Jahelné placky či knedlíčky

Jahelné placky či knedlíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1954 kcal
Bílkoviny 58 g
Cukr 345 g
Tuky 32 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tuhle lahůdku ocení všichni: masozřavci, vegetariáni i vegani. Chutná totiž opravdu výtečně!

Suroviny

jáhly 300 g
nevařené
olivový olej 1 PL
extra virgin
cibule 1 ks
větší
mrkev 1 ks
krupice špaldová 160 g
muškátový oříšek 2 ČL
mletý
sůl mořská 3 ČL
zelená nať jakákoliv (petrželka, pažitka, cibulka)

Postup

1

Základní recept na vaření jáhel
Jáhly několikrát properte a promněte rukama. Často se píše, že jáhly je nutné několikrát spařit proti hořkosti. Já si vaření usnadňuji, a tak jsem to nikdy nedělala, přesto hořké nebyly! Ale kupuji vždy kvalitní, čerstvé biojáhly. Postup vaření je obdobný jako u rýže. Máte dvě možnosti:

1. Dejte 1 díl jáhel na 2 díly studené vody, přiveďte k varu, osolte špetkou mořské soli, stáhněte oheň na minimum (nebo použijte rozptylku) a vařte pod pokličkou 15 minut. Po vypnutí nechte chvíli dojít. Všechna voda by měla být vyvařená a jáhly měkké.
2. Pokud chcete jáhly spíš jako sypkou přílohu, nejprve vodu přiveďte k varu a pak vsypte jáhly (můžete je předem orestovat nasucho či na oleji). Další postup je stejný.

2

Zatímco uvařené jáhly chladnou, na dostatečném množství oleje orestujte cibulku a mrkev, obojí nakrájené na velmi drobné kostičky. (Pokud spěcháte a chcete dělat noky, můžete ji vynechat.)

3

Zchladlé jáhly (stačí tak, abyste se při hnětení nespálili) smíchejte se špaldovou krupicí, dvěma lžícemi oleje, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou a nasekanými bylinkami. Vypracujte a důkladně propracujte hodně tuhé těsto. Kdyby to šlo ztuha, přidejte lžíci dvě vody či olivového oleje. Krupici přisypávejte podle potřeby; záleží na tom, jak jste uvařili jáhly.

 

4

Z těsta můžete tvarovat úzké šišky, malé kulaté knedlíčky či (skvělé!) placičky. Na placičky rozválejte tenounké (maximálně půl centimetru silné) kulaté ,karbanátky‘ rukou či válečkem a pak je z obou stran dozlatova osmažte v olivovém oleji. Servírujte se salátem nebo jen tak. Vyválené šišky (nebo drobné knedlíčky) vařte ve
vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou; trvá to cca pět až osm minut. Podávejte k omáčkám nebo k dušenému zelí.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit