
Zvěřina na pivu s opilými švestkami
Báječné dušené maso, které bude ještě lepší, když mu dáte čas na odležení.
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování: přes noc
Marinování: přes noc
P
Ingredience
- 1,3 kg ramínka ze zvěřiny nebo hovězího, nakrájené na cca 4cm kostky
- 3 oloupané stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 3 bobkové listy
- pár snítek čerstvého tymiánu
- 2–3 kousky sušeného hříbku, nemusí být
- 850 ml silného černého piva
- 300 ml portského vína
- 200 g sušených švestek bez pecek
- 2 lžíce balzamikového octa
- 50 g másla
- 4 lžíce olivového oleje
- 230 g anglické slaniny
- 900 g oloupaných šalotek ponechaných v celku
- 2 řapíky celeru, najemno nasekané
- 450 g středně velkých žampionů, nejlépe hnědých, větší rozpulte
- 4 lžičky hladké mouky
- sůl
Příprava jídla
Co můžete udělat den až dva dopředu
1. Maso vložte do keramické nebo skleněné mísy, posypte česnekem, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami, pokud jste se rozhodli je použít. Vlijte pivo a 200 ml portského. Přetáhněte fólií nebo jinak zakryjte a nechte přes noc nebo podle potřeby marinovat.
2. Švestky vložte do misky a přelijte balzamikovým octem a zbývajícím portským. Přiklopte nebo přetáhněte fólií a nechte přes noc v chladnější místnosti.
V den D (dušení)
3. Zahřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Maso slijte, marinádu přitom uschovejte. Maso osušte. Máslo a olej zahřejte v hrnci vhodném do trouby. Na vysokém plameni opečte po částech maso ze všech stran do tmavohněda. Maso vyjměte z kastrolu a uchovejte v teple. Pokud by se tuk přepaloval, vylijte ho, kastrol vytřete kuchyňským papírem a přidejte další trochu oleje a másla.
4. Do hrnce přidejte slaninu, šalotky a celer a opečte dozlatova. Vmíchejte houby a za stálého míchání je 2–3 minuty opékejte. Vmíchejte mouku, pak přidejte maso a uschovanou marinádu.
5. Přiveďte k ustálenému varu. Přiklopte dobře těsnícím víkem vhodným do trouby a vložte na 2¼ až 3 hodiny do trouby, aby maso opravdu pořádně změklo.
6. Ochutnejte, případně osolte. Přidejte švestky i s nálevem a duste ještě 30 minut.
Podávejte s promačkaným tuřínem s karotkou a rozpečenými bramborami.
1. Maso vložte do keramické nebo skleněné mísy, posypte česnekem, bobkovými listy, tymiánem a sušenými houbami, pokud jste se rozhodli je použít. Vlijte pivo a 200 ml portského. Přetáhněte fólií nebo jinak zakryjte a nechte přes noc nebo podle potřeby marinovat.
2. Švestky vložte do misky a přelijte balzamikovým octem a zbývajícím portským. Přiklopte nebo přetáhněte fólií a nechte přes noc v chladnější místnosti.
V den D (dušení)
3. Zahřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Maso slijte, marinádu přitom uschovejte. Maso osušte. Máslo a olej zahřejte v hrnci vhodném do trouby. Na vysokém plameni opečte po částech maso ze všech stran do tmavohněda. Maso vyjměte z kastrolu a uchovejte v teple. Pokud by se tuk přepaloval, vylijte ho, kastrol vytřete kuchyňským papírem a přidejte další trochu oleje a másla.
4. Do hrnce přidejte slaninu, šalotky a celer a opečte dozlatova. Vmíchejte houby a za stálého míchání je 2–3 minuty opékejte. Vmíchejte mouku, pak přidejte maso a uschovanou marinádu.
5. Přiveďte k ustálenému varu. Přiklopte dobře těsnícím víkem vhodným do trouby a vložte na 2¼ až 3 hodiny do trouby, aby maso opravdu pořádně změklo.
6. Ochutnejte, případně osolte. Přidejte švestky i s nálevem a duste ještě 30 minut.
Podávejte s promačkaným tuřínem s karotkou a rozpečenými bramborami.
Přidat komentář