Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůtí wellington

Wellington je britská specialita spojená tradicí s hovězím masem. Sváteční kabátek z těsta s podšívkou z nádivky ale svědčí i krůtě.
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
cca 2 hodiny
P
Britská

Ingredience

    • 2–2,5kg kus krůtích prsou bez kůže
    • 2–3 lžíce oleje + trocha oleje na vymazávání
    • 20–30 plátků anglické slaniny zbavených okraje
    • 450 g listového těsta
    • mouka na podsypávání
    • 1 prošlehané vejce
    • sůl a pepř

    Na nádivku:
    • 2 najemno nasekané cibule
    • 1 lžička másla
    • 350 g odřezků z krůty (z prsou)
    • 230 g kvalitních vepřových klobásek zbavených střívka
    • 2 vejce
    • 150 g nasekaných sušených brusinek 
    • 150 g neslazeného kaštanového pyré
    • 100 g strouhanky z čerstvého pečiva

    Na omáčku:
    • 50 g plátků cibule, nejlépe šalotky
    • 1 lžíce medu
    • 1 lžíce červeného vinného octa
    • 400 ml dobrého červeného vína
    • 300 ml vody nebo kuřecího vývaru z osminky kostky
    • 1 vrchovatá lžička hladké mouky
    • 25 g másla + trocha másla navíc
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Upravte krůtí prsa. Silnější část (od zad) okrájejte, abyste získali válcovitější tvar. Odřezky by měly vystačit na 350 g potřebných do nádivky. Okrojená prsa pak svažte kuchyňským provázkem tak, aby mezi smyčkami byla 2 cm mezera. (Účelem je získat zhruba kruhový průřez.)

2.
Zahřejte 2–3 lžíce oleje ve velké pánvi nebo v pekáčku. Omotaná prsa osolte a opepřete a opečte ze všech stran do zlatohněda. Pak vyjměte z pánve a nechte vychladnout. Maso teď můžete zmrazit, aby ještě lépe drželo tvar, až sundáte provázek.

3.
Připravte nádivku: cibuli opečte na másle doměkka. Pak rendlík stáhněte z plamene a nechte vychladnout. Odřezky z krůty pokrájejte a pak je dohladka semelte v robotu. Přidejte klobásky a ještě 30–40 vteřin zpracovávejte v robotu, aby se vše smísilo. Osolte a opepřete a přidejte vejce. Můžete opět asi minutu mixovat, aby směs trochu zhoustla.

4.
Nádivku přendejte do velké mísy, vmíchejte cibuli a ostatní přísady, které do ní patří. Chcete-li, ještě dochuťte. Nádivku můžete dát chladit, zatímco budete připravovat slaninu a těsto.

5.
Plátky slaniny rozválejte dotenka a do délky. Nejlépe vám to půjde po 3–5 plátcích mezi dvěma kusy plastové fólie. Pracujte válečkem, jako byste váleli těsto. Pak nadzvedněte vrchní fólii a plátky vyjměte a položte na plech. Opakujte se všemi plátky. Chlaďte, dokud nepřijde jejich chvíle.

6.
Na lehce pomoučeném válu rozválejte listové těsto na obdélník zhruba 45 x 35 cm. Na něj příčně naklaďte plátky slaniny tak, aby se lehce překrývaly, a nesahaly k okraji těsta blíže než na 3–4 cm. Spotřebujete na to asi ¾ plátků.

7.
Nádivku promíchejte, pokud jste ji mezitím chladili. Pak jí většinu natřete na slaninu, pár vrchovatých lžic si dejte stranou. Sejměte provázek z masa a maso položte podélně neokrájenou stranou dolů na plát s nádivkou. Na prostředek masa teď můžete nanést odloženou nádivku. Postupně zvedněte vždycky 4–5 plátků najednou a přiložte je k masu. Pokračujte, aby byly zvednuté všechny a z obou stran. Zbývající plátky teď můžete podélně naskládat na nádivku na prostředku masa.

8.
Jednu dlouhou stranu těsta zvedněte a přeložte přes maso. 3–4cm okraje druhé strany potřete prošlehaným vejcem, zvedněte, přeložte přes maso, přitlačte k těstu pod ním a uzavřete. Obě strany potřete rozšlehaným vejcem a uzavřete tak, aby všechna náplň byla schovaná uvnitř. Přeneste tak, aby spoj byl dole, na plech lehce vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Dejte chladit.

9.
Až budete připraveni péct: troubu zahřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 170 °C a pečte asi hodinu a čtvrt nebo hodinu a pětadvacet minut (maximálně). Po 45 minutách potřete wellington prošlehaným vejcem, aby mělo těsto lepší barvu. Aby bylo ještě zlatavější, potřete ho znovu před posledními 15–20 minutami pečení. Až vyndáte „závin“ z trouby, nechte ho asi 15–20 minut odpočívat, než ho opatrně pomocí dvou velkých obraceček přenesete na prkénko.

10.
Zatímco se wellington peče, můžete vařit omáčku: v pánvi rozpusťte oříšek másla, až zpění, přidejte šalotku nebo cibuli a na středním až vysokém plameni ji opečte dozlatova. Pak přidejte med a nechte ho pár minut bublat a karamelizovat. Pak vlijte vinný ocet a víno. Přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu. Přidejte vodu nebo vývar a znovu přiveďte k mírnému varu. Mouku zpracujte s 25 g másla. Po částech zašlehejte do omáčky. Omáčku přiveďte k varu a pak ji pár minut nechte táhnout. Přeceďte a dochuťte. Podávejte s wellingtonem nakrájeným na plátky, bramborovými oříšky a s růžičkovou kapustou dušenou na másle.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář