Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahelné placky či knedlíčky

Jahelné placky či knedlíčky

4.4/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1954 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 345 g
Tuky 32 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle lahůdku ocení všichni: masozřavci, vegetariáni i vegani. Chutná totiž opravdu výtečně!

Související recepty

Suroviny

jáhly 300 g
nevařené
olivový olej 1 PL
extra virgin
větší
mrkev 1 ks
krupice špaldová 160 g
sůl mořská 3 ČL
zelená nať jakákoliv (petrželka, pažitka, cibulka)

Postup

1

Základní recept na vaření jáhel
Jáhly několikrát properte a promněte rukama. Často se píše, že jáhly je nutné několikrát spařit proti hořkosti. Já si vaření usnadňuji, a tak jsem to nikdy nedělala, přesto hořké nebyly! Ale kupuji vždy kvalitní, čerstvé biojáhly. Postup vaření je obdobný jako u rýže. Máte dvě možnosti:

1. Dejte 1 díl jáhel na 2 díly studené vody, přiveďte k varu, osolte špetkou mořské soli, stáhněte oheň na minimum (nebo použijte rozptylku) a vařte pod pokličkou 15 minut. Po vypnutí nechte chvíli dojít. Všechna voda by měla být vyvařená a jáhly měkké.
2. Pokud chcete jáhly spíš jako sypkou přílohu, nejprve vodu přiveďte k varu a pak vsypte jáhly (můžete je předem orestovat nasucho či na oleji). Další postup je stejný.

2

Zatímco uvařené jáhly chladnou, na dostatečném množství oleje orestujte cibulku a mrkev, obojí nakrájené na velmi drobné kostičky. (Pokud spěcháte a chcete dělat noky, můžete ji vynechat.)

3

Zchladlé jáhly (stačí tak, abyste se při hnětení nespálili) smíchejte se špaldovou krupicí, dvěma lžícemi oleje, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou a nasekanými bylinkami. Vypracujte a důkladně propracujte hodně tuhé těsto. Kdyby to šlo ztuha, přidejte lžíci dvě vody či olivového oleje. Krupici přisypávejte podle potřeby; záleží na tom, jak jste uvařili jáhly.

 

4

Z těsta můžete tvarovat úzké šišky, malé kulaté knedlíčky či (skvělé!) placičky. Na placičky rozválejte tenounké (maximálně půl centimetru silné) kulaté ,karbanátky‘ rukou či válečkem a pak je z obou stran dozlatova osmažte v olivovém oleji. Servírujte se salátem nebo jen tak. Vyválené šišky (nebo drobné knedlíčky) vařte ve
vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou; trvá to cca pět až osm minut. Podávejte k omáčkám nebo k dušenému zelí.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...