Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hustá polévka s houbami

Zasmahnutí mouky spolu se zeleninou vám značně zrychlí přípravu a ušetří nádobí. Také kostky brambor získají osmažením lepší chuť i barvu

Vydání: 2004/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Česká

Ingredience

    • 2 lžíce másla
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 2 l zeleninového nebo drůbežího   vývaru
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1 středně velkou bramboru
    • 400 g kořenové zeleniny (mrkev,   celer, petržel nebo pastiňák)
    • 200 g hub (pokud máte sušené,  půl hodiny předem je namočte)
    • hrst jemně nasekané petrželky nebo pažitky
    • sůl a pepř na dochucení
    Na nočky:
    • 5 lžic hrubé mouky
    • 1 velké vejce
    • 2 lžíce mléka
    • 1/4 lžičky soli

Příprava jídla

1. Všechnu zeleninu a bramboru nakrájejte na jemné kostičky nebo nudličky. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přilijte olej, vsypte zeleninu a bramboru. Asi tři minuty opékejte a promíchávejte.

2. Do hrnce přisypte mouku a za stálého promíchávání ji nechte tři minuty smahnout. Zalijte trochou vývaru a míchejte, až vznikne hladká jíška. Dolijte vývar, osolte a přiveďte k varu. Houby nakrájejte na plátky a přisypte je do polévky; pokud jste použili sušené, přilijte i tekutinu, ve které se máčely.

3. Stáhněte plamen a nechte polévku dvacet minut probublávat.

4. Mouku, sůl, vejce a mléko na nočky vložte do misky, dobře je vidličkou propracujte a pak lžičkou postupně vykrajujte oválky. Přihoďte je do vroucí polévky na posledních deset minut varu; že jsou hotové, poznáte podle toho, že vystoupí na povrch. Jestli je těstíčko řidší, lijte je jako kapání – varem ztuhne.

5. Polévku ochutnejte a opepřete, případně dosolte. Podávejte ji ozdobenou jemně nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Jestli chcete, můžete pokrm doplnit pečivem, například křupavými slanými tyčinkami.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

30x báječné houbové recepty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.19

Přidat komentář