Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýže z Ghany

Ostré a průrazné rizoto patří k nejoblíbenějším africkým jídlům a je známé jako ,rýže Jolloff‘. Jeho kořeněný základ se hodí i do polévek a omáček.
Vydání: 2007/11
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření: 1 hodina
P
Kuře Africká

Ingredience

    • 8 stehenních řízků, pokrájených
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 1 velká cibule, nakrájená na plátky
    • 3 lžíce rajčatového pyré
    • 1 kostka drůbežího bujonu
    • 400 g rýže basmati
    • 1 červená a 1 žlutá paprika, pokrájené
    • 100 g okry nebo zelených fazolek, rozpůlených
    • 1 svazek čerstvého koriandru, nasekaného
    • sůl a pepř na dochucení
    Na kořeněný základ:
    • 2 stroužky česneku
    • 800 g loupaných rajčat (konzerva)
    • malý kousek čerstvého zázvoru
    • 1 pálivá paprička, zbavená semínek

Příprava jídla

1. Kuřecí kousky osolte a opepřete. Opečte na dvou lžících oleje v hluboké pánvi, asi pět minut. Vyjměte z pánve.

2. Do pánve vlijte zbylý olej a osmažte na něm cibuli, až zvláční; asi pět minut. Dohladka rozmixujte všechny ingredience na kořeněný základ.

3. K cibuli do pánve přidejte rajčatové pyré a po dvou minutách i rozmixovanou směs. Rozdrobte do pánve bujonovou kostku, promíchejte a přilijte 600 ml vroucí vody. Vraťte kuře, promíchejte a nechte na mírném ohni čtvrt hodiny vařit.

4. Rýži ve velké míse zalijte studenou vodou a rukama dobře promněte. Vodu opatrně slijte a proces dvakrát třikrát zopakujte, až bude voda čirá. Rýži přidejte do pánve k ostatnímu, promíchejte, obsah překryjte alobalem a pak pokličkou a na co nejmírnějším plameni vařte 20 minut.

5. Sejměte poklici i alobal a povrch posypte kousky papriky a okry (fazolek). Znovu zakryjte a vařte ještě 10 minut, až zelenina i rýže změknou. Těsně před podáváním vše promíchejte a posypte koriandrem.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept jsem ještě nezkoušela, jen si ho teď přečetla, ale zaráží mě doba vaření- rýži basmati podle mých zkušeností obvykle stačí 15 min.,aby změkla, tady je celková doba vaření rýže třicet minut, nebude poté úplně rozvařená? Ráda bych tohle africké rizoto zkusila...ale mám trochu obavy, zda nebude z rýže kaše.
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
včera jsem uvařil jídlo k večeři, dle receptu - rýže byla již hodně změklá. Myslím že 15 - 20 minut by ji stačilo.

Přidat komentář