Italský chlebový věnec s vejci

Italský chlebový věnec s vejci

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 2 velké, 4 malé

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6746 kcal
Bílkoviny 346 g
Sacharidy 674 g
Tuky 265 g
Vláknina 122 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italská inspirace se projevuje v základním těstu na tamní bílý chléb a nezapře se ani v náplni závinu.

Suroviny

Na těsto
droždí 30 g
čerstvé
mléko 200 ml
vlažné
cukr špetka
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 1 kg
Na náplň
šunka 300 g
nejlépe parmské/ jakákoliv kvalitní
vejce 8 ks
natvrdo, oloupaná
sýr 400 g
strouhaný, typu parmazán nebo čedar
bylinky hrst
čerstvé, doporučujeme bazalku
sušená rajčata 150 g
scezená, pokud jsou větší nakrájet
olivy zelené hrst
vypeckované
olivový olej
na zakapání náplně
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1.  Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte na teplém místě vzejít (na povrchu se začnou tvořit bubliny). Z mouky, soli, vzešlého droždí a 630 ml vlažné vody (přesné množství se řídí obsahem lepku v mouce, ten určuje její savost) vypracujte vláčné, nelepivé těsto; možná budete potřebovat víc mouky.

2.  Těsto vložte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to minimálně půl hodiny; těsto by mělo víceméně zdvojnásobit objem). Pak ho vyklopte na pracovní plochu a několikrát jím o ni udeřte, abyste vypudili přebytečný vzduch. Vraťte do mísy a nechte znovu vykynout.

3.  Těsto rozdělte na dvě až čtyři části a z každé vyválejte pruh nebo podlouhlý ovál silný asi centimetr a široký 18–20 cm. Na střed rozložte šunku, vejce, sýr, bazalku, rajčata, olivy, zakápně­te olejem, osolte a opepřete. Zabalte, zatočte jako věnec a hezky upevněte švy. Na pomoučněném plechu nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

4.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Vložte plech do trouby a pečte asi pětatřicet minut. Potom závin naporcujte a podávejte ho jenom mírně teplý.

Jiná náplň 
Pokud vám v lednici zbyla trocha sýra nebo uzeniny, šup s ní do náplně! Klidně ji můžete i pěkně přiostřit pomocí nasekaných chilli papriček.

Jiná forma 
Zatočený věnec už je hodně ‚profi‘; klidně si zjednodušte život a utvořte z těsta klasický podlouhlý závin – anebo třeba taštičky.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit