Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italský chlebový věnec s vejci

Italský chlebový věnec s vejci

4.7/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu 2 velké, 4 malé

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6746 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 674 g
Tuky 265 g
Vláknina 122 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italská inspirace se projevuje v základním těstu na tamní bílý chléb a nezapře se ani v náplni závinu.

Související recepty

Suroviny

Na těsto
čerstvé
mléko 200 ml
vlažné
cukr špetka
sůl špetka
Na náplň
šunka 300 g
nejlépe parmské/ jakákoliv kvalitní
vejce 8 ks
natvrdo, oloupaná
sýr 400 g
strouhaný, typu parmazán nebo čedar
bylinky hrst
čerstvé, doporučujeme bazalku
sušená rajčata 150 g
scezená, pokud jsou větší nakrájet
vypeckované
olivový olej
na zakapání náplně
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1

Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte na teplém místě vzejít (na povrchu se začnou tvořit bubliny). Z mouky, soli, vzešlého droždí a 630 ml vlažné vody (přesné množství se řídí obsahem lepku v mouce, ten určuje její savost) vypracujte vláčné, nelepivé těsto; možná budete potřebovat víc mouky.

 

2

Těsto vložte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to minimálně půl hodiny; těsto by mělo víceméně zdvojnásobit objem). Pak ho vyklopte na pracovní plochu a několikrát jím o ni udeřte, abyste vypudili přebytečný vzduch. Vraťte do mísy a nechte znovu vykynout.

3

Těsto rozdělte na dvě až čtyři části a z každé vyválejte pruh nebo podlouhlý ovál silný asi centimetr a široký 18–20 cm. Na střed rozložte šunku, vejce, sýr, bazalku, rajčata, olivy, zakápně­te olejem, osolte a opepřete. Zabalte, zatočte jako věnec a hezky upevněte švy. Na pomoučněném plechu nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

4

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Vložte plech do trouby a pečte asi pětatřicet minut. Potom závin naporcujte a podávejte ho jenom mírně teplý.

Jiná náplň 
Pokud vám v lednici zbyla trocha sýra nebo uzeniny, šup s ní do náplně! Klidně ji můžete i pěkně přiostřit pomocí nasekaných chilli papriček.

Jiná forma 
Zatočený věnec už je hodně ‚profi‘; klidně si zjednodušte život a utvořte z těsta klasický podlouhlý závin – anebo třeba taštičky.

Apetit magazín