pánvi vytřené máslem opékejte palačinky dozlatova z obou stran.

2

Na hrušky rozpusťte v pánvi lžíci másla, přidejte hrušky, koření a cukr, lehce promíchejte a nechte zkaramelizovat. Trvá to zhruba 3–5 minut.

3

Na omáčku vsypte do menšího hrnce cukr a počkejte, až začne karamelizovat, zamíchejte a hlídejte barvu karamelu, měla by být krásně zlatavá. Přidejte máslo, počkejte, až se zcela rozpustí, a přilijte kondenzované mléko. Nakonec vmíchejte alkohol a odstavte z plotny.

4

Palačinky naplňte hruškami, přelijte karamelovou omáčkou a ozdobte šlehačkou a ořechy. Lehce pocukrujte, chcete-li. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč