Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahelné placky či knedlíčky

Tahle lahůdka se hodí i pro vegany.

Vydání: 2007/9
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Předváření: 30 minut
PT45M
Smažení 0:45

Ingredience

    • 600 g jáhel, uvařených podle základního receptu, viz níže (tj. cca 300 g syrových)
    • 1–2 lžíce olivového oleje lisovaného zastudena, nejlépe bio + větší množství na smažení
    • 1 větší cibule (bio nebo z vlastní úrody)
    • 1 větší mrkev (bio nebo z vlastní úrody)
    • 160–200 g celozrnné špaldové krupice značky Bioharmonie
    • 2 lžičky mletého muškátového oříšku (v biokvalitě ho nabízí například značka Sonnentor)
    • 3 lžičky mořské soli jakékoli zelené natě (petrželka, pažitka, nať cibulky, mrkve, můžete použít i nasekané mladé lístky pampelišky nebo jitrocelu apod.)

Příprava jídla

1. Zatímco uvařené jáhly chladnou, na dostatečném množství oleje orestujte cibulku a mrkev, obojí nakrájené na velmi drobné kostičky. (Pokud spěcháte a chcete dělat noky, můžete ji vynechat.)

2. Zchladlé jáhly (stačí tak, abyste se při hnětení nespálili) smíchejte se špaldovou krupicí, dvěma lžícemi oleje, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou a nasekanými bylinkami. Vypracujte a důkladně propracujte hodně tuhé těsto. Kdyby to šlo ztuha, přidejte lžíci dvě vody či olivového oleje. Krupici přisypávejte podle potřeby; záleží na tom, jak jste uvařili jáhly.

3. Z těsta můžete tvarovat úzké šišky, malé kulaté knedlíčky či (skvělé!) placičky. Na placičky rozválejte tenounké (maximálně půl centimetru silné) kulaté ,karbanátky‘ rukou či válečkem a pak je z obou stran dozlatova osmažte v olivovém oleji. Servírujte se salátem nebo jen tak. Vyválené šišky (nebo drobné knedlíčky) vařte ve
vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou; trvá to cca pět až osm minut. Podávejte k omáčkám nebo k dušenému zelí.

Základní recept na vaření jáhel
Kvalitní jáhly několikrát properte a promněte rukama. Často se píše, že jáhly je nutné několikrát spařit proti hořkosti. Já si vaření usnadňuji, a tak jsem to nikdy nedělala, přesto hořké nebyly! Ale kupuji vždy kvalitní, čerstvé biojáhly. Postup vaření je obdobný jako u rýže. Máte dvě možnosti:
1. Dejte 1 díl jáhel na 2 díly studené vody, přiveďte k varu, osolte špetkou mořské soli, stáhněte oheň na minimum (nebo použijte rozptylku) a vařte pod pokličkou 15 minut. Po vypnutí nechte chvíli dojít. Všechna voda by měla být vyvařená a jáhly měkké.
2. Pokud chcete jáhly spíš jako sypkou přílohu, nejprve vodu přiveďte k varu a pak vsypte jáhly (můžete je předem orestovat nasucho či na oleji). Další postup je stejný.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář