Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Italský chlebový věnec s vejci

Italská inspirace se projevuje v základním těstu na tamní bílý chléb a nezapře se ani v náplni závinu.

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 2 velké, 4 malé
Doba přípravy: Více než hodinu
+ kynutí
PT40M
Pečení 0:40
Chléb a pečivo Italská

Ingredience

    Na těsto

    • 30 g čerstvého droždí
    • 200 ml vlažného mléka
    • špetka cukru a soli
    • 1 kg hladké mouky

    Na náplň

    • 300 g šunky, nejlépe parmské (můžete však použít jakoukoli kvalitní šunku)
    • 8 vajec natvrdo, oloupaných
    • 400 g strouhaného sýra typu parmazán nebo čedar
    • hrst čerstvých bylinek (doporučujeme bazalku)
    • 150 g scezených sušených rajčat;  pokud jsou větší, nakrájejte je
    • hrst vypeckovaných oliv
    • olivový olej na zakapání náplně
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1.  Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte na teplém místě vzejít (na povrchu se začnou tvořit bubliny). Z mouky, soli, vzešlého droždí a 630 ml vlažné vody (přesné množství se řídí obsahem lepku v mouce, ten určuje její savost) vypracujte vláčné, nelepivé těsto; možná budete potřebovat víc mouky.

2.  Těsto vložte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to minimálně půl hodiny; těsto by mělo víceméně zdvojnásobit objem). Pak ho vyklopte na pracovní plochu a několikrát jím o ni udeřte, abyste vypudili přebytečný vzduch. Vraťte do mísy a nechte znovu vykynout.

3.  Těsto rozdělte na dvě až čtyři části a z každé vyválejte pruh nebo podlouhlý ovál silný asi centimetr a široký 18–20 cm. Na střed rozložte šunku, vejce, sýr, bazalku, rajčata, olivy, zakápně­te olejem, osolte a opepřete. Zabalte, zatočte jako věnec a hezky upevněte švy. Na pomoučněném plechu nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

4.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Vložte plech do trouby a pečte asi pětatřicet minut. Potom závin naporcujte a podávejte ho jenom mírně teplý.

Jiná náplň 
Pokud vám v lednici zbyla trocha sýra nebo uzeniny, šup s ní do náplně! Klidně ji můžete i pěkně přiostřit pomocí nasekaných chilli papriček.

Jiná forma 
Zatočený věnec už je hodně ‚profi‘; klidně si zjednodušte život a utvořte z těsta klasický podlouhlý závin – anebo třeba taštičky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Topinky s tapenádou a vejcem

Bazalková frittata

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Voňavý vaječný krém

REKLAMA

Přidat komentář