Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4990 kcal
Bílkoviny 134 g
Cukr 550 g
Tuky 233 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkou palačinku můžete podávat kdykoli, pokaždé zařídí blažený úsměv na tváři...

Suroviny

vejce 4 ks
žloutek 2 ks
mléko 470 ml
smetana 120 ml
ke šlehání, 30%
mouka pšeničná hladká 145 g
mouka 90 g
z lískových oříšků, lze nahradit velmi jemně mleté oříšky
krupicový cukr 50 g
sůl špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
máslo 50 g
a další na opékání
Na hrušky
máslo 1 PL
hrušky 5 ks
oloupaná, zbavená jadřinců, nakrájená na plátky
skořice špetka
špetka
kardamon
cukr 2 PL
hnědý, třtinový
Na omáčku
krupicový cukr 1 hrnek
máslo 1.5 PL
mléko 1 hrnku
kondenzované
rum 50 ml
tmavý, lze nahradit brandy
Na dokončení
lískové ořechy lze nahradit vlašskými, nasucho opečené a nasekané nahrubo
smetana
ke šlehání (33%), ušlehaná
moučkový cukr
na poprášení

1 Na palačinky dejte do mixéru všechny ingredience, rozmixujte a hotové těsto nechte odpočinout. Potom na pánvi vytřené máslem opékejte palačinky dozlatova z obou stran.

2 Na hrušky rozpusťte v pánvi lžíci másla, přidejte hrušky, koření a cukr, lehce promíchejte a nechte zkaramelizovat. Trvá to zhruba 3–5 minut.

3 Na omáčku vsypte do menšího hrnce cukr a počkejte, až začne karamelizovat, zamíchejte a hlídejte barvu karamelu, měla by být krásně zlatavá. Přidejte máslo, počkejte, až se zcela rozpustí, a přilijte kondenzované mléko. Nakonec vmíchejte alkohol a odstavte z plotny.

4 Palačinky naplňte hruškami, přelijte karamelovou omáčkou a ozdobte šlehačkou a ořechy. Lehce pocukrujte, chcete-li. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit