Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škvarkové placky (příloha k masu)

„Moje babička měla malý vinohrádek a ročně vyprodukovala dvě stě padesát litrů vína pro potřebu rodiny,“ říká paní Marie Jilíková z Uherského Hradiště. „Při pohoštění na vinobraní nesměly chybět škvarkové placky, nářečně pagáčky.“

Vydání: 2007/9
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 50 ml mléka
    • 20 g droždí
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 300 g polohrubé mouky
    • 150 g vepřových škvarků
    • 1 žloutek
    • ½ lžičky soli
    • 100 ml bílého vína
    • 1 bílek na potření
    • kmín a sůl na posypání

Příprava jídla

1. Z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky připravte v hrnku kvásek a nechte ho v teple vzejít. Do mouky přidejte škvarky, žloutek, sůl, kvásek a víno. Vypracujte vláčné těsto a zakryté utěrkou ho nechte asi půl hodiny nakynout. Pak těsto rozválejte, čtyřikrát přeložte a opět rozválejte – díky tomu budou placičky hezky ‚lístkovat‘. Obrácenou skleničkou vykrájejte kolečka a naklaďte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě patnáct až dvacet minut kynout. Chcete-li dodržet tradiční zdobení, pak tupou stranou nože udělejte na plackách křížek nebo suchou makovičkou ‚tiskněte‘ růžičky. Placky potřete rozšlehaným bílkem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

2. Placičky posypte solí i kmínem a v předehřáté troubě je pečte dozlatova, asi patnáct až dvacet minut. Jsou výbornou přílohou k masu naloženému ve víně i jiným pečením, ale báječně chutnají i samotné!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vinná cibulová polévka

Plněné vinné listy

Italský hroznový koláč

REKLAMA

Přidat komentář