
Rýže z Ghany
Ostré a průrazné rizoto patří k nejoblíbenějším africkým jídlům a je známé jako ,rýže Jolloff‘. Jeho kořeněný základ se hodí i do polévek a omáček.
Vydání: 2007/11
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 1 hodina
Vaření: 1 hodina
P
Ingredience
- 8 stehenních řízků, pokrájených
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 1 kostka drůbežího bujonu
- 400 g rýže basmati
- 1 červená a 1 žlutá paprika, pokrájené
- 100 g okry nebo zelených fazolek, rozpůlených
- 1 svazek čerstvého koriandru, nasekaného
- sůl a pepř na dochucení
- 2 stroužky česneku
- 800 g loupaných rajčat (konzerva)
- malý kousek čerstvého zázvoru
- 1 pálivá paprička, zbavená semínek
Příprava jídla
1. Kuřecí kousky osolte a opepřete. Opečte na dvou lžících oleje v hluboké pánvi, asi pět minut. Vyjměte z pánve.
2. Do pánve vlijte zbylý olej a osmažte na něm cibuli, až zvláční; asi pět minut. Dohladka rozmixujte všechny ingredience na kořeněný základ.
3. K cibuli do pánve přidejte rajčatové pyré a po dvou minutách i rozmixovanou směs. Rozdrobte do pánve bujonovou kostku, promíchejte a přilijte 600 ml vroucí vody. Vraťte kuře, promíchejte a nechte na mírném ohni čtvrt hodiny vařit.
4. Rýži ve velké míse zalijte studenou vodou a rukama dobře promněte. Vodu opatrně slijte a proces dvakrát třikrát zopakujte, až bude voda čirá. Rýži přidejte do pánve k ostatnímu, promíchejte, obsah překryjte alobalem a pak pokličkou a na co nejmírnějším plameni vařte 20 minut.
5. Sejměte poklici i alobal a povrch posypte kousky papriky a okry (fazolek). Znovu zakryjte a vařte ještě 10 minut, až zelenina i rýže změknou. Těsně před podáváním vše promíchejte a posypte koriandrem.
2. Do pánve vlijte zbylý olej a osmažte na něm cibuli, až zvláční; asi pět minut. Dohladka rozmixujte všechny ingredience na kořeněný základ.
3. K cibuli do pánve přidejte rajčatové pyré a po dvou minutách i rozmixovanou směs. Rozdrobte do pánve bujonovou kostku, promíchejte a přilijte 600 ml vroucí vody. Vraťte kuře, promíchejte a nechte na mírném ohni čtvrt hodiny vařit.
4. Rýži ve velké míse zalijte studenou vodou a rukama dobře promněte. Vodu opatrně slijte a proces dvakrát třikrát zopakujte, až bude voda čirá. Rýži přidejte do pánve k ostatnímu, promíchejte, obsah překryjte alobalem a pak pokličkou a na co nejmírnějším plameni vařte 20 minut.
5. Sejměte poklici i alobal a povrch posypte kousky papriky a okry (fazolek). Znovu zakryjte a vařte ještě 10 minut, až zelenina i rýže změknou. Těsně před podáváním vše promíchejte a posypte koriandrem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Miroslava Hemmerova
23. Červen 2009 17:57
Lukáš Havelka
6. Leden 2015 09:45
včera jsem uvařil jídlo k večeři, dle receptu - rýže byla již hodně změklá. Myslím že 15 - 20 minut by ji stačilo.