
Cheesecake s bílou čokoládou a borůvkami
Zaručujeme, že po téhle elegantní verzi americké klasiky se hned zapráší
Vydání: 2006/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 8-10 porcí
Ingredience
- 100–150 g máslových sušenek
- 60 g rozpuštěného másla
- 250 g plnotučného měkkého tvarohu nebo žervé
- 400 g bílé čokolády
- 285 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 280 g borůvek (i mražených)
- 50 g přírodního krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Na borůvkovou omáčku
Příprava jídla
1. Sušenky nalámejte do nádoby robota a rozmixujte na drobky. Komínkem ve víku nádoby vlijte máslo a znovu promixujte. Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 20 cm vyložte kolečkem pečicího papíru a přeneste na něj vláčnou hmotu z drobků. Obrácenou lžící ji rozetřete a uhlaďte do stejnoměrné výšky. Formu dejte do chladničky až do doby, kdy začnete chystat náplň. Tvaroh vložte do cedníku vyloženého čistou utěrkou, povrch zakryjte cípy utěrky a zatižte čistým kamenem nebo konzervou. Zavěste nad nádobu nebo dřez a nechte odkapat přebytečnou vodu – asi za půl hodiny prokape, nebo se vsákne do utěrky.
2. Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Dvakrát třikrát zamíchejte a pak ji nechte trochu vychladnout.
3. Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte v misce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka. Vlijte na sušenkový základ a dejte do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.
4. Zatímco se cheesecake chladí, připravte si omáčku. Polovinu borůvek rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou a pak protřete sítem, aby směs byla hladká.
5. Před podáváním odepněte stěny formy, cheesecake sejměte ze dna a nakrájejte na řezy. Podávejte přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylými borůvkami.
Jak na tmavou verzi z obálky
Postupujte úplně stejně, jen bílou čokoládu nahraďte tmavou. Cheesecake na závěr polijte čokoládovou omáčkou – zahřejte k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpusťte v ní 100 g tmavé čokolády. Nechte ji zchladnout a pak polijte koláč. Ozdobte borůvkami.
2. Čokoládu rozlámejte na kousky a vložte do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na hrnec s mírně vroucí vodou a nechte čokoládu rozpustit. Dvakrát třikrát zamíchejte a pak ji nechte trochu vychladnout.
3. Smetanu, tvaroh a mascarpone krátce prošlehejte v misce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a vyšlehejte dohladka. Vlijte na sušenkový základ a dejte do chladničky aspoň na tři hodiny (nejlépe přes noc) ztuhnout.
4. Zatímco se cheesecake chladí, připravte si omáčku. Polovinu borůvek rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou a pak protřete sítem, aby směs byla hladká.
5. Před podáváním odepněte stěny formy, cheesecake sejměte ze dna a nakrájejte na řezy. Podávejte přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené zbylými borůvkami.
Jak na tmavou verzi z obálky
Postupujte úplně stejně, jen bílou čokoládu nahraďte tmavou. Cheesecake na závěr polijte čokoládovou omáčkou – zahřejte k varu 140 ml smetany ke šlehání a rozpusťte v ní 100 g tmavé čokolády. Nechte ji zchladnout a pak polijte koláč. Ozdobte borůvkami.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Iva (neověřeno)
27. Listopad 2006 18:49
Jana (neověřeno)
29. Listopad 2006 09:12
Iva (neověřeno)
21. Únor 2007 18:21
mima (neověřeno)
2. Duben 2007 18:30
Leuš (neověřeno)
8. Květen 2007 17:17
petra (neověřeno)
20. Květen 2007 20:47
Jana 2 (neověřeno)
21. Červen 2007 09:29
Marťa (neověřeno)
22. Červenec 2007 17:34
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 21:10
Katka (neověřeno)
3. Květen 2008 23:05
Katka (neověřeno)
3. Květen 2008 23:07
Jana (neověřeno)
7. Květen 2008 21:31
Andrea (neověřeno)
10. Červenec 2008 12:20
Kristyna Sorokova
18. Duben 2009 04:00
Kristýna Maršálková
31. Květen 2009 10:07
Andrea Cigánková
3. Říjen 2014 10:46
Tereza Mazur
19. Duben 2015 07:24
Libuše Jarčíková
24. Květen 2016 16:32
Denisa Majercakova
8. Únor 2018 10:01
Martina Zajícová
8. Únor 2018 14:28
musíme přiznat, že jsme to nikdy nezkoušeli. Pečený cheesecake bychom si asi zmrazit troufli, ale nejsme si úplně jistí, jak se bude chovat po rozmražení tento, nepečený. Samozřejmě to můžete zkusit, ale za výsledek ručit nemůžeme :-(. Kdybyste se do mražení pustila, budeme moc rádi, když nám dáte vědět, jak pokus dopadl.
Přejeme krásný den, redakce Apetitu
Markéta Zemanová
29. Březen 2018 22:25
Martina Zajícová
3. Duben 2018 08:59
mascarpone je výrazně tučnější než tvaroh, takže v zásadě by měl naopak tuhnout ještě lépe :-)! Pokud tedy místo 250g tvarohu a 250g mascarpone použijete 500g mascarpone, dort by se měl povést :-)!
Krásný den, redakce Apetitu