0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahelné placky či knedlíčky

Jahelné placky či knedlíčky

4.3 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1954 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 345 g
Tuky 32 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle lahůdku ocení všichni: masozřavci, vegetariáni i vegani. Chutná totiž opravdu výtečně!

Suroviny

jáhly 300 g
nevařené
olivový olej 1 PL
extra virgin
cibule 1 ks
větší
mrkev 1 ks
krupice špaldová 160 g
muškátový oříšek 2 ČL
mletý
sůl mořská 3 ČL
zelená nať jakákoliv (petrželka, pažitka, cibulka)

Postup

1

Základní recept na vaření jáhel
Jáhly několikrát properte a promněte rukama. Často se píše, že jáhly je nutné několikrát spařit proti hořkosti. Já si vaření usnadňuji, a tak jsem to nikdy nedělala, přesto hořké nebyly! Ale kupuji vždy kvalitní, čerstvé biojáhly. Postup vaření je obdobný jako u rýže. Máte dvě možnosti:

1. Dejte 1 díl jáhel na 2 díly studené vody, přiveďte k varu, osolte špetkou mořské soli, stáhněte oheň na minimum (nebo použijte rozptylku) a vařte pod pokličkou 15 minut. Po vypnutí nechte chvíli dojít. Všechna voda by měla být vyvařená a jáhly měkké.
2. Pokud chcete jáhly spíš jako sypkou přílohu, nejprve vodu přiveďte k varu a pak vsypte jáhly (můžete je předem orestovat nasucho či na oleji). Další postup je stejný.

2

Zatímco uvařené jáhly chladnou, na dostatečném množství oleje orestujte cibulku a mrkev, obojí nakrájené na velmi drobné kostičky. (Pokud spěcháte a chcete dělat noky, můžete ji vynechat.)

3

Zchladlé jáhly (stačí tak, abyste se při hnětení nespálili) smíchejte se špaldovou krupicí, dvěma lžícemi oleje, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou a nasekanými bylinkami. Vypracujte a důkladně propracujte hodně tuhé těsto. Kdyby to šlo ztuha, přidejte lžíci dvě vody či olivového oleje. Krupici přisypávejte podle potřeby; záleží na tom, jak jste uvařili jáhly.

 

4

Z těsta můžete tvarovat úzké šišky, malé kulaté knedlíčky či (skvělé!) placičky. Na placičky rozválejte tenounké (maximálně půl centimetru silné) kulaté ,karbanátky‘ rukou či válečkem a pak je z obou stran dozlatova osmažte v olivovém oleji. Servírujte se salátem nebo jen tak. Vyválené šišky (nebo drobné knedlíčky) vařte ve
vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou; trvá to cca pět až osm minut. Podávejte k omáčkám nebo k dušenému zelí.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč